Ευρωαγορές: Αρνητικό 3x3 με τεχνολογικές πιέσεις - «Βουτιά» 11% της ASML

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Αρνητικό 3x3 με τεχνολογικές πιέσεις - «Βουτιά» 11% της ASML
Ο Stoxx 600 υποχώρησε 0,41% στις 515,17 μονάδες, ενώ ο κλάδος της τεχνολογίας σημείωσε βουτιά 3,48%.

Πτωτικά κινήθηκαν οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και την Τετάρτη, συνεχίζοντας στο ίδιο αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί από το ξεκίνημα της εβδομάδας, με τον κλάδο της τεχνολογίας να βάζει δύσκολα στους επενδυτές.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,41% στις 515,17 μονάδες. Οι μετοχές της τεχνολογίας σημείωσαν βουτιά 3,48%, ενώ τα χημικά σημείωσαν άνοδο 0,77%. Ο Eurostoxx 50 αποδυναμώθηκε 1,12% στις 4.892 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο βρετανικός FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ενισχύθηκε 0,27% στις 8.187 μονάδες, ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης υποχώρησε 0,45% στις 18.440 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,12% στις 7.570 μονάδες. Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε οριακή άνοδο 0,05% στις 34.385 μονάδες. Στην Ισπανία, τέλος, ο δείκτης IBEX 35 με +0,14% διαμορφώθηκε στις 11.106 μονάδες.

Το τεχνολογικό sell-off παρατηρείται και στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού με τον Nasdaq Composite να υποχωρεί σημαντικά, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν το rotation, αφήνοντας τις μετοχές τεχνολογίας megacap για εκείνες της μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Στο επίκεντρο βρίσκεται τα άσχημα νέα για τις εταιρείες ημιαγωγών, μετά τις αναφορές δημοσιευμάτων πως επίκεινται αυστηρότεροι περιορισμοί στις εξαγωγές από τις ΗΠΑ αλλά και έξαρση των γεωπολιτικών εντάσεων, οι οποίες τροφοδοτούνται από τα σχόλια του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που τόνισε πως η Ταϊβάν πρέπει να πληρώσει τις ΗΠΑ για την άμυνα που της παρέχει, σε συνέντευξή του στο Bloomberg Businessweek που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Υποστήριξε επίσης ότι η Ταϊβάν πήρε «περίπου το 100%» της αμερικανικής δραστηριότητας στον κλάδο των ημιαγωγών.

Σε αυτό το κλίμα, η μετοχή της ASML στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας υποχώρησε 10,93% παρά το γεγονός πως ανακοίνωσε κέρδη και πωλήσεις που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις το β' τρίμηνο, καθώς το ενδιαφέρον για τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης εντείνει τη ζήτηση για τον εξοπλισμό παραγωγής ημιαγωγών της εταιρείας. Ωστόσο, το 49% των πωλήσεών της πραγματοποιήθηκε στην Κίνα — υπογραμμίζοντας πόσο κινδυνεύει από την περίπτωση εφαρμογής αυστηρότερων περιορισμών.

Αντίθετα, κέρδη της τάξης του 2% σημείωσε η μετοχή της Adidas στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, αφότου την Τρίτη προχώρησε σε αναβάθμιση του guidance για ολόκληρο το 2024 μετά από ένα καλύτερο από το αναμενόμενο β' τρίμηνο. Μετά την αναβάθμιση, τα λειτουργικά κέρδη για το 2024 αναμένονται να ανέλθουν περίπου στα 1 δισ. ευρώ (1,1 δισ. δολάρια), μία σημαντική ανοδική αναθεώρηση από τα 700 εκατ. που ήταν προηγουμένως οι προσδοκίες της εταιρείας.

Στο οικονομικό μέτωπο, ο πληθωρισμός στη Βρετανία ανήλθε στο 2% τον Ιούνιο (όπως και τον Μάιο) με το ύψος του να παραμένει σύμφωνο με τον στόχο που έχει η θέσει η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) για να ξεκινήσει τις μειώσεις επιτοκίων.

Μετά την έκθεση, η βρετανική λίρα βρέθηκε πάνω από το επίπεδο των 1,3 δολαρίων για πρώτη φορά μέσα σε ένα χρόνο, καθώς οι αγορές μείωσαν τα στοιχήματα σε μείωση επιτοκίων Αυγούστου από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider