Στο κόκκινο ξανά το ΧΑ - Χάθηκαν οι 1.420 μονάδες - Βαρίδι ο ΔΤΡ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο κόκκινο ξανά το ΧΑ - Χάθηκαν οι 1.420 μονάδες - Βαρίδι ο ΔΤΡ
Εγκλωβισμένο στη δίνη του placement Εθνικής και του rollover των παραγώγων το ΧΑ. Ισχυρές πιέσεις σε ΠΕΙΡ, ΜΟΗ, ΕΕΕ, ΕΤΕ.

Ήταν αρκετό το πρόσκαιρο τριήμερο ανοδικό σερί του ΧΑ... Το αίσθημα απαξίωσης και οι πωλήσεις επέστρεψαν σε μια αγορά που έκανε τζίρο 39 εκατ. ευρώ σε 5 ώρες συνεδρίασης, αλλά η διοίκηση αυτής έχει ακόμη βλέψεις για το πέρασμα στις ανεπτυγμένες αγορές.

Το αίσθημα ότι η αγορά ή μια μετοχή μπορεί να βουλιάξει με πενιχρό τζίρο ωθεί τους περισσότερους επενδυτές να την εγκαταλείψουν και να αναζητήσουν αποδόσεις σε πιο «υγιείς» μετοχικές αγορές. Πειραιώς και Εθνική με λίγα εκατ. τζίρου βούλιαξαν, παρά τα αλλεπαλληλα εγκωμιαστικά σχόλια ξένων οίκων και τις διαρκείς αναβαθμίσεις, ενώ μετοχές όπως η Coca Cola με μόλις 329 χιλ. ευρώ υποχώρησαν κατά 1%.

«Αυτή η στάνη αυτό το γάλα βγάζει», σημειώνει χαρακτηριστικά χρηματιστηριακός παράγοντας για την παρακμή και την πορεία της εγχώριας αγοράς. Η αγορά δεν υπολογίζει ούτε διεθνή τάση ούτε το τι θα πράξει η Fed σήμερα. Όλα εδώ και πολλούς μήνες περιστρέφονται γύρω από την Εθνική, με την αγορά να αγνοεί σημαντικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, ντιλς και αναβαθμίσεων. Άλλωστε το ΧΑ έχει αποδείξει πολλάκις πως θέλει τους δικούς του χρόνους για να δώσει κίνηση, με 5-6 μεγάλες επενδυτικές τράπεζες να κρατούν τα «κλειδιά» των κινήσεων. Πέραν αυτών υπάρχει και το rollover στα παράγωγα που κρατάει έρμαια τη spot καθώς ο «αέρας» ήταν αρκετός σε πολλά χαρτοφυλάκια που βγάζουν πωλήσεις για να καλύψουν margin και να περάσουν στην επόμενη σειρά συμβολαίων.

Για τους ξένους αυτή η κατάσταση που επικρατεί εδώ και ένα μήνα είναι «βούτυρο στο ψωμί» τους καθώς δε μπαίνουν στο κόπο να κυνηγήσουν χαρτιά αφού του έρχονται όλα στο πιάτο.

Σύμφωνα με τον Η. Ζαχαράκη της Fast FInance, ο τραπεζικός είναι αυτός που έδωσε και δίνει την τάση του FTSE. Η κοντινή αντίσταση είναι στο 3.465-3.471 με κύρια το 2.529 που είναι και το ημερήσιο Make or break μας. Το 3404 κοντινή στήριξη που διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο 3.353. Αξίζει η παρατήρηση του ταλαντωτή μας σε εβδομαδιαίο γράφημα για να δούμε την συνέχεια του έργου. Ο τραπεζικός βιαστικά ήδη πλησίασε την στήριξη του στην ζώνη του 1.200 που έδωσε και αντίδραση. Το 1.234 κοντινή αντίσταση που κατοχύρωση θα μπορούσε και πάλι να δώσει κίνηση στο 1.271.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέες βαριές απώλειες 0,72% στις 1.419,50 μονάδες, με τον τζίρο κοντά στα 66 εκατ. ευρώ. Απώλειες 0,77% για τον FTSE 25 και 0,9% και χαμηλό ημέρας για τις τράπεζες.

Ξεπούλημα στην Πειραιώς στο -1,74% που έχασε και τα 3,793 ευρώ, με τζίρο μόλις 5 εκατ. ευρώ. Βουτιά για Εθνική στο -1,69% και τα 7,334 ευρώ. Πλήρως αντίθετη κίνηση για ΕΥΡΩΒ που κατέγραψε άνοδο 0,08% στα 1,97 ευρώ αλλά και για Alpha που υποχώρησε ελαφρώς κατά 0,19% και η Optima κατά -0,15%.

Ισχυρές απώλειες για Metlen στο -1,66% και τα 33,22 ευρώ, με τη ΜΟΗ παρά το χθεσινό επεισόδιο να υποχωρεί λιγότερο από τις παραπάνω κατά 1,39% με τζίρο 8,12 εκατ.

Στο κόκκινο Viohalco, ΕΛΧΑ, όπως και ΜΠΕΛΑ, Τιτάν που κατέγραψαν απώλειες 1,29% και 1,37% αντίστοιχα. Επέστρεψε στο κόκκινο η ΔΕΗ με απώλειες 0,62%, αλλά και τα ΕΛΠΕ.

Ανοδικά ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΤΕΝΕΡΓ με την τελευταία να καταγράφει τζίρο άνω των 6,5 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εφορία: «Μπλόκο» του ΣτΕ σε φορο-ελέγχους πέραν της πενταετίας - Τι προβλέπει η απόφαση

Goldman Sachs: Τι θα πράξει η Fed στα επιτόκια - Αφήνει πίσω πληθωρισμό, εστιάζει σε αγορά εργασίας

Διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Νέο αδιέξοδο με την απόφαση της Λευκωσίας – Δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider