Χαμηλό τέμπο στις ευρωαγορές - Ράλι 31% για την Raspberry Pi

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χαμηλό τέμπο στις ευρωαγορές - Ράλι 31% για την Raspberry Pi
Με αρνητικά πρόσημα κινούνται την Τρίτη οι ευρωαγορές.

Τελευταία ενημέρωση 15:19

Με αρνητικά πρόσημα κινούνται την Τρίτη οι ευρωαγορές, καθώς φαίνεται ότι δεν κατάφεραν να αποτινάξουν το αρνητικό κλίμα που έφερε στην προηγούμενη συνεδρίαση, η αιφνίδια απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στην Γαλλία.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ που ανακοινώνει την απόφασή της την Τετάρτη αλλά και στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 αποδυναμώνεται 0,79% στις 518,04 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους και χρηματιστήρια να βρίσκονται στα «κόκκινα». Των απωλειών ηγούνται οι τραπεζικές μετοχές με -1,5%. Ο Eurostoxx 50 υποχωρεί 1,03% στις 4.964 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης διαπραγματεύεται στις 18.356 μονάδες με -0,71%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 χάνει 1,19% στις 7.800 μονάδες. Ο FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου βρίσκεται στα επίπεδα των 8.153 μονάδων με απώλειες 0,91%. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο με -1,76% κινείται στις 33.938 μονάδες. Στην Ισπανία, τέλος, ο δείκτης IBEX 35 με πτώση 1,64% διαμορφώνεται στις 11.175 μονάδες.

Στον επιχειρηματικό χώρο, ράλι 31% καταγράφει η μετοχή της βρετανικής startup Raspberry Pi στην πρεμιέρα της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου την Τρίτη. Μέσω αρχικής δημόσιας προσφοράς στοχεύει να συγκεντρώσει 166 εκατομμύρια λίρες (211,2 εκατομμύρια δολάρια), σε μια σπάνια... «νίκη» για τo LSE, που δυσκολεύεται να προσελκύσει εισαγωγές τεχνολογικών εταιριών, όπως αναφέρει το CNBC.

Μάκρο

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, σε υψηλό 2,5 ετών και πλέον ανήλθε η ανεργία στη Βρετανία, ενώ υποχώρηση κατέγραψαν οι πιέσεις για αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, επιβεβαιώνοντας ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε φάση αποκλιμάκωσης.

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας, η ανεργία αυξήθηκε στο 4,4% από τον Φεβρουάριο έως τον Μάρτιο του 2024 σε ετήσια βάση, στο υψηλότερο ποσοστό από τα μέσα του 2021.

Τα στοιχεία που συντηρούν τις ελπίδες ότι οι υπεύθυνοι χάραξης οικονομικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) μπορεί να ξεκινήσουν να μειώνουν τα επιτόκια μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Ωστόσο οι επενδυτές δεν πιστεύουν ότι θα γίνει στην συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

Οι αξιωματούχοι με επικεφαλής τον διοικητή Άντριου Μπέιλι παρακολουθούν στενά την αγορά εργασίας καθώς σταθμίζουν την κατάλληλη στιγμή για να εφαρμόσουν περικοπές στα επιτόκια από τα τρέχοντα υψηλά 16 ετών.

Ασία

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα ασιατικά χρηματιστήρια μετά από τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ όπου προσλήψεις και αυξήσεις μισθών για τον Μάιο ανήλθαν υψηλότερα από το αναμενόμενο. Μετά από αυτή την εξέλιξη γίνεται ξεκάθαρο ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα βιαστεί να μειώσει τα επιτόκια.

Αυτή την εβδομάδα, οι επενδυτές στην Ασία, επεξεργάζονται τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ιαπωνίας για το πρώτο τρίμηνο, το οποίο παρουσίασε ετήσια συρρίκνωση 1,8%, ηπιότερη από τη συρρίκνωση 2% που είχε αρχικά αναφερθεί και σε χαμηλότερο επίπεδο από συρρίκνωση 1,9% που αναμενόταν σε δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων.

Ξεχωριστά, η απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας για τα επιτόκια είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή, ενώ τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Κίνας και της Ινδίας για τον Μάιο θα ανακοινωθούν την Τετάρτη.

Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας σκαρφάλωσε 0,92% για να κλείσει στις 39.038 μονάδες, ενώ ο Topix ευρείας βάσης κέρδισε 1% στις 2.782 μονάδες.

Αντίθετα, ο νοτιοκορεάτικος Kospi βρέθηκε χαμηλότερα κατά 0,79% στις 2.701 μονάδες και ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq διολίσθησε 0,17%, σπάζοντας ένα σερί πέντε ημερών και ολοκληρώνοντας στις 864,71 μονάδες.

Μερικές ασιατικές αγορές ήταν κλειστές λόγω αργίας τη Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, της ηπειρωτικής Κίνας, του Χονγκ Κονγκ και της Ταϊβάν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Σε υψηλό 2,5 ετών η ανεργία

Raspberry Pi: Ντεμπούτο με IPO στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου - Στόχος τα 211 εκατ. δολάρια

Συμφωνία OpenAI - Apple φέρνει το ChatGPT στα iPhone

gazzetta
gazzetta reader insider insider