Επενδυτική λειψυδρία στο ΧΑ με νέο βύθισμα τζίρου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επενδυτική λειψυδρία στο ΧΑ με νέο βύθισμα τζίρου
Εν αναμονή των γαλλικών κάλπεων το Χρηματιστήριο. Απουσία αγοραστών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Κάτι η περιορισμένη προσφορά, κάτι η έλλειψη αγοραστών βύθισαν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα το τζίρο που ξεπέρασε οριακά και με αρκετή προσπαθεια στις δημοπρασίες τα 55,5 εκατ. ευρώ, με την την αγορά να κινείται υψηλότερα.

Οι λιγοστοί αγοραστές που έδειξαν ενδιαφέρον στη σημερινή συνεδρίαση οδήγησαν ελαφρώς υψηλότερα τις τράπεζες με την Εθνική να ηγείται της κούρσας και να επανέρχεται πάνω από τα 8 ευρώ.

Η αγορά μέσω των τραπεζών προσπαθεί να βρει ρυθμό και δυναμική αν και οι τζίροι δε βοηθούν ώστε να δυναμώσουν την κίνηση για την υπέρβαση των 1.505 μονάδων που αποτελεί το πρόσφατο υψηλό. Από την άλλη, η ισχυρή ανοδική τάση στη Wall Street συντηρεί το θετικό κλίμα και στο ΧΑ.

Όπως είχει αναφέρει το insider.gr μπορεί οι τράπεζες και άλλες δεικτοβαρείς μετοχές να διαπραγματεύονται σε άκρως ελκυστικά επίπεδα αποτιμήσεων, αλλά δεν παράγουν αξία. Η ρευστότητα και τα ξένα κεφάλαια που εισρέουν στις μετοχικές αγορές παράγουν και διαμορφώνουν τιμές που σε κάποιες περιπτώσεις συνδέονται με ένα πλαίσιο φθηνών αποτιμήσεων και ισχυρών θεμελιώδων. Συνεπώς, αν το flow προς το Χρηματιστήριο δυναμώσει και συνοδευτεί από κάποιους «κράχτες» (αν και το consensus αναβαθμίζει συνεχώς τις περισσότερες μετοχές) τότε είναι πολύ πιθανό να δει η αγορά πολύ υψηλοτερα επίπεδα αποτιμήσεων.

Οι επενδυτές περάσαν στα ψιλά τη θετική ετυμηγορίας της S&P για τις τράπεζες. Πρώτα ο οίκος Moody's έδωσε το investment grade σε ΕΥΡΩΒ-ΑΛΦΑ (ακολουθούν ΕΤΕ, ΠΕΙΡ) και χθες ο έτερος ισχυρός οίκος αναβάθμισε και τις τέσσερις συστημικές κατά μία βαθμίδα διατηρώντας το θετικό outlook . Αυτό σημαίνει πως εντός 12 μηνών η S&P μπορεί να ανεβάσει υψηλότερα τις τράπεζες αν δει αυτά που θέλει.

Οι αναλυτές της Citi, σε σημερινό του σημείωμα αναφέρουν πως «εξακολουθούμε να αναμένουμε περισσότερες αναβαθμίσεις από τη Moody's εν ευθέτω χρόνω με τις αναβαθμίσεις σε Εθνική και Πειραιώς να έπονται από τη Moody's. Παραμένουμε εποικοδομητικοί ως προς τις ελληνικές τράπεζες, στη βάση των υψηλών περιθωρίων για θετικές αξιολογήσεις (που θα ακολουθήσουν), σημειώνοντας ότι όλες οι τράπεζες έχουν θετικό outlook και στους τρεις οίκους αξιολόγησης, εκτός από τη Eurobank που έχει σταθερό από τη Moody's».

Τα βλέμματα των επενδυτών σε Ευρώπη και ΧΑ στρέφονται πλέον στην τελευταία γαλλική μάχη της Κυριακή. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να προκύψει μια βουλή χωρισμένη και κατακερματισμένη, με το κόμμα της Λεπέν (RN) να μην συγκεντρώσει το ποσοστό που θα της δώσει την απόλυτη πλειοψηφία. Σύμφωνα με μία δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της καθημερινής επιχειρηματικής εφημερίδας Les Echos, το RN μπορεί να συγκεντρώσει έναν αριθμό εδρών μεταξύ 205-230, που είναι περισσότερες από τις έδρες του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου (NPF) με 145-175 έδρες, ενώ ακολουθούν οι κεντρώοι του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με 130-162 έδρες.

Παραμένοντας στα διεθνή, η Wall Street στράφηκε στα payrolls που έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία δημιούργησε λιγότερες θέσεις εργασίας τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο, αλλά ελαφρώς περισσότερες από αυτές που ανέμεναν οι αναλυτές. Οι νέες θέσεις εργασίας διαμορφώθηκαν στις 206.000 από 218.000 τον Μάιο, όταν οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση 190.000. Παράλληλα, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 4,1% από 4% τον Μάιο. Τα στοιχεία δείχνουν πως η αγορά εργασίας των ΗΠΑ ρίχνει ρυθμούς έστω και αρκετά αργά. S&P 500 και Nasdaq συνεχίζουν να σπάνε τα κοντέρ με τους όποιους short είχαν απομείνει να σπεύδουν να κλείσουν θέσεις.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,32% στις 1.440,35 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά οριακά τα 55,5 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,42% και ο τραπεζικός συνέχισε υψηλότερα με κέρδη 0,78% στις 1.227,31 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο ΓΔ κατέγραψε άνοδο 2,58%, ο ΔΤΡ 5,26% και ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 3,39%.

Στις τράπεζες γκάζι πάτησε η ΕΤΕ με κέρδη 1,46% στα 8,064 ευρώ, με τη Eurobank να ακολουθεί στο 0,66% και τα 2,132 ευρώ και την Alpha Bank στο 0,55% και τα 1,633 ευρώ.

Επίσης γκάζι πάτα η Metlen με νέα άνοδο 1,42% στα 37,22 ευρώ. Ακολούθησαν τα ΕΛΠΕ στο 1,95% και τα 8,085 ευρώ. Εκτόξευση κατά 5,45% στα 11,60 ευρώ για Σαράντη με το τζίρο ωστόσο να μην ξεπερνά τις 287 χιλ. ευρώ.

Επίσης ισχυρή άνοδο για Viohalco στο 2,48% και τα 6,20 ευρώ, με τη Cenergy να φτάνει σε νέα ιστορικά υψηλά στα 9,96 ευρώ με άνοδο 1,12%.

Σε θετικό πρόσημο μετά τη χθεσινή αποκοπή μερίσματος επέστρεψε ο ΟΤΕ με άνοδο 0,59% στα 13,56 ευρώ. Ήπια ανοδικά επίσης ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, ΕΕΕ.

Από την άλλη, υψηλή μεταβλητότητα καταγράφηκε στην Aegean που από κέρδη και άνοδο στα 12,12 ευρώ, έκλεισε τελικά με πτώση 1,43% στα 11,73 ευρώ. Απώλειες άνω του 1% επίσης για Lamda και ΔΕΗ, με τη ΜΠΕΛΑ στο -0,95% και τα 27 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Τα κεφαλαιακά πλάνα θα κρίνουν τα μερίσματα στο μέλλον

Ξανά στο παζάρι η «πολύφερνη» Τράπεζα Κύπρου

Goldman Sachs: Τα ρίσκα και οι ευκαιρίες για τη βρετανική οικονομία δια χειρός Εργατικών

gazzetta
gazzetta reader insider insider