Με ενεργοποίηση αγοραστών και παράλληλη μείωσης της προσφοράς - κυρίως στις τράπεζες - κάποιες «πινελιές» window dressing και συναλλακτική δραστηριότητα που ενισχύθηκε ξανά στις δημοπρασίες, εν αναμονή του πρώτου κρίσιμου εκλογικού γύρου στη Γαλλία, ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίαση του πρώτου εξαμήνου το Χρηματιστήριο.
Ευδιάκριτη η προσπάθεια μίας κάποιας ανοδικής αντίδρασης με επιλεκτικές τοποθετήσεις από ξένα χαρτοφυλάκια και θεσμικούς, αλλά και το αίσθημα νευρικότητας και επιφυλακτικότητας εξαιτίας του παραπάνω λόγου, τη στιγμή που και η μεταβλητότητα παραμένει εύλογα, σε υψηλά επίπεδα.
Η εικόνα θα ξεκαθαρίσει με την έλευση του Ιουλίου, τη Δευτέρα, όταν και θα υπάρχουν τα πρώτα δείγματα γραφής ως προς τη διαμόρφωση του νέου πολιτικού χάρτη στη Γαλλία, που ενδέχεται να επηρεάσει και την ευρύτερη ευρωπαϊκή στρατηγική. Η σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ (στο 2,6% από 2,7% ο δείκτης PCE και ο δομικός στο 2,6% από 2,8% το Μάιο) και η ευθυγράμμιση του με τις εκτιμήσεις των αναλυτών αποτελεί ένα «μαξιλάρι ασφάλειας» για τους long κόντρα στους πολιτικούς κλυδωνισμούς σε Ευρώπη κυρίως και δευτερευόντως στις ΗΠΑ. Εξού και η Wall Street συνεχίζει σε ρυθμούς ράλι, με τον S&P 500 να πέριξ των ρεκόρ και να στοχεύει σε άκρως υψηλότερα επίπεδα.
Σύμφωνα με το FedWatch Tool, οι προσδοκίες της αγοράς για το τι μπορεί να κάνει η Fed στη συνεδρίασή της στις 30 - 31 Ιουλίου δεν έχουν αλλάξει και κατά 90% αναμένεται να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια. Ως προς τις επόμενες κρισιμες συνεδριάσεις εξακολουθεί να δείχνει προς μια μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο. Επιπλέον, η εμπιστοσύνη των αγορών προς αυτό το μοτίβο έχει αυξηθεί ελαφρώς.
Το ενδιαφέρον των long μονοπώλησε η υποτιμημένη μετοχή της Alpha Bank, μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο Moody's. Πιθανότατα το αμέσως προσεχές διάστημα θα ακολουθήσουν οι αναβαθμίσεις των Εθνική - Πειραιώς. Παράλληλα, με την επιστροφή στο πλαίσιο της ανταμοιβής των μετόχων τους και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, οι ελληνικές τράπεζες γράφουν τον επίλογο των «πέτρινων» χρόνων και σημειολογικά αυτό συμβαίνει εννέα χρόνια μετά τα capital controls (29 Ιουνίου 2015).
Περνώντας στα του ταμπλό, η μετοχή της Alpha Bank, της ΔΕΗ και της Πειραιώς (έπεται) αρχίζει να παίρνει μια κλίση ώστε να δώσουν αγοραστικό σήμα. Για να υπάρξει ισχυρό σήμα αγοράς θα πρέπει στο ημερήσιο γράφημα ο MACD να «κροσάρει» τον trigger και σε δίωρο γράφημα να περάσει το μηδέν υπό τη συνοδεία και υψηλών όγκων συναλλαγών. Ο συνδυασμός των δύο θα φρενάρει και τη διολίσθηση του εβδομαδιαίου γραφήματος. Η Πειραιώς, προσπαθεί να εισέλθει σε μια δύσκολη και κρίσιμη ζώνη, στα 3,434 - 3,4595 ευρώ, όπου βρίσκονται οι δύο ΚΜΟ 200 στο ημερήσιο γράφημα, με την Alpha Bank αντίστοιχα στα 1,545 - 1,5545 ευρώ.
Παράλληλα, σε ένα «pair trade» μεταξύ ΠΕΙΡ – ΕΤΕ επιδόθηκε χθες - σήμερα broker της HSBC (μεγαλύτερης έντασης χθες γιαυτό και οι υψηλοί τζίροι). Τι σημαίνει αυτό; Πως πελάτης της HSBC αποφάσισε να ρευστοποιήσει τμήμα της θέση του στην Πειραιώς και να αγοράσει Εθνική. Από την άλλη ωστόσο, όπως φαίνεται η J.P. Morgan έβγαζε επιθετικές αγορές στην Πειραιώς και μάλιστα όχι για το book της αλλά για μεγάλους πελάτες της απορροφώντας έτσι σε υψηλότερα επίπεδα την όποια προσφορά έβγαινε, με τον ανεξάρτητο broker, BTIG, να αγοράζει δευτερευόντως. Πολύ υψηλή μεταβλητότητα για την Εθνική, που από τα 7,93 ευρώ, τρίμαρε κέρδη και μέχρι το άνοιγμα της αμερικανικής αγοράς πέρασε και σε αρνητικό έδαφος, στα 7,728 ευρώ, ώστε να υπάρξει νέο μάζεμα της προσφοράς ξανά σε χαμηλότερα επίπεδα από ξένους.
Στις δημοπρασίες ενισχύθηκε σημαντικά ο τζίρος με περίεργα, ομολογουμένως κλεισίματα σε πολλές μετοχές, πιθανώς από hedging και πέρασμα εντολών από desk παραγώγων. H Coca Cola από απώλειες 0,44% στα 31,92 ευρώ στις 17:00 έκλεισε με απώλειες 1,75% στα 31,50 ευρω, ενώ ΟΤΕ, ΟΠΑΠ επίσης έκλεισαν με ισχυρότερες απώλειες. Από κέρδη 0,21% και 0,82% για Εθνική και Πειραιώς και οι δύο έκλεισαν σημαντικά χαμηλότερα, με την πρώτη να γυρνάει χαμηλότερα και τη δεύτερη να περιορίζει τα κέρδη στα 0,35%. Η κατάσταση αυτή παρατηρείται σταθερά στις τελευταίες συνεδριάσεις
Μεγαλύτερης έντασης καλοπισμός αποτιμήσεων έλαβε χώρα σε Jumbo, Lamda, Aegean που έκλεισαν μεν έντονα ανοδικά αλλά με χαμηλούς σχετικά όγκους. Δυναμική επάνοδος για την τελευταία.
Ευρύτερα, όπως σχολιάζει στο insider.gr o Διευθύνων Σύμβουλος της Χρυσοχοΐδης Χρηματιστηριακής, Νίκος Χρυσοχοΐδης «η συζήτηση για την πορεία του δεύτερου εξαμήνου έχει μετατοπιστεί προς τις πολιτικές εξελίξεις και τοποθετεί τα οικονομικά μεγέθη σε δεύτερο πλάνο.
Το δεύτερο εξάμηνο θα έχει δύο σημαντικά πολιτικά γεγονότα: τις εκλογές στη Γαλλία (και το πως αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σοβαρές ή μη μεταβολές για την Ευρωζώνη και τις πολιτικές της) και φυσικά τις αμερικανικές εκλογές που σίγουρα θα επηρεάσουν την πορεία των αγορών. Οι αγορές παρακολουθούν στενά την διευκολυντική πολιτική της Fed και κάθε στίγμα περί συνέχισης της θα συντηρεί τη θετική τους πορεία.
Σε αυτό το περιβάλλον, και επειδή το Χρηματιστήριο Αθηνών στηρίζεται στις εισροές των διεθνών επενδυτών, είναι σαφές πως οι όποιες μεταβολές στη ροή και την κατεύθυνση αυτής της ρευστότητας (λόγω των άνω ζητημάτων) θα διαμορφώνουν την τάση, άλλωστε με εξαίρεση το αναμενόμενο placement των μετοχών της Εθνικής που κατέχει το ΤΧΣ, δε διαφαίνονται άλλα «καταλυτικά» οικονομικά γεγονότα για την αγορά μας.
Δεν παραγνωρίζω πως η συνεχιζόμενη ανοδική τάση των τουριστικών εσόδων αποτελεί ελπιδοφόρο σημάδι για την εσωτερική ρευστότητα όπως και αντίστοιχα και η ικανοποιητική πορεία των εργασιών του ευρύτερου κλάδου της ενέργειας. Στον πολλαπλασιαστικό παράγοντα (ρευστότητα - διαθέσιμο εισόδημα - πλεόνασμα για επενδύσεις) αυτών των «πρωτογενών» μοχλών θα μπορούσε να στηριχθεί και ο τραπεζικός κλάδος αλλά και οι λοιποί τομείς της οικονομίας.
Ωστόσο, μόνο η αύξηση και επιτάχυνση των άμεσων επενδύσεων στους τομείς της ελληνικής οικονομίας θα αποτελέσει πραγματικό εχέγγυο για την μελλοντική καλή πορεία της και την απόδοση της κεφαλαιαγοράς. Αυτή εξαρτάται από τους παράγοντες της εσωτερικής πολιτικής σταθερότητας αλλά και της αντίστοιχης ηρεμίας στο διεθνές πεδίο. Στη παρούσα φάση υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις προβλημάτων και στις δύο παραμέτρους», όπως καταλήγει ο έμπειρος χρηματιστής.
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έδωσε «μάχη» για να υπερβεί και να διατηρηθεί πάνω από τον εκθετικό ΚΜΟ 100 στο ημερήσιο γράφημα (1.411,84 μονάδες) σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 1.411,95 μονάδες. Η αγορά ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σημαντικά χαμηλότερα στις 1.404,26 με ασθενική άνοδο 0,26%. Ο τζίρος ενισχύθηκε ξανά στις δημοπρασίες φτάνοντας στα 140,4 εκατ. ευρώ.
Ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,31% στις 3.401,83 μονάδες και ο τραπεζικός κατά 0,31% στις 1.213,48 μονάδες, με ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 1.225,06 μονάδες. Το τελευταίο δίμηνο ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 3,08%, ολοκληρώνοντας το πρώτο εξάμηνο με άνοδο 8,59%, ενώ ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 8,94% και ο τραπεζικός δείκτης κατά 14,3%.
«Rellief rally» για την Alpha Bank με ώθηση από την αναβάθμιση της Moody's. Η μετοχή εκτινάχθηκε κατά 4,17% στα 1,5235 ευρώ και τζίρο 16,08 εκατ. ευρώ. Προσπάθησε να ακολουθήσει η Πειραιώς αλλά χαμήλωσε στις δημοπρασίες κλείνοντας με άνοδο 0,35% στα 3,406 ευρώ (τζίρος 21,23 εκατ. ευρώ).
Πτώση 0,21% και υψηλή μεταβλητότητα στην Εθνική (7,784 ευρώ), με τη Eurobank τρεις αρνητικές συνεδριάσεις με σωρευτικές απώλειες 5,11%, υποχωρώντας έτσι στα 2,021 ευρώ.
Ισχυρή άνοδος για ΔΕΗ (3,02%) στα 11,24 ευρώ (πέρασε πακέτο ύψους 2,44 εκατ. στις δημοπρασίες στα 11,17 ευρώ), Aegean (3,64%) στα 11,68 ευρώ, Lamda (2,74%) στα 6,74 ευρώ. Ακολούθησε η Metlen με κέρδη 1,10% και η Autohellas στα 1,62%. Πιέσεις σε Coca Cola, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Titan και Cenergy (περισσότερο profit taking).