Κάτι η περαιτέρω υποχώρηση των ευρωπαϊκών αγορών (DAX, CAC συνεχίζουν σε βαθύ κόκκινο) κάτι τα κυβερνητικά μέτρα που υιοθετούνται για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργήσαν αφορμές και ένα νέο κύμα πιέσεων στο ταμπλό, με την αγορά να σπάει κάπως έτσι το τριήμερο θετικό σερί.
Δεικτοβαρείς τίτλοι όπως η ΔΕΗ, η Metlen και τα διυλιστήρια πιέστηκαν αλλά από την άλλη, οι τράπεζες προσπάθησαν να βγάλουν κάποιες άμυνες, αλλά και αυτές κινήθηκαν σε χαμηλό τέμπο.
Απο την άλλη, η UBS αποτέλεσε έναν ακόμη επενδυτικό οίκο που προστέθηκε στους πολλούς που δίνουν αγοραστικό σήμα στις τράπεζες και μετά την AXIA. Συγκεκριμένα, στο μεγάλο «comeback» των ελληνικών τραπεζών εστιάζει σε ανάλυσή της η UBS επανεκκινώντας τη διαδικασία κάλυψης για τις τέσσερις συστημικές με σύσταση «buy», υψηλές τιμές στόχους και προτίμηση προς την Εθνική και την Πειραιώς.
Εύρυτερα, το αρνητικό κλίμα και η υψηλή μεταβλητότητα στις ευρωαγορές μετά προοπτικές ανάληψης της αμερικανικής προεδρίας από τον Τραμπ πιέζουν και το ΧΑ, ενώ τα discount έναντι της αμερικανικής αγοράς έχουν διερυνθεί ακόμη περισσότερο. Βέβαια, παρά τις πιέσεις, το ΧΑ κατάφερε μετά από αρκετό διάστημα να διαφοροποιηθεί και να εκμεταλλευτεί τα δικά του ισχυρά θεμελιώδη. Το σερί αναβαθμίσεων των ελληνικών τραπεζών και η τελευταία αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τη Scope αρχίζουν σιγά σιγά να πιάνουν τόπο.
Στο επίκεντρο της αγοράς τίθενται και το σχέδιο δύο πυλώνων που μελετά η κυβέρνηση ως απάντηση στην πρόσφατη αλματώδη άνοδο των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος, οι οποίες αν επιμείνουν κινδυνεύουν να «βάλουν φωτιά» στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Το πρώτο σκέλος, όπως έγραψε χθες το Insider.gr, αφορά την εκ νέου επιβολή έκτακτης φορολόγησης των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, για το τρίμηνο Ιούλιος – Σεπτέμβριος.
Ο δεύτερος πυλώνας, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, αφορά την αξιοποίηση των ποσών που θα ανακτηθούν για τη χορήγηση επιδοτήσεων στους καταναλωτές. Όπως είναι φυσικό, η περίοδος χορήγησης θα καλύψει ένα τρίμηνο -όσο δηλαδή και η έκτακτη εισφορά- με δεδομένο εξάλλου ότι από το φθινόπωρο αναμένεται σημαντική αποκλιμάκωση των χονδρεμπορικών τιμών. Επίσης, το γεγονός ότι τα κεφάλαια θα προέλθουν από τις εταιρείες παραγωγής σημαίνει πως η οικονομική ενίσχυση θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη.
Στα επιχειρηματικά, σε αμοιβαία συμφωνία για την ανταλλαγή των αθλητικών τους καναλιών, κατέληξαν COSMOTE TV και Nova, όπως ανακοίνωσε η Cosmote, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του insider.gr. Αναλυτικότερα, από τη νέα αθλητική σεζόν οι συνδρομητές της COSMOTE TV θα μπορούν να απολαμβάνουν ακόμα πιο πλούσιο αθλητικό περιεχόμενο, με μόνο 3 ευρώ επιπλέον της τιμής του σημερινού τιμοκαταλόγου των Full και Sports πακέτων COSMOTE TV και σε μία μόνο συνδρομή.
Επιστρέφοντας στα του ταμπλό, ο ΓΔ θα πρέπει να κινηθεί προς τις 1.464 και 1.485 μονάδες για να βγάλει μια μεγαλυτερη δυναμική και κυρίως να φανερώσει τη δυναμική των long που παίζουν καθυστερήσεις κόντρα στα ρεκόρ της Wall Street.
Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,63% στις 1.449,40 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά οριακά τα 99 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 0,74% και ο τραπεζικός υποχώρησε ήπια κατά 0,27% στις 1.288,22 μονάδες.
Στις τράπεζες, ΕΤΕ και Πειραιώς βγήκαν μπροστά καταγράφοντας άνοδο 0,35% και 0,37% αντίστοιχα στα 8 και 3,79 ευρώ. Πτώση 0,93% για τη Eurobank στα 2,12 ευρώ και -0,88% για την Alpha Bank στα 1,685 ευρώ.
Νέα πολυετή υψηλά για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με άνοδο 1,37% στα 17,82 ευρώ, με την ΤΕΝΕΡΓ ήπια ανοδικά στα 19,29 ευρώ και τζίρο κοντά στα 6,28 εκατ. ευρώ. Πλην αυτών, της Aegean (+0,5%), ΟΤΟΕΛ (+0,17%) και ΔΑΑ (0,13%) και του ΟΠΑΠ που παρέμεινε σταθερός στα 15,60 ευρώ, όλες οι άλλες μετοχές του 25αρη έκλεισαν στο κόκκινο.
Ισχυρότερες απώλειες για ΔΕΗ στο -2,58% και 11,32 ευρώ, με τη Metlen στο -2,51% και τα 35,78 ευρώ. Απώλειες 1,64% για τη ΜΟΗ και -1,7% για τα ΕΛΠΕ. «Βουτιά» 2,81% κατέγραψε η μετοχή της Lamda υποχωρώντας στα 7,26 ευρώ, ενώ ισχυρές πιέσεις πέρασαν σε ΒΙΟ και ΕΛΧΑ στο -2,45% και -2,55% αντίστοιχα.
Στο κόκκινο ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ και Τιτάν, ενώ στα 32 ευρώ σταθεροποιήθηκε η ΕΕΕ.