Νέα πτώση στις ευρωαγορές - «Βαρίδι» η τεχνολογία

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νέα πτώση στις ευρωαγορές - «Βαρίδι» η τεχνολογία
Διευρύνουν τις απώλειές τους οι ευρωαγορές, συμπαρασυρόμενες καθοδικά από την τεχνολογία, που «κοκκίνισε» τόσο την Wall Street όσο και την Ασία.

Τελευταία ενημέρωση 16:18

Διευρύνουν τις απώλειές τους οι ευρωαγορές την Τετάρτη, συμπαρασυρόμενες καθοδικά από την τεχνολογία, η οποία «κοκκίνισε» τόσο την Wall Street όσο και την Ασία, καθώς τα απογοητευτικά στοιχεία στις ΗΠΑ αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας. «Δεν είναι σαφές εάν η επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης των ΗΠΑ ή εάν τα επιχειρηματικά κέρδη όντως μειώνονται», τόνισε ο Φρέντι Λάιτ, επικεφαλής επενδύσεων στο Latitude Investment Management.

«Για μένα, έχει να κάνει πολύ περισσότερο με τη δυναμική και τα τεχνικά ζητήματα παρά με τα θεμελιώδη προς το παρόν, και ειλικρινά αυτό είναι που οδήγησε την αγορά τον περασμένο μήνα αρχικά σε μεγάλο κραχ και μετά σε ανάκαμψη. Δεν είναι πια οι μεμονωμένοι, μακροπρόθεσμοι, θεμελιώδεις επενδυτές που οδηγούν αυτές τις αγορές» πρόσθεσε.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 1,12% στις 514,04 μονάδες, με όλους τους κλάδους στο κόκκινο ενώ οι τεχνολογικές μετοχές ηγούνται των απωλειών με πτώση 2,5%. Ακολουθούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι τράπεζες με πτώση 1,3%. Ο Eurostoxx 50 αποδυναμώνεται 1,38% στις 4.844 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX διολισθαίνει 0,93% στις 18.582 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 χάνει 1,07% στις 7.494 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 καταγράφει απώλειες 0,55% στις 8.253 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει πτώση 0,40% στις 33.733 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 με -0,46% αγγίζει τις 11.223 μονάδες.

Παράλληλα, με την αντίστροφη μέτρηση για την συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου για την ΕΚΤ να έχει ξεκινήσει (στις 12/9), μέλη του ΔΣ εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής. «Σήμα» για μείωση των επιτοκίων έστειλε το «γεράκι» που ηγείται της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας, Μαρτίν Καζάκς.

«Φυσικά θα υπάρξει συζήτηση, όπως γίνεται πάντα, αλλά για μένα αυτή τη στιγμή η εικόνα είναι αρκετά ξεκάθαρη» πρόσθεσε, ενώ εκτίμησε πως οι πιέσεις στον κλάδο - που οφείλονται στις αυξήσεις μισθών- είναι μία συγκρατημένη πηγή ανησυχίας. «Το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος του πληθωρισμού έχει λυθεί. Η συζήτηση αφορά μόνο το πόσο γρήγορα και πόσο έντονα θα ψαλιδίσουμε το κόστος δανεισμού» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Πιέρο Σιπολλόνε έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας πως η διατήρηση των επιτοκίων σε πολύ υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να βλάψει την οικονομία. «Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η πολιτική μας να γίνει υπερβολικά περιοριστική» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται προς τον στόχο χωρίς να συγκρατούμε την ανάκαμψη της οικονομίας αναίτια, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη ανάγκη για επενδύσεις και ανάπτυξη στην Ευρώπη. Κάθε ημέρα που καθυστερούμε σε αυτόν τον τομέα μας βάζει σε σημαντικό μειονέκτημα», τόνισε και πρόσθεσε πως «τα μέχρι στιγμής δεδομένα επιβεβαιώνουν την κατεύθυνσή της πολιτικής μας και ελπίζω ότι θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε να είμαστε λιγότερο περιοριστικοί».

Στο «μέτωπο» των «μάκρο», ο ιδιωτικός τομέας της Ευρωζώνης κατέγραψε αύξηση της επιχειρηματικής του δραστηριότητας τον Αύγουστο, με τον Σύνθετο PMI να αυξάνεται στο 51 από 50,2 τον Ιούλιο, ενώ ο δείκτης PMI υπηρεσιών αυξήθηκε κατά μία ολόκληρη μονάδα στο 52,9. Ωστόσο, η ζήτηση και οι εξαγωγές συνέχισαν να μειώνονται στον τομέα της μεταποίησης, συμπαρασύροντας την επιχειρηματική αισιοδοξία στο χαμηλότερο σημείο της φέτος. Ο σύνθετος δείκτης παραγωγής PMI του Ηνωμένου Βασιλείου ενισχύθηκε στο 53,8 τον Αύγουστο, από 52,8 τον Ιούλιο και έφτασε στο υψηλότερο σημείο του από τον Απρίλιο.

Νέο sell off στην Ασία

Ισχυρούς κλυδωνισμούς δέχτηκαν σήμερα οι αγορές της Ασίας, με τον κλάδο της τεχνολογίας να δέχεται τα κύματα των πωλήσεων, μετά τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ που πυροδότησαν φόβους για ύφεση. Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 4,24% στις 37.047,61 μονάδες, ενώ ο ευρείας βάσης Topix απώλεσε 3,65% στις 2.633,49 μονάδες. Και οι δύο δείκτες σημείωσαν τη χειρότερη ημερήσια απώλειά τους από την 5η Αυγούστου.

Την ίδια ώρα, ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε 3,15% στις 2.580,8 μονάδες, ενώ ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq σημείωσε πτώση 3,76% για να κλείσει στις 731,75 μονάδες. Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας έχασε 1,88% στις 7.950,5 μονάδες, κυρίως λόγω της εξασθένησης των τιμών του πετρελαίου. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ διολίσθησε κατά 1,2%, ενώ ο κινεζικός CSI 300 υποχώρησε 0,58%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Nvidia: Κλήτευση για αντιμονοπωλιακές πρακτικές - «Καπνός» 279 δισ. δολάρια

Υποχωρεί κοντά σε χαμηλό μήνα το Bitcoin

Ξεκίνησαν οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών: Βήμα - βήμα η διαδικασία

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider