«Πάτησαν γκάζι» οι τράπεζες στο Χρηματιστήριο - Νέα υψηλά για Τιτάν

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πάτησαν γκάζι» οι τράπεζες στο Χρηματιστήριο - Νέα υψηλά για Τιτάν
Άνοδος με «έκρηξη» συναλλακτικής δραστηριότητας σε Πειραιώς. Δίνουν ρεύμα και ώθηση τα θετικά αποτελέσματα. Νέα υψηλά για Τιτάν.

Με τις τράπεζες να μπαίνουν σε φάση εκ νέου ανάκαμψης με φόντο το ισχυρό Q2, το ΧΑ πήρε σημαντική ανάσα ξεπερνώντας τις 1.472 μονάδες και βάζοντας πλώρη για την υπερβαση των 1.485 μονάδων που θα τo οδηγήσουν σταδιακά σε νέα υψηλά.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως με το ισχυρό Q2 των τραπεζών και άλλων εισηγμένων η αγορά μπορεί να αναρριχηθεί προς τα επίπεδα των 1.570 με 1.600 μονάδων. Οι τράπεζες άλλωστε αποτελούν το ισχυρότερο play της αγοράς, έχοντας και την υψηλότερα στάθμιση σε αυτή. Είναι λογικό λοιπόν να κρίνεται από αυτές η πορεία του ΧΑ.

Τον χορό των τραπεζικών αποτελεσμάτων άνοιξε πολύ δυναμικά η Πειραιως. Συγκεκριμένα, ένα ακόμη ισχυρό σετ αποτελεσμάτων ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς, επιτυγχάνοντας ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας, υπερβαίνοντας τον πήχη του consensus των αναλυτών και αναβαθμίζοντας εκ νέου βασικά στοιχεία του φετινού guidance. Απόρροια αυτών, η έλευση ενός νέου «κύματος» re - rating (επί τα βελτίω αναθεώρηση των εκτιμήσεων των αναλυτών και των τιμών στόχων) τόσο για την Πειραιώς όσο και για τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες που έπονται των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων.

Ακολουθεί στο κλείσιμο της συνεδρίασης η Eurobank και αύριο η Εθνική, ενώ το Q2 ολοκληρώνεται από την Alpha Bank την Παρασκευή.

Τα δυνατά αποτελέσματα τόσο στις τράπεζες όσο και σε άλλες μεγάλες εισηγμένες όπως η Τιτάν δημιουργούν flow στο ΧΑ με σημαντικές εισροές και επάνοδο της συναλλακτικής δραστηριότητας.

Μένοντας λοιπόν στα αποτελέσματα, στο πρώτο εξάμηνο του 2024 οι πωλήσεις του ομίλου Τιτάν αυξήθηκαν κατά 7,6% και διαμορφώθηκαν σε 1.323,0 εκατ. ευρώ, με όλους τους γεωγραφικούς τομείς να συμβάλλουν στην άνοδο του κύκλου εργασιών και τους όγκους πωλήσεων να αυξάνονται, με αποτέλεσμα να επιτευχθούν για άλλη μια φορά δυναμικές επιδόσεις. Τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 281,4 εκατ., καταγράφοντας αύξηση 16,7% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2023, παρά τη συνεχιζόμενη πίεση συντελεστών του κόστους -όπως είναι το κόστος εργασίας, το κόστος μεταφοράς και οι τιμές των πρώτων υλών- σε όλες τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε και παρά τα ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Περνώντας στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σε υψηλό ημέρας 1,21% στις 1.478,17 μονάδες, με τον τζίρο να εκτινάσσεται και να ξεπερνά τα 132 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 1,45% και ο τραπεζικός 2,15% φτάνοντας στις 1.305,20 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Πειραιώς έδωσε το ρυθμό κλείνοντας υψηλό ημέρας με ράλι 3,5% στα 3,90 ευρώ και τζίρο που ξεπέρασε τα 26,6 εκατ. ευρώ. Από κοντά η Alpha Bank με άνοδο 2,22% στα 1,703 ευρώ και η Eurobank στο 2,32% και τα 2,118 ευρώ. Κέρδη 1,35% για την ΕΤΕ στα 8,11 ευρώ. Ο τζίρος στις τράπεζες διαμορφώθηκε στα 66,11 εκατ. ευρώ, ήτοι σχεδόν το ήμισυ της αγοράς.

Ράλι και νέα υψηλά μετά τα αποτελέσματα για την Τιτάν στα 32,90 ευρώ , ενώ ισχυρή άνοδο κατέγραψαν επίσης η Lamda (2,28%) στα 7,61 ευρώ, η ΕΕΕ στο 1,8% και σε νέα υψηλά στα 33,92 ευρώ, η ΔΕΗ στο 1,99% και τα 11,77 ευρώ και η τα διυλιστήρια.

Ξεπέρασε τα 16 ευρώ ο ΟΠΑΠ με κέρδη 1,07% στα 16,11 ευρώ.

Ήπια ανοδικά Metlen, ΜΠΕΛΑ, ΕΛΧΑ και Cenergy, ενώ με ήπιες απώλειες έκλεισαν Ελλάκτωρ, ΒΙΟ, Τέρνα Ενεργειακή και Aegean.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι «χρυσές» λεπτομέρειες που οδηγούν σε νέο re-rating στην Τράπεζα Πειραιώς

Τιτάν: Βελτιωμένη κερδοφορία το α' εξάμηνο - Αύξηση πωλήσεων κατά 7,6%

Eurobank: Αρκετά κάτω του 60% το ποσοστό που συγκέντρωσε στην Ελληνική Τράπεζα

gazzetta
gazzetta reader insider insider