Σε ρυθμούς... Nvidia η Wall Street - Νέα ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε ρυθμούς... Nvidia η Wall Street - Νέα ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq
Από τις αρχές του έτους, η μετοχή της Nvidia έχει εκτοξευθεί κατά 174%.

Στα «πράσινα» έκλεισαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι κυριότεροι δείκτες στην Wall Street, με τους S&P 500 και Nasdaq να ολοκληρώνουν τη συνεδρίαση σε νέα επίπεδα ρεκόρ, καθώς το ράλι της Nvidia συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στην αμερικανική αγορά, ενώ τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις τον Μάιο έδωσαν ανάσα στους επενδυτές, καθώς εκτιμάται πως θα ενισχύσουν τις πιέσεις προς την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για δύο μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, μετά από διαδοχικές εναλλαγές προσήμων, έκλεισε υψηλότερα κατά 56 μονάδες ή 0,15% και διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 38.834 μονάδων, όπως και ο διευρυμένος S&P 500, ο οποίος έπιασε ακόμα μία κορυφή στις 5.487 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,25%. Ο τεχνολογικός δείκτης κατέγραψε, τέλος, οριακά κέρδη 0,03%, με τον Nasdaq να διαμορφώνεται σε νέα ιστορικά υψηλά στις 17.862 μονάδες.

Στο ταμπλό της συνεδρίασης, ράλι 3,5% κατέγραψε ο τίτλος της Nvidia, με την εταιρεία να γίνεται πλέον η κορυφαία σε κεφαλαιοποίηση εισηγμένη στον κόσμο, ξεπερνώντας τα 3,3 τρισ. δολάρια κι αφήνοντας στην δεύτερη θέση την Microsoft. Από τις αρχές του έτους, η μετοχή της κατασκευάστριας τσιπ έχει εκτοξευθεί κατά 174%, ενώ έχει σχεδόν εννιαπλασιάσει την αξία της από το 2022, όταν και ξεκίνησε η κούρσα για την πρωτοκαθεδρία στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν και οι ανταγωνιστές της Nvidia, με την μετοχή της Micron να ενισχύεται κατά 3,8%, ενώ Qualcomm και Taiwan Semiconductor πρόσθεσαν 2,2% και 1,4% αντίστοιχα.

Μάκρο

Αύξηση μικρότερη των εκτιμήσεων εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ για τον Μάιο, καθώς οι καταναλωτές συνέχισαν να δέχονται τις πιέσεις του επίμονου πληθωρισμού.

Όπως ανέφερε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία, οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση μόλις 0,1% για τον Μάιο, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις σε δημοσκόπηση του Dow Jones κατά ένα δέκατο της μονάδας, αλλά ελαφρώς καλύτερα από την αναθεωρημένη μείωση 0,2% τον Απρίλιο. Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις έχουν σημείωσαν άνοδο 2,3%. Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, η εικόνα για τις πωλήσεις είναι ακόμα χειρότερη με πτώση 0,1%, έναντι της εκτίμησης για άνοδο 0,2%.

Την ίδια στιγμή, σημαντική αύξηση κατέγραψε τον Μάιο η εργοστασιακή παραγωγή στις ΗΠΑ, επιστρέφοντας σε ανοδική τροχιά μετά από δύο σερί πτωτικούς μήνες.

Ειδικότερα, η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,9% τον προηγούμενο μήνα, μετά την καθοδικά αναθεωρημένη πτώση του Απριλίου κατά 0,4%, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Federal Reserve. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση της μεταποιητικής παραγωγής κατά 0,3%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις «έσπρωξαν» υψηλότερα τον χρυσό

Ανοδικά οι ευρωαγορές παρά την επιτάχυνση του πληθωρισμού

Εμπορικός πόλεμος ΕΕ - Κίνας: Ρελάνς Πεκίνου με στόχο τις εισαγωγές χοιρινού

gazzetta
gazzetta reader insider insider