Goldman Sachs: Το sell off της Wall Street δεν οδηγεί ούτε σε ύφεση ούτε τη Fed σε πιο «επιθετικές» κινήσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Goldman Sachs: Το sell off της Wall Street δεν οδηγεί ούτε σε ύφεση ούτε τη Fed σε πιο «επιθετικές» κινήσεις
Σε μια άκρως ενδιαφέρουσα ανάλυση προχώρησαν οι αναλυτές της Goldman Sachs σχετικά με τον αντίκτυπο που έχουν οι κινήσεις της Wall Street σε ΑΕΠ και Fed.

Σε μια άκρως ενδιαφέρουσα ανάλυση προχώρησαν οι αναλυτές της Goldman Sachs σχετικά με τον αντίκτυπο που έχουν οι κινήσεις της Wall Street σε ΑΕΠ και Fed.

Μετά τα τελευταία στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, την περασμένη Παρασκευή, η Wall Street διόρθωσε κατά 5% περίπου, με το αμερικανικό δεκαετές να υποχωρεί κατά 21 μονάδες βάσης. Οι αναλυτές χρησιμοποιούν το πλαίσιο του δείκτη χρηματοοικονομικών συνθηκών (FCI) για να εκτιμήσουν πώς οι αλλαγές στις συνθήκες της αγοράς επηρεάζουν την οικονομία. Ο δείκτης έχει αναπτυχθεί λαμβάνοντας υπόψη τις τιμές των μετοχών, τα yields σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, τα πιστωτικά περιθώρια και το σταθμισμένο δολάριο. Αποτυπώνει, για παράδειγμα, τον αντίκτυπο της υποχώρησης των μετοχών στις καταναλωτικές δαπάνες μέσω της επίδρασης του πλούτου ή πώς οι μειώσεις των επιτοκίων τονώνουν τη στεγαστική δραστηριότητα.

Την 1η Αυγούστου λοιπόν, ο δείκτη FCI της GS, αυξήθηκε κατά περίπου 19 μονάδες βάσης. Ο καθαρός αντίκτυπος είναι εν μέρει περιορισμένος καθώς η υποχώρηση των yields αντιστάθμισε εν μέρει την επίδραση του sell off στην αγορά μετοχών. Μια τέτοιου μεγέθους κίνηση του δείκτη μειώνει την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 8 μονάδες βάσης στο πρώτο τρίμηνο, μετά το σοκ, και κατά 12 μονάδες βάσης κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια του έτους.

Πόσο μεγαλύτερο θα έπρεπε να είναι το sell off προτού δημιουργήσει μεγαλύτερο κίνδυνο ύφεσης ή να «ταρακουνήσει» τη Fed ώστε να προχωρήσει μια μεγαλύτερη μείωση από αυτή των 25 μονάδων βάσης;

Σύμφωνα με το μοντέλο της Goldman Sachs κάθε περαιτέρω sell off της τάξεως του 10% θα μείωνε την αύξηση του ΑΕΠ το επόμενο έτος κατά περίπου 45 μονάδες βάσης. «Αν συμπεριλάβουμε και τις κινήσεις σε άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που συνήθως ακολουθούν το sell off της αγοράς μετοχών όταν προκύπτουν φόβοι ανάπτυξης, το πλήγμα στην αναπτυξιακή δυναμική θα αυξάνονταν στις 85 μονάδες βάσης. Αυτό σημαίνει ότι από έναν αρχικό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ άνω του 2%, πιθανότατα θα έπρεπε να υάρξει ένα πολύ μεγάλο «ξεπούλημα» για να ωθήσει μεμονωμένα την οικονομία σε ύφεση», αναφέρει η Goldman Sachs.

Ωστόσο, οι αναλυτές οι υποψιάζονται ότι ο πήχης που θα ωθήσει Fed να κινηθεί πιο «επιθετικά» θα ήταν πολύ χαμηλότερος, τόσο επειδή οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι πιθανό να είναι προσεκτικοί, ιδίως ξεκινώντας από ένα σημείο όπου τα επιτόκια είναι αδικαιολόγητα υψηλά, όσο και επειδή το τρέχον επίπεδο των χρηματοοικονομικών συνθηκών προϋποθέτει ήδη ότι η FOMC θα χαλαρώσει την πολιτική κατά περισσότερο από ό,τι τιμολογήθηκε πριν από λίγες ημέρες» σημειώνουν οι αναλυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider