Ρεν (ΕΚΤ) για επιτόκια: Λογικές οι επενδυτικές προσδοκίες για ακόμη 2 μειώσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεν (ΕΚΤ) για επιτόκια: Λογικές οι επενδυτικές προσδοκίες για ακόμη 2 μειώσεις
Πρέπει να διασφαλιστεί η επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%, χωρίς να μειωθεί υπερβολικά η οικονομική δραστηριότητα.

Οι επενδυτικές προσδοκίες για άλλες 2 μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέτος - φέρνοντας το κόστος δανεισμού στο 2,25% το 2025 - είναι λογικές, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Όλι Ρεν. Ο επικεφαλής της Φινλανδικής κεντρικής τράπεζας μιλώντας στο Bloomberg υπογράμμισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%, χωρίς να μειωθεί υπερβολικά η οικονομική δραστηριότητα.

«Αν κοιτάξετε τα δεδομένα της αγοράς, σημαίνει ότι θα υπάρξουν δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων, έτσι ώστε να καταλήξουμε στο 3,25% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και, με το επιτόκιο — κάπου γύρω στο 2,25%, 2,50%,» ανέφερε την Τρίτη σε συνέντευξη στο Ελσίνκι. «Κατά την άποψή μου, είναι εύλογες αυτές οι προσδοκίες» πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε πως η ΕΚΤ δεν θα δεσμευτεί εκ των προτέρων σε κάποιο συγκεκριμένο μονοπάτι ή χρονοδιάγραμμα, αλλά αποσαφήνισε ότι είναι λογικό να αναμένονται νέες μειώσεις. «Σε περίπτωση που δούμε τη διαδικασία αποπληθωρισμού να συνεχίζεται και να κινείται προς τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι παραμένουμε σε αυτή την κατεύθυνση και συνεχίζουμε τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής» δήλωσε.

«Έχουμε μια διαδικασία αποπληθωρισμού σε εξέλιξη και πάντα γνωρίζαμε ότι θα είναι ένας ανώμαλος δρόμος. Πρέπει να δούμε το δάσος και όχι το δέντρο» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως: «η Ευρώπη οδεύει προς μια σταδιακή ανάκαμψη φέτος και η ανάπτυξη θα πρέπει να ενισχυθεί τον επόμενο και τον επόμενο χρόνο». Αλλά προειδοποίησε επίσης για την υπερβολική επιβάρυνση των νοικοκυριών και των εταιρειών.

Τα επιτόκια της ΕΚΤ είναι «ακόμα ξεκάθαρα σε περιοριστική ζώνη και ο στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι η διαδικασία αποπληθωρισμού θα συνεχιστεί». «Χωρίς να διακυβεύουμε τον πρωταρχικό μας στόχο, έχουμε επίσης ευθύνη να υποστηρίξουμε την πλήρη απασχόληση, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ισορροπημένη ανάπτυξη» εξήγησε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αναδυόμενη αγορά για τον ΔΑΑ η υποσαχάρια Αφρική - Nέο δρομολόγιο της Ethiopian Airlines

Νέο sell off στο ΧΑ κόντρα στις διεθνείς αγορές

Δολοφονία Καραϊβάζ: Διεκόπη για τις 5 Ιουλίου η δίκη

gazzetta
gazzetta reader insider insider