Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό με φόντο τη Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό με φόντο τη Fed
Βρήκε στήριγμα στις επενδυτικές προσδοκίες για μία μείωση των επιτοκίων από την Fed των HΠΑ την επόμενη εβδομάδα λόγω της επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας.

Φρέσκο ρεκόρ όλων των εποχών πέτυχε ο χρυσός με ράλι άνω του 1% την Πέμπτη, με την τιμή του πολύτιμου μετάλλου να βρίσκει στήριγμα στις επενδυτικές προσδοκίες για μία μείωση των επιτοκίων από την Fed την επόμενη εβδομάδα, αφού τα στοιχεία στις ΗΠΑ φανερώνουν επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας.

Ειδικότερα, ο χρυσός στην αγορά σποτ σημείωσε άνοδο 1,7% στα 2.554,05 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα futures στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν 1,5% στα 2.580,60 δολάρια ανά ουγγιά. Παράλληλα, το σποτ ασήμι κέρδισε 3,7% στα 29,76 δολάρια, ενώ η πλατίνα σκαρφάλωσε κατά 3% στα 979,62 δολάρια. Το παλλάδιο ισχυροποιήθηκε 4,1% στα 1.050 δολάρια ανά ουγγιά, πατώντας σε υψηλό άνω των 2 μηνών.

«Οδεύουμε προς ένα περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων, οπότε ο χρυσός γίνεται πολύ πιο ελκυστικός... Νομίζω ότι θα μπορούσαμε να έχουμε πολύ πιο συχνές περικοπές μέχρι το 2025» τονίζει ο Άλεξ Εμπκαριάν, επικεφαλής επιχειρησιακός διευθυντής της Allegiance Gold. Ώθηση στο πολύτιμο μέταλλο έδωσε και αύξηση της τάξης του 0,2% που κατέγραψαν οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ (PPI) τον Αύγουστο, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός PPI αυξήθηκε κατά 0,3%, ελαφρώς υψηλότερα από την εκτίμηση για 0,2%.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές ο δείκτης τιμών παραγωγού είναι ο μετρητής τιμών που μπορούν να λάβουν οι παραγωγοί για τα αγαθά και τις υπηρεσίες τους στην ανοιχτή αγορά. Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη ανακοινώθηκε πως ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Αύγουστο αυξήθηκε ανάλογα με τις εκτιμήσεις, ενώ ο πληθωρισμός αποκλιμακώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2021, σύμφωνα με την έκθεση του Υπουργείου Εργασίας, προετοιμάζοντας το έδαφος για την μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) στην συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

«Η αγορά εργασίας συνεχίζει να παραπαίει και εάν επιδεινωθεί, το ταξίδι που θα ξεκινήσουν με τη μείωση των επιτοκίων θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα», προειδοποίησε ο Φίλιπ Στράιμπλε, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της Blue Line Futures, ενώ πρόσθεσε πως το μέταλλο επιδίδεται σε ένα βραχυπρόθεσμο ράλι, αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Μόσχα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο περιορισμού των εξαγωγών ουρανίου, τιτανίου και νικελίου ως αντίποινα κατά της Δύσης.

«Ο Πούτιν δεν ανέφερε το παλλάδιο. Αλλά δεδομένου ότι το μέταλλο είναι υποπροϊόν της ρωσικής παραγωγής νικελίου, τέτοιοι περιορισμοί εξαγωγών θα μπορούσαν να μειώσουν την παραγωγή και των δύο μετάλλων και να εμβαθύνουν το τρέχον έλλειμμα στην αγορά παλλαδίου», υπογράμμισε ο στρατηγικός εμπορευμάτων στην WisdomTree, Nάιτες Σαχ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κέρδη έφερε στις ευρωαγορές η μείωση επιτοκίων από ΕΚΤ

«Σφίγγα» η Λαγκάρντ: Καμία προδέσμευση για νέα μείωση επιτοκίων τον Οκτώβριο - Κομβική η έκθεση Ντράγκι

ΕΚΤ: Δεύτερη μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider