Wall Street: Νέα ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq σε ημέρα πληθωρισμού και Fed - Δεν τα κατάφερε ο Dow

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Νέα ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq σε ημέρα πληθωρισμού και Fed - Δεν τα κατάφερε ο Dow
Kυριάρχησαν τα θετικά πρόσημα και τα ρεκόρ στο ταμπλό της Wall Street, μετά τα στοιχεία για τις τιμές που έδειξαν πιο ήπιο του αναμενόμενου πληθωρισμό αλλά και τα «σήματα» που έστειλε η Fed για εκκίνηση της μείωσης επιτοκίων φέτος.

Kυριάρχησαν τα θετικά πρόσημα και τα ρεκόρ στο ταμπλό της Wall Street, μετά τα στοιχεία για τις τιμές που έδειξαν πιο ήπιο του αναμενόμενου πληθωρισμό αλλά και τα «σήματα» που έστειλε η Fed για εκκίνηση της μείωσης επιτοκίων φέτος.

  • O S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,9%, στις 5.420 μονάδες, κατοχυρώνοντας το 28ο ιστορικό υψηλό του για φέτος.
  • Ο Nasdaq έκλεισε στις 17.608 μονάδες, με κέρδη 1,5%, στο 16ο ιστορικό υψηλό κλείσιμο για το 2024.
  • Ο Dow Jones υποχώρησε οριακά στις 38.712 μονάδες μετά από έντονη

H Fed διατήρησε τα επιτόκια για 7η διαδοχική φορά στο εύρος του 5,25%-5,50% και έστειλε σήμα ότι αναμένεται μόνο μία μείωση κατά 0,25% πριν από το τέλος του έτους, δύο λιγότερες δηλαδή από όσες είχε υπονοήσει τον Μάρτιο. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό φέτος δεν έχουν δημιουργήσει ακόμη στην Federal Reserve τη σιγουριά ότι πλησιάζει πιο κοντά στον στόχο του 2%, δήλωσε ο Πρόεδρος της νομισματικής αρχής, Τζερόμ Πάουελ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής.

Οι νέες προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν έδειξαν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε τροχιά επιστροφής στον στόχο του 2%, με αποτέλεσμα να επιτρέπει μόνο ένα περιορισμένο επίπεδο «χαλάρωσης» της νομισματικής πολιτικής εντός του 2024.

Η αρχική ώθηση στην Wall Street είχε δοθεί από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Μαΐου: ο δείκτης τιμών καταναλωτή (PPI) παρέμεινε αμετάβλητος σε μηνιαία βάση, αλλά σημείωσε μικρή αποκλιμάκωση σε ετήσια βάση. Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αντέδρασαν έντονα πτωτικά, με το 10ετές να υποχωρεί κάτω από το 4,3%.

Στο δημοσιονομικό μέτωπο, το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ έχει φτάσει τα 1,202 τρισ. δολάρια, με την κυβέρνηση να έχει «διανύσει» τα 2/3 της χρήσης. Η αύξηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στις ολοένα και διογκούμενες πληρωμές τόκων από το εθνικό χρέος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider