Οι συνέπειες για το Ισραήλ από μία γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή - Τα 2 σενάρια της S&P

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι συνέπειες για το Ισραήλ από μία γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή - Τα 2 σενάρια της S&P
Τις δυνητικές οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις που θα αντιμετωπίσει το Ισραήλ σε μία ευρύτερη κλιμάκωση της έντασης στην Μέση Ανατολή εξετάζει η Standard & Poor’s, τοποθετώντας στο μικροσκόπιό της δύο βασικά σενάρια σε περίπτωση γενικευμένης ανάφλεξης.

Τις δυνητικές οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις που θα αντιμετωπίσει το Ισραήλ σε μία ευρύτερη κλιμάκωση της έντασης στην Μέση Ανατολή εξετάζει η Standard & Poor’s, τοποθετώντας στο μικροσκόπιό της δύο βασικά σενάρια σε περίπτωση γενικευμένης ανάφλεξης. Το ενδεχόμενο νέας έξαρσης των συγκρούσεων με εμβάθυνση της εμπλοκής του Τελ Αβίβ εγείρει σημαντικούς κινδύνους σε κοινωνικο-πολιτικό βαθμό αλλά και σε επίπεδο ασφάλειας.

Το βασικό σενάριο του οίκου αξιολόγησης για το Ισραήλ υποθέτει ότι θα αποφευχθεί ένας ολοκληρωτικός περιφερειακός πόλεμος, αλλά οι κίνδυνοι κλιμάκωσης αυξάνονται μετά τις δολοφονίες των ηγετών της Χεζμπολάχ και της Χαμάς στη Βηρυτό και την Τεχεράνη αυτή την εβδομάδα. «Είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί αξιόπιστα η επίδραση μιας δυνητικά ευρύτερης σύγκρουσης στις οικονομικές, δημοσιονομικές επιδόσεις και στο ισοζύγιο πληρωμών του Ισραήλ» τονίζει η S&P Global Ratings.

Ωστόσο, εάν εκδηλωθεί νέος γύρος κλιμάκωσης με αποτέλεσμα την κινητοποίηση πρόσθετων στρατιωτικών εφεδρειών από το Τελ Αβίβ, πέρα από τις διαταραχές στην ασφάλεια της χώρας, θα έχει σαν αποτέλεσμα να σκαρφαλώσουν ακόμη υψηλότερα οι ήδη αυξημένες δημοσιονομικές δαπάνες. Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν στο «κόκκινο» για το Ισραήλ, μετά την βέβαιη πρόθεση του Ιράν να απαντήσει σε αντίποινα, αν και τόσο ο χρόνος όσο και η κλίμακα των «χτυπημάτων» παραμένουν ασαφείς.

Παράλληλα, αφενός, ο αμερικανικός οίκος επιφυλάσσεται και για μία πιο δυναμική αντιπαράθεση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ. Για παράδειγμα, εάν οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ επεκταθούν στο ισραηλινά εδάφη ή εάν το Τελ Αβίβ εφαρμόσει στρατιωτική επέμβαση στον Λίβανο για να απωθήσει τη Χεζμπολάχ μακριά από τη λιβανική πλευρά των συνόρων.

Αφετέρου, προετοιμάζεται και για μία σύγκρουση διαρκείας με το Ιράν. «Επιπλέον, θεωρούμε ότι ο κίνδυνος ατυχήματος ή εσφαλμένου υπολογισμού παραμένει στο τραπέζι ακόμη και αν το Ισραήλ, το Ιράν ή η Χεζμπολάχ δεν σκοπεύουν να κλιμακώσουν επίτηδες τα επίπεδα έντασης στην περιοχή» προσθέτει.

Πάντως, οι παραπάνω πιθανές εικασίες κλιμάκωσης δεν αποτελούν μέρος του βασικού σεναρίου της S&P για το Ισραήλ, όμως εάν συμβούν, θα ενέχουν πρόσθετους πιστωτικούς κινδύνους. Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο, ο οίκος προχώρησε σε υποβάθμιση του αξιόχρεου του Ισραήλ επικαλούμενος την κλιμάκωση στις σχέσεις της χώρας με το Ιράν και εν γένει τις γεωπολιτικές εντάσεις που μαίνονται στη Μέση Ανατολή.

H S&P υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση του Ισραήλ στο Α+ από ΑΑ- με αρνητικό outlook. Άλλωστε, η ισραηλινή οικονομία και το εθνικό νόμισμα, σέκελ, έχουν ήδη δεχθεί ισχυρότατες πιέσεις από τον πόλεμο με τη Χαμάς στη Γάζα, αλλά και τις συνεχείς εντάσεις με τη Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο.

«Εάν οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις διευρυνθούν περαιτέρω σε ολόκληρη την περιοχή, για το Ισραήλ οι επιπτώσεις της επανακινητοποίησης αποθεματικών, η νέες μετακινήσεις κατοίκων και η διακοπή της εκπαίδευσης θα επιβαρύνουν περισσότερο την καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη, την παραγωγή και τις επενδύσεις καθώς και τη δημοσιονομική σταθερότητα» καταλήγει η έκθεση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

NYT: Ο Χανίγια σκοτώθηκε από έξυπνη βόμβα και όχι από πύραυλο

Μέση Ανατολή: «Στην κόψη του ξυραφιού» Ισραήλ και Ιράν - Ο αντίκτυπος στις αγορές πετρελαίου

NYT: Χτύπημα στο Ισραήλ διέταξε ο Χαμενεΐ

gazzetta
gazzetta reader insider insider