Τελευταία ενημέρωση 15:49
Γυρίζουν σε αρνητικό έδαφος οι δείκτες στις ευρωαγορές την Τετάρτη, καθώς δεν κατάφεραν να αποτινάξουν το αρνητικό κλίμα της χθεσινής συνεδρίασης όπου κατέγραψαν ήπιες απώλειες.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,59% στις 514,54 μονάδες, με όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια και τους περισσότερους κλάδους να διαπραγματεύονται σε πράσινο έδαφος. Οι μετοχές των αυτοκινήτων και των ταξιδιών πέφτουν 1,52% και 1,59% αντίστοιχα, ενώ της τεχνολογίας ενισχύονται 0,56%. Ο Euro Stoxx 50 χάνει 0,71% στις 4.901 μονάδες.
Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη κινείται με -0,43% στις 18.083 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 σημειώνει απώλειες 0,42% στις 8.212 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει πτώση 1,12% στις 7.577 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο αποδυναμώνεται 0,67% στις 33.477 μονάδες ενώ στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 διολισθαίνει 0,92% στις 11.016 μονάδες.
Οι δείκτες προέρχονται από μία δύσκολη συνεδρίαση σε παγκόσμιο επίπεδο, μετά το τεχνολογικό selloff της Δευτέρας στη Wall Street.
Την Τετάρτη, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Όλι Ρεν, δήλωσε ότι οι επενδυτικές προσδοκίες για άλλες 2 μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέτος - φέρνοντας το κόστος δανεισμού στο 2,25% το 2025 - είναι λογικές. Ο επικεφαλής της Φινλανδικής κεντρικής τράπεζας μιλώντας στο Bloomberg υπογράμμισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%, χωρίς να μειωθεί υπερβολικά η οικονομική δραστηριότητα.
Μάκρο
Υποχώρησε ελαφρώς το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία τον Ιούλιο, τερματίζοντας ένα τετράμηνο ανοδικό σερί. Η αβεβαιότητα φαίνεται να κυριάρχησε στα νοικοκυριά, που δέχονται πιέσεις από τις υψηλότερες τιμές αλλά και από την οικονομία που εξακολουθεί να ακολουθεί αργό ρυθμό ανάπτυξης και έτσι επιλέγουν να μην ξοδεύουν αλόγιστα.
Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος που δημοσιεύεται από κοινού από την GfK και το Ινστιτούτο Αποφάσεων Αγοράς της Νυρεμβέργης (NIM) υποχώρησε απροσδόκητα στο -21,8 ενώ οδεύουμε προς τον Ιούλιο, από ελαφρώς αναθεωρημένο -21,0 τον Ιούνιο.
Αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση στο -18,9.
Τόσο οι εισοδηματικές όσο και οι οικονομικές προσδοκίες μειώθηκαν ελαφρά και η προθυμία για αγορές παρέμεινε σε χαμηλό επίπεδο. Η πρόθεση για αποταμίευση, που ήδη βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, αυξήθηκε ελαφρά.
Τα εν λόγω στοιχεία προστίθενται σε μία σειρά δεδομένων που υποδεικνύουν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης διανύει έναν ανώμαλο δρόμο αφού τον Ιούνιο ο πληθωρισμός «έτρεξε» με μεγαλύτερο ρυθμό και σημειώθηκε πτώση τόσο στη βιομηχανική παραγωγή, όσο και στις μεταποιητικές παραγγελίες.
Ασία
Με κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τα ασιατικά χρηματιστήρια μετά το ράλι της Nvidia. Οι επενδυτές της περιοχής επεξεργάστηκαν νέα μάκρο στοιχεία από την Αυστραλία, όπου ο πληθωρισμός αυξήθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα.
Ο πληθωρισμός στην Αυστραλία ανήλθε για τον Μάιο στο 4% σε σχέση με 3,6% που είχε καταγραφεί τον Απρίλιο. Ο δομικός πληθωρισμός βρέθηκε επίσης στο 4%, σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 3,8%.
Η υψηλότερη από το αναμενόμενο μέτρηση του πληθωρισμού θα μπορούσε να ωθήσει την Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας (RBA) να αυξήσει τα επιτόκια. Στην τελευταία συνεδρίαση, αποφασίστηκε για 5η συνεχή φορά τα επιτόκια να διατηρηθούν σταθερά, ωστόσο ο διοικητής της RBA, Michelle Bullock, αποκάλυψε ότι συζητήθηκε και το ενδεχόμενο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.
Στη Σιγκαπούρη, η εργοστασιακή παραγωγή τον Μάιο αυξήθηκε κατά 2,9%, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών, που προέβλεπαν ρυθμό αύξησης 2% σε ετήσια βάση.
Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία απώλεσε 0,71%, με βαρίδι τις μετοχές του λιανεμπορίου, κλείνοντας στις 7.783 μονάδες. Ο δείκτης ήταν ο μόνος σε αρνητικό έδαφος σε όλη την Ασία.
Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 με +1,26% και έκλεισε στις 39.667,07 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδό του από τις 9 Απριλίου, ενώ ο ευρείας κλίμακας Topix σημείωσε άνοδο 0,56%.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας ενισχύθηκε 0,64% στις 2.792,05 μονάδες, ενώ ο Kosdaq της μικρής κεφαλαιοποίησης έκλεισε ελαφρώς ανοδικά στις 842,12 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε οριακή άνοδο, ενώ ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας έκλεισε 0,65% υψηλότερα στις 3.480,26 μονάδες.