Από ρεκόρ σε ρεκόρ ο χρυσός

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Από ρεκόρ σε ρεκόρ ο χρυσός
Το κομβικό γεγονός αυτής της εβδομάδας είναι η απόφαση της Fed για τα επιτόκια που αναμένεται την Τετάρτη.

Σε νέο ιστορικό υψηλό σκαρφάλωσε ο χρυσός την Δευτέρα, διευρύνοντας τα κέρδη της Παρασκευής, καθώς το ασθενέστερο δολάριο και οι προοπτικές χαλάρωσης της επιθετικής νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ ενίσχυσαν την ελκυστικότητά του. Ο χρυσός στην αγορά σποτ κέρδισε 0,2% στα 2.581,37 δολ. ανά ουγγιά, έχοντας αγγίξει και το ρεκόρ των 2.589,59 δολαρίων. Τα futures στις ΗΠΑ υποχώρησαν 0,1% στα 2.608,90 δολ. ανά ουγγιά.

Το ασήμι στην αγορά σποτ ενισχύθηκε 0,3% στα 30,74 δολάρια η ουγγιά, αναρριχόμενο σε υψηλό 2 μηνών ενώ η πλατίνα υποχώρησε 1,2% στα 983,21 δολάρια και το παλλάδιο κατέγραψε άνοδο 0,5% στα 1.073,95 δολάρια. Το δολάριο υποχώρησε 0,4%, καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό σε σχέση με έντοκα περιουσιακά στοιχεία όπως τα αμερικανικά 10ετή κρατικά ομόλογα, τα οποία ανταγωνίζονται τα πολύτιμα μέταλλα ως ασφαλή καταφύγια.

Το κομβικό γεγονός αυτής της εβδομάδας είναι η απόφαση της Fed για τα επιτόκια που αναμένεται την Τετάρτη. Η αγορά δίνει πιθανότητα 59% για περικοπή 50 μονάδων βάσης. Η πρώτη μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ πλησιάζει όλο και περισσότερο και θα ακολουθηθεί από περισσότερες, υποστηρίζοντας τον χρυσό, τονίζει ο αναλυτής της UBS, Τζιοβάνι Σταουνόβο.

«Οποιαδήποτε αλλαγή στο dot plot της Fed είναι πιθανό να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμη αστάθεια, αλλά πιστεύω ότι εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε τροχιά επιτοκιακών μειώσεων τους επόμενους μήνες», επεσήμανε, εξηγώντας πως τα χαμηλότερα επιτόκια πιέζουν επίσης καθοδικά το δολάριο, καθιστώντας τον χρυσό σε τιμή δολαρίου ελκυστικό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων

Αναλυτές της ΑΝΖ υπογραμμίζουν πως οι μακροοικονομικές και γεωπολιτικές ανησυχίες, οι εκλογές στις ΗΠΑ και η αστάθεια της αγοράς μετοχών συνιστούν επιτακτικό λόγο για την άνοδο των επενδύσεων σε χρυσό. «Αναμένουμε ότι οι τιμές του χρυσού θα κινηθούν προς τα 2.700 δολάρια βραχυπρόθεσμα και θα φτάσουν στο υψηλό των 2.900 δολαρίων μέχρι το τέλος του 2025», δήλωσαν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές που έδωσαν το θετικό πρόσημο στον ΓΔ

Πτωτικό κλίμα στις ευρωαγορές πριν τις αποφάσεις για τα επιτόκια

Ψηφιακά νομίσματα: Σε πιλοτική λειτουργία η πλατφόρμα των G7 και BIS – «Project Agorá»

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider