Τελευταία ενημέρωση: 13:38
Ήπιες ανοδικές διακυμάνσεις σημειώνουν οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, με τους επενδυτές να αναλύουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, όπου καταγράφηκε για μία ακόμη φορά η ανησυχία των μελών της σχετικά με την έλλειψη προόδου του πληθωρισμού ενώ δεν ήταν και λίγοι εκείνοι που ανέφεραν πως ίσως να ήταν φρόνιμη μία σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής εάν επιμείνουν οι πληθωριστικές πιέσεις. Μάλιστα σήμερα, ο διευθύνοντας σύμβουλος της JPMorgan Chase Τζέιμι Ντάιμον, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας «ανώμαλης προσγείωσης» της αμερικανικής οικονομίας, καθώς η ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη εξακολουθεί να παλεύει με τον υψηλό πληθωρισμό.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 βρίσκεται στο +0,25% στις 522,30 μονάδες ενώ οι κλάδοι παρουσιάζουν μεικτά πρόσημα. Οι τεχνολογικές μετοχές σημειώνουν άλμα 1%, με τη βοήθεια της Nvidia, η οποία παρουσίασε ισχυρότερα από τα αναμενόμενα δημοσιονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου μετά το κλείσιμο της Wall Street.
Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί οριακά στις 8.368 μονάδες, στον απόηχο της ανακοίνωσης πρόωρων εκλογών στις 4 Ιουλίου από τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, η οποία έβαλε τέλος σε μήνες εικασιών σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής εθνικών εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα αναμένεται να χάσει από το Εργατικό Κόμμα.
Ο δείκτης Eurostoxx 50 ενισχύεται κατά 0,39% στις 5.044 μονάδες. Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης κερδίζει 0,24% στις 18.725 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινείται στο +0,18% στις 8.105 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται στο +0,16% στις 34.520, ενώ στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 διαμορφώνεται στις 11.312 μονάδες με απώλειες 0,14%.
Στο ταμπλό η μετοχή της βρετανικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου National Grid σημειώνει πτώση άνω του 10% μετά την ανακοίνωση ενός επενδυτικού σχεδίου ύψους 60 δισεκατομμυρίων λιρών (76,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων).
Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη επεκτάθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό τον Μάιο εδώ και περίπου έναν χρόνο, παίρνοντας ώθηση από την ανάκαμψη του κλάδου των υπηρεσιών, ενώ και ο μεταποιητικός τομέας έδειξε σημάδια ανάκαμψης.
Συγκεκριμένα, ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης Υπεύθυνων Παραγγελιών των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων (Purchasing Managers’ Index – PMI) της HCOB που συμπληρώνει η S&P Global, ενισχύθηκε στο 52,3 αυτόν τον μήνα από 51,7 τον Απρίλιο, ενώ οι οικονομολόγοι του Reuters ανέμεναν μία περισσότερο ήπια άνοδο στο 52.
Η εικόνα στην Ασία
Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού με τους επενδυτές να αναλύουν τα πρακτικά της Fed και την ανησυχία των μελών της για τον «κολλώδη πληθωρισμό».
Η κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο 3,5% όπως αναμενόταν σε δημοσκόπηση του Reuters. Η BOK αναμένεται να το μειώσει κατά 50 μονάδες βάσης το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters από τις 21 Μαΐου. Ήταν η 11η συνεχόμενη συνεδρίαση στην οποία η Τράπεζα της Κορέας διατήρησε τα επιτόκια σταθερά. Στον απόηχο των νέων, ο Kospi υποχώρησε κατά 0,06%, ενώ ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq κατέγραψε ήπια κέρδη 0,10%.
Ο πληθωρισμός της Σιγκαπούρης τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στο 2,7%, αμετάβλητος από τον Μάρτιο, σημειώνοντας χαμηλό 32 μηνών.
Ο Ιαπωνικός Nikkei 225 ενισχύθηκε κατά 1,26 ενω ο ευρύτερος Topix κέρδισε 0,64%.
Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία υποχώρησε 0,46%.
Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 1,72%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο CSI 300 διολίσθησε 1,16%.