Για μια ακόμη συνεδρίαση η μετοχή της Mytilineos μονοπώλησε το μεγαλύτερο μέρος της συναλλακτικής δραστηριότητας, όπως και οι τράπεζες, με την αγορά να υποχωρεί μεν αλλά να μη φεύγει χαμηλότερα από το κρίσιμο επίπεδο των 1.467 μονάδων.
Η πτώση συνοδεύτηκε από πολύ χαμηλό τζίρο, ενώ σε αρκετές μετοχές έχουν προκύψει αρκετά ελκυστικά σημεία εισόδου που οδηγούν σε εισροές από ξένους παίκτες. Παράλληλα, το «μάζεμα» του χαρτιού που γίνεται σε ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ, ΠΕΙΡ αλλά και αλλού πιθανώς να οδηγήσουν σε άκρως υψηλότερα επίπεδα.
Μπορεί τα placements σε ΜΠΕΛΑ και κυρίως σε ΜΥΤΙΛ (που ήταν και μεγαλύτερης αξίας) να έπεσαν βαριά στην αγορά και κυρίως ψυχολογία των επενδυτών, ωστόσο, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς οδηγούν σε περαιτέρω ενίσχυση του free float της αγοράς, δείχνοντας προς την άμεση ένταξη σε watch list. Όσοι λοιπόν μπορεί να πουλάνε εδώ μάλλον δεν έχουν εικόνα για το τι ενδέχεται να επακολουθήσει. Φυσικά ξένοι και θεσμικοί απλά περιμένουν στημένοι σε πολλές μετοχές και αγοράζουν άκοπα χωρίς να κυνηγάνε τις μετοχές που θέλουν στο χαρτοφυλάκιο τους.
Ενδεικτικό είναι πως και σήμερα σε μετοχες σηματωροί (πέραν των τραπεζών) όπως στη ΔΕΗ και στη Mytilineos, στην πρώτη μαζεύονταν το χαρτί στα 11,60 περίπου και στη δεύτερη στα 36,70 ευρώ. Χρηματιστές σημειώνουν πως αυτές οι κινήσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε αντιδράσει «ελατηρίου». Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στις τράπεζες.
Να σημειωθεί πως ένας ακόμη επενδυτικός οίκος, ανεβάζει κατακόρυφα την τιμή στόχο για τη μετοχή της Mytilineos. Συγκριμένα, περαιτέρω ισχυροποίηση της κερδοφορίας του ομίλου Mytilineos με μεγαλύτερη ορατότητα, αναμένει η AXIA, που προβαίνει σε αύξηση της τιμής στόχου για τη μετοχή στα 48,60 ευρώ από 43,10 ευρώ προηγουμένως, με σύσταση «buy». Επίσης αναμένονται εισροές και από τα passive funds στη μετοχή λόγω της αύξησης της διασποράς. Σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου, οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ την 28η Μαΐου. Αφορούν τους δείκτες FTSE All-World, FTSE MPF All-World Index, FTSE Global Large Cap Index και FTSE Emerging Index.
Η εβδομάδα έκλεισε με απώλειες 0,86% για τον ΓΔ, με τον FTSE 25 στο -1,12% και τον τραπεζικό στο -1,43%.
Σήμερα ο ΓΔ έκλεισε με απώλειες 0,27% χάνοντας τις 1.480 μονάδες που είχε ανακτήσει λίγο πριν τις δημοπρασίες. Ο FTSE 25 υποχώρησε ξανά κατά 0,24% στις 3.581,13 μονάδες, με τον τραπεζικό να παίζει άμυνα με την Πειραιώς, κλείνοντας στις 1.304,46 μονάδες.
Οι μαρκετιές στις δημοπρασίες από συγκεκριμένα ντεσκ συνεχίζονται. Το 18% του τζίρου σε ΜΥΤΙΛ και το άλλο 40% σε τράπεζες. Γιαυτό το ΧΑ μιλάμε.
Άλλη μια συνεδρίαση που ο ΟΤΕ έδωσε μάχη να διαφοροποιηθεί και να κερδίσει το θετικό πρόσημο αλλά ξανά στις δημοπρασίες πιέστηκε περνώντας σε αρνητικό έδαφος. Η μετοχή έφτασε μέχρι και τα 13,92 ευρώ για να πέσει ξανά χαμηλότερα στα 13,75 προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη νευρικότητα στους επενδυτές που έχουν τοποθετηθεί σε αυτή που την εγκαταλείπουν σιγά σιγά βλέποντας άλλες μετοχές να τρέχουν.
Στις τράπεζες παρότι η ΕΤΕ βρέθηκε μέχρι και 8,386 ευρώ, εν τέλει έκλεισε με απώλειες στις δημοπρασίες στο -0,17% και τα 8,296 ευρώ. Απώλειες για ΕΥΡΩΒ (-0,53%), και Alpha στο -0,67% με την Πειραιώς να βγαίνει από τη λύθαργο με κέρδη 0,85% στα 3,79 ευρώ.
Χαμηλότερα η μετοχή της Μυτιληναίος παρά τα συνεχή διθυραμβικά σχόλια των αναλυτών. Άλλη μια μετοχή που παρότι διαπραγματεύονταν επί ώρες στα 36,70-36,74 ευρώ, μόλις έκανε το βήμα να περάσει σε θετικό πρόσημο, φρόντισαν αν τη στείλουν ξανά χαμηλότερα.
Η μετοχή έκλεισε σήμερα με απώλειες 0,32% στα 36,94 ευρώ, ενώ άλλαξαν χέρια πάνω από 427 χιλ. με τζίρο 15,7 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχο μάζεμα χαρτιού γίνεται και στη ΔΕΗ εδώ και εβδομάδες. Η μετοχή έκλεισε με απώλειες 0,17% στα 11,60 ευρώ.
Διόρθωση λόγω κατοχύρωσης κερδών για ΜΟΗ (-1,96%), και Τιτάν (-1,24%) μετά τα ιστορικά υψηλά, με τα ΕΛΠΕ να πατά γκάζι κατά 2,39% στα 8,58 ευρώ.
Ισχυρή άνοδο και για Autohellas στο 2,5% και τα 12,30 ευρώ, ενώ υψηλότερα κινήθηκε και ο ΟΠΑΠ στο 0,87% και τα 15,08 ευρώ.
Οριακές μετοχές για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΝΕΡΓ, ΕΕΕ, ενώ κατοχύρωση κερδών βρήκαν σε Cenergy (-2,11%), Ελλάκτωρ (-1,87%). Σταθερές Σαράντης και Optima.
Απώλειες άνω του 1% για ΔΑΑ, ΜΠΕΛΑ, Intracom.