Wall Street: Μεικτά πρόσημα με τον πληθωρισμό να δίνει ώθηση στις small caps

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Μεικτά πρόσημα με τον πληθωρισμό να δίνει ώθηση στις small caps
Οι επενδυτές αφήνουν στην άκρη τις ακριβές megacaps για να επικεντρωθούν στις φθηνότερες μετοχές

Τελευταία ενημέρωση: 22:03

Μεικτά πρόσημα και αρκετά σκαμπανεβάσματα καταγράφουν οι δείκτες στην Wall Street μετά τα φρέσκα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Ειδικά στο ξεκίνημα της συνεδρίασης πάσχισαν να βρουν κατεύθυνση, με τους επενδυτές να αναλύουν τα θετικά αν μη τι άλλο μηνύματα που στέλνει η νέα έκθεση, ενισχύοντας την πεποίθηση που επικρατεί στην αγορά πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια αργότερα φέτος.

Συγκεκριμένα, καλύτερη των εκτιμήσεων της αγοράς ήταν η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, που επιβραδύνθηκε στο 3% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, από 3,3% τον προηγούμενο μήνα, στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα τριών ετών. Επίσης, υποχώρησε κατά 0,1% από τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI). Η μείωση που παρατηρήθηκε τον Ιούνιο στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών και των υπηρεσιών είναι η πρώτη μετά την περίοδο της πανδημίας του 2020. Σε δημοσκόπηση του Dow Jones, οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση κατά 0,1% σε μηνιαία βάση και 3,1% σε ετήσια βάση.

Οι επενδυτές πάντως δείχνουν να αφήνουν για λίγο στην άκρη τις ακριβές megacaps για να επικεντρωθούν στις φθηνότερες μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης και εκείνες που σχετίζονται με την στέγαση. Η Nvidia υποχωρεί σχεδόν 5,5%, η Amazon 3,31%, 2,62% η Apple και 2,86% η Microsoft.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Dow Jones ενισχύεται πλέον 0,08% στις 39.754 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος S&P 500 βρίσκεται στις 5.589 μονάδες και υποχωρεί -0,76%. Ο τεχνολογικός Nasdaq αφού αιωρήθηκε αρκετά στο ξεκίνημα, πλέον υποχωρεί 1,70% στις 18.333 μονάδες.

Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν μετά τα στοιχεία του για τον πληθωρισμό καθώς οι επενδυτές αύξησαν τα στοιχήματά τους για μειώσεις επιτοκίων. Οι πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν σε περισσότερο από 80% βάσει των συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης των Fed Funds μετά τα στοιχεία του ΔΤΚ, σύμφωνα με το εργαλείο CME FedWatch.

«Με μια άλλη καλή έκθεση του ΔΤΚ, το παράθυρο είναι ανοιχτό για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια ήδη από τον Σεπτέμβριο και πιθανώς ξανά τον Δεκέμβριο, υποθέτοντας ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα συνεχίσουν να "συνεργάζονται"», δήλωσε ο Skyler Weinand, επικεφαλής επενδύσεων στο Regan Capital.

Επιχειρηματικά

Απώλειες άνω του 6% σημειώνει η μετοχή της Delta Air Lines καθώς οι επενδυτές φαίνεται πως δεν... αρκούνται στα έσοδα - ρεκόρ που προβλέπει για το γ' τρίμηνο, τα οποία εξακολουθούν να κινούνται κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η Delta εκτιμά ότι οι πωλήσεις θα αυξηθούν όχι άνω του 4% (κάτω από το 5,8% που προέβλεπαν οι αναλυτές), ενώ προβλέπει σε προσαρμοσμένα κέρδη από 1,70 έως 2 δολάρια ανά μετοχή, χαμηλότερα από τα 2,05 δολάρια ανά μετοχή των εκτιμήσεων. Σχετικά με το β' τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου, η Delta ανακοίνωσε ότι τα προσαρμοσμένα έσοδα έφτασαν τα 15,4 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 5,4% σε σχέση με πέρυσι, αλλά κατώτερα των εκτιμήσεων της Wall Street. Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν σχεδόν 30% σε σχέση με το 2023.

Μάκρο

Κατά 17.000 στις 222.000 μειώθηκε ο αριθμός όσων υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Ιουλίου. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Wall Street Journal εκτιμούσαν ότι οι νέες αιτήσεις θα σημείωναν αύξηση κατά 2.000 λιγότερες στις 236.000. Η εβδομαδιαία μεταβολή στις αιτήσεις ανεργίας είναι η υψηλότερη από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Με ρυθμό 2,5% «έτρεξε» ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Ιούνιο

Λεμέρ: Η Γαλλία πρέπει να κάνει επιπλέον περικοπές 5 δισ. σε δημόσιες δαπάνες

Σε ρυθμούς ανάπτυξης επέστρεψε η βρετανική οικονομία τον Μάιο - Υψηλά ενός έτους για τη στερλίνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider