Χρηματιστήριο: Ανοδική αντίδραση μεν, άνευ τζίρου δε

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Ανοδική αντίδραση μεν, άνευ τζίρου δε
Κέρδη άνω του 1% για το ΧΑ, με τις τράπεζες σε θέση οδηγού. Νέα υποαπόδοση από ΟΤΕ, ΜΥΤΙΛ. Ξεχώρισαν Τιτάν, διυλιστήρια.

Το Χρηματιστήριο αντέδρασε μετά το τετραήμερο αρνητικό σερί, αλλά δίχως να πείσει καθώς η συναλλακτική δραστηριότητα κινήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Οι επενδυτές μετά τη σύντομη διόρθωση φάνηκε σήμερα να διατηρούν τις επιφυλάξεις τους και να κρατούν μια στάση αναμονής για να δουν το τι μελλεί γενέσθαι. Αφετηρία για τους διαχειριστές θα αποτελέσει το τι θα δηλώσει την Πέμπτη η ΕΚΤ και μετέπειτα το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης. Το σήμα της πρώτης και το αποτέλεσμα της δεύτερης θα ανακατέψει την τράπουλα και στο ταμπλό του ΧΑ.

Παράλληλα, η Fitch μπορεί να μην προέβη σε κάποια ενέργεια την Παρασκευή, ωστόσο η αγορά δε προεξοφλούσε κάτι στη βάση αυτού, καθώς ήδη πριν από σχεδόν 6 μήνες είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα.

Η κίνηση του οίκου ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη καθώς ένα διάστημα έξι μηνών είναι αρκετά σύντομο για να προβεί σε νέα κίνηση. Η αγορά διόρθωσε ως έπρεπε και πλέον με ποντάρει σε μια δυνατή ανοδική κίνηση βλέποντας και την πορεία των μεγάλων διεθνών αγορών.

Όπως αναφέρει ο Η. Ζαχαράκης της Fast Finance, «σημαντική διόρθωση της τάξεως του 3,5% για τον ΓΔ και του 5% για τον τραπεζικό έδωσε η εβδομάδα που πέρασε. Η διάσπαση του 1470 έδωσε την τεχνική αφορμή για να βγουν πωλητές. Πλέον η αγορά έχει μπει στην ζώνη στηρίξεων του 1415-1435 με τις πιθανότητες να δούμε μία αντίδραση στην ζώνη του 1475-1485 να είναι μεγάλες.

Το κλείσιμο της εβδομάδας λόγω MSCI έδωσε την αφορμή η αγορά να σηκώσει μεγάλο όγκο συναλλαγών με πολλά χαρτοφυλάκια να αλλάζουν σταθμίσεις. Οι αναδιαρθρώσεις μας έχουν συνηθίσει να δίνουν σημαντικά υψηλά ή σημαντικά χαμηλά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στην όλη κίνηση της αγοράς θα πρέπει να αναζητάμε τους τίτλους που μας ενδιαφέρουν ακολουθώντας ξεχωριστά τεχνικά την εικόνα τους και όχι να βλέπουμε τι κάνει ο ΓΔ και μόνο.

Το καλοκαίρι του 2024 θα είναι το πιο πλούσιο των τελευταίων τουλάχιστον 10 ετών σε μερίσματα μιας και τραπεζικός και ΔΕΗ επανέρχονται μετά από χρόνια με μερισματικές αποδόσεις.

Οι διορθώσεις είναι υγεία για την αγορά και πλέον η προσφορά απορροφάτε εύκολα. Άλλωστε έχουμε σχολιάσει πως στην bull market έχουμε σπάνια και χαρακτηρίζονται από την ταχύτητα τους. Η Ευρώπη περιμένει με ανυπομονησία την ΕΚΤ στην συνεδρίαση της Τετάρτης με το μεγαλύτερο μέρος να συγκλίνει ότι θα δούμε την πρώτη μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Αυτό είναι λίγο έως πολύ προ εξοφλημένο οπότε η ομιλία και οι εκτιμήσεις για τις επόμενες δηλώσεις θα παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στις αγορές.

Σύμφωνα με τον Η. Ζαχαράκη, πλέον ο ΓΔ έχει μπει στην ζώνη στήριξης του 1415-1435 επίπεδο που έχει όλες τις πιθανότητες να δώσει αντίδραση. Μία κατοχύρωση σε κλείσιμο του 1415 και μόνο θα μπορούσε να δοκιμάσει και πάλι τα χαμηλά του Απριλίου. Το 1468 και 1478 είναι τα δύο πιθανά επίπεδα που θα δοκιμάσει σαν αντιστάσεις σε περίπτωση που πάρει σάρκα και οστά η αντίδραση.

Στο ταμπλό, παρότι οι τράπεζες και κάποιες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τράβηξαν προς τα πάνω, αρκετές άλλες και κυρίως η Mytilineos και ο ΟΤΕ που συνέχισαν να προβληματίζουν με το μοντέλο υποαπόδοσής τους. Ακόμη και σήμερα που ο ΓΔ κατέγραψε άνοδο που ξεπέρασε το 1% η πρώτη έκλεισε με χαμηλότερο κλείσιμο στις δημοπρασίες και πιο συγκεκριμένα μόλις στο +0,22% και η δεύτερη στο +0,45%, δείχνοντας πιθανώς πως ξεμένουν από story. Θα φανεί στις αμέσως προσεχές συνεδριάσεις.

Ο ΓΔ έκλεισε με άνοδο 1,09% στις 1.447,41 μονάδες, με τον τζίρο να μην ξεπερνά ούτε τα 90 εκατ. ευρώ, φτάνοντας πέριξ των 89 εκατ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 1,26% στις 3.497,31 μονάδες και ο τραπεζικός ενισχύθηκε κατά 1,84% στις 1.264,51 μονάδες.

Στις τράπεζες, τράβηξε υψηλότερα η Πειραιώς με κέρδη 2,49% στα 3,698 ευρώ, με την Alpha Bank να ακολουθεί στο 1,87% και τα 1,58 ευρώ. Κέρδη 1,74% για Eurobank στα 2,047 ευρώ και 1,5% για ΕΤΕ στα 8,10 ευρώ. Με σχετικά χαμηλό τζίρο οι τράπεζες, με εξαίρεση την Πειραιώς που ξεπέρασε τα 17,5 εκατ. ευρώ.

Ισχυρή αντίδραση για ΕΧΑΕ στο 3,05% και τα 5,06 ευρώ.

Στα blue chips ξεχώρισαν οι μετοχές των διυλιστηρίων, με τα ΕΛΠΕ στο 2,15% και τα 26,44 ευρώ και τη ΜΟΗ στο 1,46% και τα 26,44 ευρώ.

Από κοντά η Τιτάν στο 1,65% και τα 30,80 ευρώ. Ισχυρή άνοδος 1,57% για ΟΠΑΠ, 1,28% για ΕΕΕ, 1,2% για Lamda, 0,80% για ΔΕΗ και 0,98% για Jumbo.

Ήπια ανοδικά Τέρνα Ενεργειακή (0,55%), και Aegean (0,25%), Σαράντης (0,55%) και ΔΑΑ.

Βαριές απώλειες για Intracom (-3,69%), Optima (-1,5%) και Ελλάκτωρ (-0,99%) λόγω κατοχύρωσης κερδών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Deutsche Bank: Ο Μάιος «τρίμαρε» τα κέρδη του Χρηματιστηρίου

Lamda – Ελληνικό: Προχωρούν αναπτύξεις δισεκατομμυρίων - «Κύκλος» επαφών για το Ellinikon Mall

gazzetta
gazzetta reader insider insider