Αρνητικό γύρισμα στο Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αρνητικό γύρισμα στο Χρηματιστήριο
Εν αναμονή των ανακοινώσεων για το μεγάλο deal της ΤΕΝΕΡΓ - Masdar το Χρηματιστήριο. Πώς οι τίτλοι του ομίλου αποτέλεσαν αντίβαρο στη χθεσινή αναστάτωση.

Τελ. ενημέρωση 15:00

Το Χρηματιστήριο άντεξε στις, γαλλικές κατά βάση, πιέσεις και με μοχλό τις τράπεζες διατήρησε την επαφή του με τις 1.460 μονάδες, αναμένοντας το πολυσυζητημένο ντιλ της ΤΕΝΕΡΓ. Βέβαια, οι μέρες περνάνε και όσο δε προκύπτουν ανακοινώσεις τόσο η νευρικότητα της αγοράς ανεβαίνει, τη στιγμή που η ΕΚ απέχει από κάθε διαδικασία ελέγχου.

Ο καταλύτης της αγοράς που θα απελευθερώσει σημαντική ρευστότητα και θα κουνήσει σημαντικά τις μετοχές του κλάδου ενέργειας (βλ. ΔΕΗ, Metlen) είναι η μεγάλη επιχειρηματική συμφωνία μεταξύ Τέρνα Ενεργειακής - Masdar. Με τις δύο παραπάνω μετοχές να έχουν βαλτώσει εδώ και αρκετούς μήνες συσσωρεύοντας σε ένα στενό εύρος, πιθανώς να έχει έρθει η ώρα τους να φύγουν με δύναμη προς τα πάνω.

Παράλληλα, εάν το ντιλ ΤΕΡΝΑ - Masdar ευοδώσει ακόμη και σε τιμές premium τότε θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στον ενεργειακό κλάδο, διεκδικώντας υψηλότερους πολλαπλασιαστές. Το ΧΑ θα προβληθεί μέσω της μεγάλης αυτής συμφωνίας σε μεγαλύτερα ξένα χαρτοφυλάκια, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα αναδυθεί σε κορυφαίο παίκτη στις κατασκευές ρίχνοντας τα επίπεδα δανεισμού της και αποκτώντας σημαντική ρευστότητα και έτσι όλοι θα είναι ευχαριστημένοι.

Το insider.gr έχει υποστηρίξει πολλάκις πως ο τραπεζικός κλάδος παραμένει ο κλάδος προσέλκυσης των μεγαλύτερων ξένων θέσεων και αυτός που τραβά το κάρο της αγοράς, αλλά αν οι δεικτοβαρείς τίτλοι των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Metlen, ΟΤΕ δε δώσουν μια μεγάλη κίνηση τότε το ΧΑ δε μπορεί να ελπίζει για πολλά.

Σε βραχυπρόθεσμο, υπήρξε κάποιος θόρυβος χθες στη βάση των αποτελεσμάτων της ευρωκάλπης και κυρίως από τη Γαλλία, με το flow να στρέφεται κυρίως προς τις τράπεζες.

Βέβαια και η κυβερνητική κόπωση ήταν έκδηλη εδώ και αρκετούς μήνες και στη βάση ενός θεσμού (ευρωεκλογές) που απαξιώνεται με το πέρας των ετών χωρίς κανένα πρακτικό αντίκρισμα, μερίδα πολιτών και επαγγελματιών θέλησε να στείλει ένα σαφές, ξεκάθαρο και ηχηρό μήνυμα προσγείωσης και εγκατάλειψης της αίσθησης αλαζονείας που έχει κυριαρχήσει την κυβέρνηση.

Από την άλλη βέβαια δεν προκλήθηκαν προς ώρας τριγμοί τύπου Γερμανίας, Γαλλίας και Βελγίου, όπου «αντισυστημικά» λαϊκιστικά κόμματα «γιγαντώνονται» και από ρόλο ρυθμιστή διεκδικούν κυβερνητικά έδρανα. Το σκηνικό που σκιαγραφείται στην Ευρώπη πλήττει φυσικά και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην μάχη που δίνει για τη διεκδίκηση μιας δεύτερης θητείας στην προεδρία της Κομισιόν, ανακατεύοντας ξανά την τράπουλα. Τη στιγμή μάλιστα που καλά κρατεί ένας πόλεμος στη γειτονιά της Ευρώπης.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό και σε τεχνικό επίπεδο τo stop του Γενικού Δείκτη βρίσκεται στις 1.423 σε κλείσιμο ημέρας, ενώ οι 1.445 είναι η κοντινή στήριξη με κύριο σημείο το 1.423. «Μεγάλη προσοχή στη ζώνη των 1.475 - 1.480 που έχει γίνει κύρια αντίσταση και που κατοχύρωση και μόνο μπορεί να μας φέρει αν μη τι άλλο στις 1.500 μονάδες», σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance.

Στα επιχειρηματικά, νέο «πρόσωπο» μετά την εξυγίανση και την πλήρη ιδιωτικοποίησή της αποκτά η Τράπεζα Πειραιώς, μετασχηματίζοντας τα σύμβολα και την εταιρική ταυτότητά της για να σηματοδοτήσει το βλέμμα της στο μέλλον και στην κοινωνία.

Η νέα εταιρική ταυτότητα της Τράπεζας που παρουσιάστηκε χθες σε εκπροσώπους του Τύπου από τον CEO, Χρήστο Μεγάλου και παρούσα σύσσωμη την Εκτελεστική Επιτροπή της Τρ. Πειραιώς, υποδηλώνει μία τράπεζα κοινωνικά συμμετοχική, που προσφέρει σύγχρονες και ευέλικτες λύσεις, πλήρως ψηφιοποιημένη αλλά και με έμφαση στον συμβουλευτικό ρόλο στο τραπεζικό κατάστημα, καθώς και με έντονο αποτύπωμα σε βασικούς τομείς της οικονομίας, όπως π.χ. ο αγροτικός.

Στο ταμπλό, ο ΓΔ καταγράφει πτώση 0,17% στις 1.4756,39 μονάδες, με τον τζίρο πέριξ των 46 εκατ. ευρώ (δείτε σε live χρόνο την τιμή του δείκτη). Ο FTSE 25 σημειώνει απώλειες 0,27% και ο τραπεζικός κατά 0,65%.

Στις τράπεζες ισχυρό αρνητικό γύρισμα καταγράφει η Alpha Bank που διολισθαίνει κατά 1,82% με την Πειραιώς στο -0,81% και την ΕΥΡΩΒ στο -1,06%. Κέρδη 0,46% για ΕΤΕ. Οι σπασμωδικές πιέσεις προκύπτουν και από το ρολάρισμα των Ελλήνων μικροεπενδυτών στα παράγωγα.

Ρολάρουν επίσης ΔΕΗ με κέρδη 1,62%, ο ΟΠΑΠ στο 0,67%, η Τιτάν στο 0,98%. και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 1,19%.

Νέες πιέσεις ασκούνται σε Metlen, ΟΠΑΠ, ενώ νευρικότητα καταγράφεται στις μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της ΤΕΝΕΡΓ που δε προδικάζουν για άμεσο κλείσιμο της συμφωνίας. Η πρώτη υποχωρεί κατά 1,08% και η δεύτερη κατά 0,8%.

Βαριές απώλειες για Aegean, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ και Σαράντη. Κέρδη για Τιτάν, Optima, ΔΕΗ και ΜΟΗ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τρ. Πειραιώς: Τι σηματοδοτεί η νέα εταιρική ταυτότητα – Κέρδη 1 δισ. φέτος και νέα δάνεια 1,6 δισ. ευρώ

Φορολογικές δηλώσεις: Πώς δηλώνονται αναδρομικά από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα

Νωρίτερα η καταβολή των συντάξεων Ιουλίου λόγω αργίας - Οι ημερομηνίες ανά Ταμείο

gazzetta
gazzetta reader insider insider