Ευρωαγορές: Κέρδη για όλους τους δείκτες αναμένοντας την ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Κέρδη για όλους τους δείκτες αναμένοντας την ΕΚΤ
Απώλειες 4% για την Roche.

Τελευταία ενημέρωση 12:32

Αισιοδοξία επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αγωνιούν για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τα επιτόκια αργότερα μέσα στην ημέρα.

Η ΕΚΤ αναμένεται ευρέως να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, στην δεύτερη μείωση από τον Ιούνιο, ακροβατώντας ανάμεσα στην προσπάθειά της να μειώσει τον πληθωρισμό και την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη. Αυτή τη στιγμή, το βασικό επιτόκιο βρίσκεται στο 3,75%.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 1,17% στις 513,96 μονάδες και ο Eurostoxx 50 καταγράφει άνοδο 1,33% στις 4.827 μονάδες. Οι περισσότεροι επιμέρους κλάδοι διαπραγματεύονται σε πράσινο έδαφος, με αυτούς της τεχνολογίας και των εξορύξεων να κερδίζουν 2,33% και 2,76% αντίστοιχα.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX κινείται ανοδικά κατά 1,43% στις 18.590 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει κέρδη 1,03% στις 7.484 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 ενισχύεται 0,91% στις 8.268 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο καταγράφει άνοδο 1,24% στις 33.585 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κερδίζει 1,30% στις 11.422 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της ελβετικής φαρμακευτικής εταιρείας Roche υποχωρεί κοντά στο 4%, μετά την ανακοίνωση ότι τα θετικά αποτελέσματα που είχε παρουσιάσει στις αρχικές δοκιμές το πειραματικό της φάρμακο για απώλεια βάρους, βασίστηκαν σε έξι μόνο άτομα.

Αντίθετα, η μετοχή της Novo Nordisk βρίσκεται με άνοδο 3,17% στα καλύτερα επίπεδα σε διάστημα ενός μήνα, στον απόηχο της είδησης ότι το νέο πειραματικό χάπι κατά της παχυσαρκίας ενδέχεται να είναι πιο αποτελεσματικό από το Wegovy.

Η μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της 12ης Σεπτεμβρίου θεωρείται δεδομένη μετά από τα οικονομικά στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί για την πορεία της γερμανικής αλλά και της γαλλικής οικονομίας. Το μεγάλο θέμα συζήτησης ωστόσο έχει να κάνει με το κατά πόσο και πώς θα συνεχιστεί η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής το επόμενο διάστημα καθώς η ΕΚΤ καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στην αποστολή της να οδηγήσει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% και τον κίνδυνο ύφεσης στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης.

Ασία

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τα ασιατικά χρηματιστήρια, ακολουθώντας το τεχνολογικό ράλι της Wall Street.

Πιο συγκεκριμένα, ο ιαπωνικός Nikkei 225 ενισχύθηκε 3,41% στις 36.833,27 μονάδες και ο Taiwan Weighted Index πρόσθεσε 2,96% και ανήλθε στις 21.653,25 μονάδες.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας, βρέθηκε 1,67% υψηλότερα και ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq κέρδισε 3%.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άνοδο 1%, ενώ ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας υποχώρησε 0,43% για να κλείσει στις 3.172,9 μονάδες. Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας ισχυροποιήθηκε 1,1% στις 8.075 μονάδες.

Στο οικονομικό μέτωπο, ο δείκτης τιμών παραγωγού ή τιμές χοντρικής (PPI) της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 2,5% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, λιγότερο από το αναμενόμενο 2,8% αλλά και από το 3% του προηγούμενου μήνα. Τα στοιχεία είναι μεταξύ των βασικών δεικτών που παρακολουθεί στενά η Τράπεζα της Ιαπωνίας, που έχει δηλώσει ότι είναι διατεθειμένη να αυξήσει τα επιτόκια τους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

EKT: Προς μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης - Τι θα κρίνει τα επόμενα βήματα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider