«Πικρός» ο καφές: Νέο ράλι στις τιμές - Σε υψηλό από το 2011 η ποικιλία Arabica

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πικρός» ο καφές: Νέο ράλι στις τιμές - Σε υψηλό από το 2011 η ποικιλία Arabica
Τα futures σκαρφαλώνουν έως και 3,3% στα 2,6805 δολάρια ανά λίβρα στη Νέα Υόρκη, υψηλό από το 2011.

Ακόμη πιο «πικρός» θα γίνει ο καφές το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα επιμένουν και εκτοξεύουν το κόστος για τους κόκκους arabica premium σε υψηλό 13 ετών. Ειδικότερα, τα futures σκαρφαλώνουν έως και 3,3% στα 2,6805 δολάρια ανά λίβρα στη Νέα Υόρκη, υψηλό από το 2011.

Οι τιμές έχουν εκτιναχθεί κατά 40% φέτος, καθώς οι ελλείψεις των φθηνότερων κόκκων robusta ενίσχυσαν τη ζήτηση για την ποικιλία arabica. Το ράλι του καφέ εντείνεται από τις ανησυχίες για τις κακές καιρικές συνθήκες στην κορυφαία παραγωγό του κόσμου, Βραζιλία, η παραγωγή της οποίας έχουν μειωθεί φέτος -κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και το 2025- μετά τα φαινόμενα ξηρασίας που έπληξαν τη συγκομιδή από τα χωράφια.

«Τα πάντα έχουν να κάνουν με τον καιρό», διαμηνύει η Κόνα Χακ, επικεφαλής έρευνας στην ED&F Man, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις καιρικές προβλέψεις που κάνουν λόγο για έλλειψη βροχοπτώσεων το επόμενο δεκαπενθήμερο καθώς η Βραζιλία βιώνει τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών, απειλώντας με περαιτέρω ζημιές στις καλλιέργειες.

«Οι δυνατότητες της καλλιέργειας arabica το 2025/26 κρέμονται από μια κλωστή», προειδοποίησε ο αναλυτής της Rabobank, Κάρλος Μέρα, προσθέτοντας πως: «αυτό το πρόβλημα έρχεται σε μια εποχή που η βιομηχανία του καφέ υποφέρει από τη συμφόρηση αποθεμάτων στα λιμάνια, την παγκόσμια έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων, τα κολλήματα γύρω από την Ερυθρά Θάλασσα και τις απογοητευτικές καλλιέργειες στο Βιετνάμ».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Θεοδωρικάκος: Golden Visa για επενδύσεις 250.000 ευρώ σε start-up από 1/1/25

Στις αγορές η Eurobank με «πράσινο» ομόλογο

Έκπληκτος ο Μασκ για το δημογραφικό στην Ελλάδα: «Ουάου»

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider