Wall Street: «Βουτιά» 500 μονάδων για τον Dow καθώς ξυπνούν οι φόβοι της ύφεσης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: «Βουτιά» 500 μονάδων για τον Dow καθώς ξυπνούν οι φόβοι της ύφεσης
Ώθηση της τελευταίας στιγμής έσωσε τον Dow Jones από τη χειρότερη ημερήσια πτώση του από τις αρχές του 2023.

Μία ώθηση της τελευταίας στιγμής στους δείκτες κατάφερε να σώσει τον Dow από τη χειρότερη ημερήσια πτώση του από τις αρχές του 2023 στην Wall Street την Πέμπτη. Ωστόσο, ο δείκτης blue-chip κατέγραψε πτώση σχεδόν 500 μονάδων την Πέμπτη, αφού η άφιξη νέων στοιχείων για την αμερικανική οικονομία ανησύχησε ιδιαίτερα τους επενδυτές.

Ο Dow Jones υποχώρησε 1,21% ή 494,82 μονάδες στις 40.347 μονάδες, ο S&P 500 έχασε 1,38% στις 5.446 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq απώλεσε νωρίς την ώθηση από το ράλι της Meta και κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες, 2,29% στις 17.195 μονάδες

Μία νέα έκθεση για την αγορά εργασίας κλόνισε την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επιδόματα ανεργίας εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους την περασμένη εβδομάδα, παρόλο που η αγορά εργασίας παραμένει εκπληκτικά υγιής σε μια εποχή υψηλών επιτοκίων. Οι αιτήσεις ανεργίας για την εβδομάδα που έληξε στις 27 Ιουλίου αυξήθηκαν κατά 14.000 σε 249.000, από 235.000 την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός από την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου πέρυσι και τη 10η συνεχόμενη εβδομάδα που οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 220.000. Πριν από αυτή την έκταση, οι απαιτήσεις παρέμεναν κάτω από αυτό το επίπεδο σε όλες εκτός από τρεις εβδομάδες φέτος. Επίσης, ο μεταποιητικός δείκτης ISM υποχώρησε στο 46,8, προσθέτοντας μια ευρύτερη εικόνα της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας, αφού συρρικνώθηκε για τέταρτο διαδοχικό μήνα τον Ιούλιο, με τον δείκτη να υποχωρεί σε χαμηλό οκτώ μηνών.

Και όλα αυτά, μία ημέρα αφού οι δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ σκόρπισαν αισιοδοξία για τη μείωση των επιτοκίων, πως αυτή είναι πολύ πιθανό να μπει στο τραπέζι της επόμενης συνεδρίασης τον Σεπτέμβριο. «Εάν ικανοποιηθεί αυτό το τεστ, μια μείωση του επιτοκίου πολιτικής μας θα μπορούσε να τεθεί στο τραπέζι αμέσως μετά την επόμενη συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο», ανέφερε.

Οι μετοχές είχαν ξεκινήσει την συνεδρίαση με δυναμική, με την Meta Platforms να δίνει το ρυθμό και να σημειώνει ράλι μετά τα ισχυρότερα από το αναμενόμενο αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το δεύτερο τρίμηνο, αλλά και το αναθεωρημένο guidance. Συγκεκριμένα, τα κέρδη του τεχνολογικού κολοσσού ήταν 5,16 δολάρια ανά μετοχή έναντι 4,73 δολάρια ανά μετοχή σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της LSEG. Επίσης, ταέσοδα ήταν 39,07 δισ. δολάρια έναντι αναμενόμενων 38,31 δισ. δολαρίων. Το guidance της Meta για τα έσοδα το τρίτο τρίμηνο ήταν από 38,5 έως 41 δισ. δολάρια, ή 39,75 δισ. δολάρια στη μέση του εύρους. Οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα ύψους 39,1 δισ. δολαρίων. H Meta ήταν μία από τις λίγες εταιρείες που άντεξαν το sell off με τη μετοχή να κλείνει με κέρδη 4,82%.

Ακόμη και μετοχές Big Tech όπως η Nvidia ένιωθαν το σφυροκόπημα, με τον ηγέτη της τεχνητής νοημοσύνης να υποχωρεί κατά 6,67%.

Στον αντίποδα, η Arm Holdings βούτηξε 15,5% αφού το guidance του κατασκευαστή chip έχασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Συγκεκριμένα η εταιρεία διατήρησε την εκτίμηση για το έτος για προσαρμοσμένα κέρδη 1,45 έως 1,65 δολάρια ανά μετοχή, με έσοδα 3,8 έως 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της LSEG «έβλεπαν» 1,58 δολάρια σε προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή και έσοδα 4,02 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρυσός: Έχασε το υψηλό δύο εβδομάδων

Πετρέλαιο: Πτώση 2% με την οικονομία των ΗΠΑ να επισκιάζει τη Μέση Ανατολή

Τα μάκρο των ΗΠΑ έριξαν τις ευρωαγορές - Πτώση 4,5% των τραπεζών μετά την BoE

gazzetta
gazzetta reader insider insider