Wall Street: Πέρασε το πρώτο τεστ της εβδομάδας με μίνι ράλι - Άλμα 2,4% για τον Nasdaq

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Πέρασε το πρώτο τεστ της εβδομάδας με μίνι ράλι - Άλμα 2,4% για τον Nasdaq
Τα δεδομένα από τον αμερικανικό PPI, τη μια από τις δύο βασικές μετρήσεις για τον πληθωρισμό που θα αναλύσει η αγορά ήταν θετικά και οδήγησαν στην ανάκτηση κερδών μετά την δύσκολη προηγούμενη εβδομάδα

Μία πολύ σημαντική για την ψυχολογία της αγοράς ώθηση πήραν την Τρίτη οι αμερικανικοί δείκτες, αφού η πρώτη από τις πολυαναμενόμενες μετρήσεις για την αμερικανική οικονομία που καταφθάνουν αυτή την εβδομάδα, αποκάλυψε καλύτερα από το αναμενόμενο στοιχεία, επιτρέποντας ξανά στους επενδυτές να ευελπιστούν για την κίνηση χαλάρωσης των υψηλών επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα. Τα δεδομένα από τον αμερικανικό PPI, τη μια από τις δύο βασικές μετρήσεις για τον πληθωρισμό που θα αναλύσει η αγορά ήταν θετικά και οδήγησαν στην ανάκτηση κερδών μετά την δύσκολη προηγούμενη εβδομάδα.

Αναλυτικά, ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο 1,04% ή 408,63 μονάδες στις 39.765 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ενισχύθηκε 1,66% στις 5.432 μονάδες. Ο Nasdaq κατέγραψε τα μεγαλύτερα κέρδη με +2,40% τις 17.183 μονάδες. Ο S&P 500 και ο Nasdaq κατέγραψαν κέρδη για τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις. Και οι δύο δείκτες σημείωσαν τo μεγαλύτερο τετραήμερο ράλι του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς Dow Jones.

Το ράλι της Τρίτης προστέθηκε στα ισχυρά κέρδη που παρατηρήθηκαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, με την αγορά να ανακάμπτει περαιτέρω από το απότομο sell-off της 5ης Αυγούστου. Από εκείνο το κλείσιμο, ο S&P 500 έχει σημειώσει άνοδο 4,2%.

Λιγότερο από το αναμενόμενο αυξήθηκε ο δείκτης τιμών παραγωγού ή τιμές χοντρικής (PPI) στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, ανοίγοντας περαιτέρω την πόρτα στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. Συγκεκριμένα ο δείκτης που μετρά τις τιμές πώλησης που λαμβάνουν οι παραγωγοί για αγαθά και υπηρεσίες αυξήθηκε 0,1% τον περασμένο μήνα, όπως ανέφερε την Τρίτη το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων συνιστωσών των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν αύξηση 0,2% τόσο για το σύνολο των στοιχείων όσο και για τον δομικό πληθωρισμό χονδρικής.

Η μέτρηση για τον PPI έρχεται μία ημέρα νωρίτερα από τα νέα, σημαντικά για την αγορά στοιχεία που αναμένονται για τον δείκτη τιμών καταναλωτή Ιουλίου, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση 0,2% τον περασμένο μήνα, έναντι πτώσης 0,1% τον προηγούμενο μήνα. Τα δεδομένα θα μπορούσαν να δώσουν σε μια αβέβαιη αγορά κάποια κατεύθυνση μετά τις «άγριες» κινήσεις της περασμένης εβδομάδας.

Στο ταμπλό η μετοχή της Starbucks ενισχύθηκε 24,5%, από την στιγμή που έγινε γνωστό πως όρισε τον επικεφαλής της Chipotle Mexican Grill, Brian Niccol ως νέο διευθύνοντα σύμβουλό της την Τρίτη σε μια αιφνιδιαστική ανανέωση της διοίκησης. Ο Niccol αντικαθιστά τον Laxman Narasimhan, ο οποίος επιλέχθηκε το 2022 για να αναλάβει μια «επανεφεύρεση» της μεγαλύτερης αλυσίδας καφέ στον κόσμο. Ωστόσο, η μετοχή των Starbucks συνέχισε να υποφέρει, χάνοντας περίπου το 20% της αξίας της τα τελευταία πέντε χρόνια. Αντίθετα, η μετοχή της Chipotle Mexican Grill έφτασε να υποχωρεί 13,5%, ενώ έκλεισε στο -7,5%.

H μετοχή της Home Depot σημείωσε άνοδο 1,28% αφού η εταιρεία ξεπέρασε με τα τριμηνιαία μεγέθη της τις προσδοκίες, αν και προειδοποίησε ότι οι πωλήσεις θα είναι ασθενέστερες από ό,τι αναμενόταν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς τα υψηλά επιτόκια και η αβεβαιότητα των καταναλωτών πλήττουν τη ζήτηση. Η εταιρεία λιανικής πώλησης ειδών σπιτιού δήλωσε ότι αναμένει ότι οι συγκρίσιμες πωλήσεις για το σύνολο του έτους θα μειωθούν κατά 3% έως 4% σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωαγορές: Ήπια κέρδη με ώθηση από τα μάκρο Βρετανίας και ΗΠΑ

Πετρέλαιο: Πτώση 2% για το WTI με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή

Bloomberg: Η Metlen στοχεύει στην εισαγωγή της στο LSE το α' τρίμηνο του 2025

gazzetta
gazzetta reader insider insider