Πτωτικό κλίμα στις ευρωαγορές πριν τις αποφάσεις για τα επιτόκια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πτωτικό κλίμα στις ευρωαγορές πριν τις αποφάσεις για τα επιτόκια
Μεικτά πρόσημα για τις ευρωαγορές και αγωνία για τους επενδυτές εν αναμονή των αποφάσεων των τραπεζών.

Με μεικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν οι ευρωαγορές τις συναλλαγές της Δευτέρας, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών σχετικά με τα επιτόκια, οι οποίες πρόκειται να ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,16% στις 515,11 μονάδες, με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους να βρίσκονται στο «κόκκινο». Οι τεχνολογικές μετοχές έχασαν 1,26%, επεκτείνοντας τις απώλειες μετά το άνοιγμα της αμερικανικής αγοράς, όπου βάρυνε η απόδοση της Apple. Ο Eurostoxx 50 υποχώρησε 0,32% στις 4.828 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX σημείωσε απώλειες 0,35% στις 18.633 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 βρέθηκε στο -0,21% στις 7.449 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,06% στις 8.278 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο παρέμεινε αμετάβλητος στις 33.569 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε ανοδικά κατά 0,35% στις 11.581 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: H Moody's αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές σε Εθνική, Eurobank

Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), όπου θα ανακοινωθεί η απόφαση των αξιοματούχων σχετικά με τα επιτόκια. Με τη μείωση να θεωρείται πλέον δεδομένη, η προσοχή στρέφεται τώρα στο ποσοστό της περικοπής αλλά και στα μηνύματα που θα δώσει για την μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ κατά την ομιλία του.

Δείτε ακόμη: UBS: Δεν υπάρχει λόγος να κινηθεί «επιθετικά» η Fed - Ξεκινά με μείωση επιτοκίων 25 μ.β

Την Πέμπτη θα συνεδριάσει η Τράπεζα της Αγγλίας για την νομισματική πολιτική της, με τις αγορές να διχάζονται επί του παρόντος σχετικά με το αν θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), προχώρησε σε μείωση του επιτοκίου της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης. Ως εκ τούτου, το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων μειώθηκε σε 3,50%. Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης μειώθηκε σε 3,65% και 3,90% αντιστοίχως. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από τις 18 Σεπτεμβρίου 2024.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ η επικεφαλής της, Κριστίν Λαγκάρντ, υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Στο πλαίσιο αυτό η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια πολιτικής επαρκώς περιοριστικά για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο για την επίτευξη αυτού του στόχου, ενώ κράτησε κλειστά χαρτιά για τον Οκτώβριο.

Στα μάκρο, ο πληθωρισμός στην Ιταλία μειώθηκε στο 1,1% τον Αύγουστο, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Istat.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στα «κόκκινα» η μετοχή της Apple λόγω μειωμένης ζήτησης του iPhone 16 Pro

H Moody's αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές σε Εθνική, Eurobank

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές που έδωσαν το θετικό πρόσημο στον ΓΔ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider