Ευρωαγορές: Αρνητικά πρόσημα μετά την ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Αρνητικά πρόσημα μετά την ΕΚΤ
Ο Stoxx 600 υποχώρησε 0,85% στις 509,64 μονάδες

Με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Παρασκευής τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να επεξεργάζονται την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια αλλά και συνέρχονται από το παγκόσμιο σοκ που προκάλεσε ένα μεγάλο τεχνολογικό black out που οδήγησε τα συστήματα cloud της Microsoft να καταρρεύσουν, προκαλώντας προβλήματα σε αεροπορικές εταιρείες, τράπεζες και ΜΜΕ.

Από το πρωί της Παρασκευής χιλιάδες μηχανήματα Windows εμφάνισαν την «μπλε οθόνη θανάτου» (BSOD) κατά την εκκίνηση σήμερα, καθώς παραγματοποιήθηκε μια ελαττωματική ενημέρωση από την εταιρεία κυβερνοασφάλειας CrowdStrike.

Με ανακοίνωσή του, ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι επιδιορθώθηκε η υποκείμενη αιτία τεχνικού προβλήματος των εφαρμογών και υπηρεσιών της 365, ωστόσο κάποιοι ενδέχεται να αντιμετωπίζουν ακόμα προβλήματα με πολλές υπηρεσίες της Azure και τη σουίτα εφαρμογών Microsoft 365, καθώς και το Teams.

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου επλήγη από το τεχνικό πρόβλημα, που επηρέασε την πλατφόρμα του για μετάδοση πληροφοριών στην αγορά, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η εμφάνιση της μεταβολής στον δείκτη FTSE100.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,85% στις 509,64 μονάδες με τα μεγάλα χρηματιστήρια αλλά και τους περισσότερους κλάδους να βρίσκονται χαμηλότερα. Συγκεκριμένα, οι μετοχές του κλάδου των ταξιδιών έκαναν «βουτιά» 1,91% και των εξορύξεων 1,81%. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε ο υγειονομικός κλάδος με άνοδο 0,29%. Ο Eurostoxx50 βρέθηκε στο -0,98% στις 4.822 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο βρετανικός FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου κατέγραψε απώλειες 0,77% στις 8.142 μονάδες, ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης κινήθηκε στο -1,09% στις 18.162 μονάδες ενώ και ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε 0,69% στις 7.534 μονάδες. Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB διολίσθησε 1,05% στις 34.168 μονάδες. Στην Ισπανία, τέλος, ο δείκτης IBEX 35 υποχωρεί 0,67% και κινείται στις 11.073 μονάδες.

Χθες, Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε όπως αναμενόταν σταθερά τα επιτόκια τονίζοντας πως οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να είναι υψηλές, ενώ επισημαίνει ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανόν να παραμείνει πάνω από τον στόχο για μεγάλο διάστημα του επόμενου έτους. Πλέον, η προσοχή στρέφεται στην συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, όπου οι αναλυτές εκτιμούν πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ θα προχωρήσουν σε μία δεύτερη μείωση κατά ένα τέταρτο της μονάδας, αφού πάρουν στα χέρια τους δύο ακόμη εκθέσεις για τον πληθωρισμό, αλλά και σε ακόμα μία τον Δεκέμβριο. Όπως επισήμανε ο γενικός πληθωρισμός είναι πιθανόν να παραμείνει πάνω από τον στόχο για μεγάλο διάστημα του επόμενου έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βιλερουά ντε Γκαλό (ΕΚΤ): Λογικές οι προσδοκίες της αγοράς για τα επιτόκια

Μούλερ (ΕΚΤ): Δεν πρέπει να δεσμευτούμε εκ των προτέρων για μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider