Δεύτερη εβδομάδα κερδών για το πετρέλαιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεύτερη εβδομάδα κερδών για το πετρέλαιο
Υποχώρησαν την Παρασκευή οι τιμές του πετρελαίου, ωστόσο κατέγραψαν μια δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών, αντλώντας υποστήριξη από τη μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ και τη μείωση της προσφοράς στις ΗΠΑ.

Υποχώρησαν την Παρασκευή οι τιμές του πετρελαίου, ωστόσο κατέγραψαν μια δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών, αντλώντας υποστήριξη από τη μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ και την πτώση της προσφοράς από τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα το Brent υποχώρησε κατά 39 σεντς, ή 0,52%, στα 74,49 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό WTI υποχώρησε κατά 3 σεντς, ή 0,4%, στα 71,92 δολάρια.

Σε επίπεδα εβδομάδας οι δύο δείκτες αναφοράς διαμορφώθηκαν πάνω από 4%. Σημειώνεται ότι στις 10 Σεπτεμβρίου οι τιμές ανέκαμψαν μετά την πτώση του Brent κάτω από τα 69 δολάρια για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.

«Η αγορά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα επίπεδο κάτω από τα 70 δολάρια, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα hedge funds διατηρούσαν μια ιστορικά αδύναμη πεποίθηση για υψηλότερες τιμές αργού και προϊόντων καυσίμων, θα απαιτούσε μια ύφεση για να δικαιολογηθεί, ένας κίνδυνος που η μεγάλη μείωση επιτοκίων στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα βοήθησε να μειωθεί», δήλωσε ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην Saxo Bank.

Οι τιμές αυξήθηκαν περισσότερο από 1% την Πέμπτη, μία ημέρα μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης. Οι μειώσεις επιτοκίων συνήθως ενισχύουν την οικονομική δραστηριότητα και τη ζήτηση ενέργειας, αλλά ορισμένοι αναλυτές ανησυχούν για την αδυναμία της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ.

«Οι μειώσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ έχουν στηρίξει το επενδυτικό κλίμα, έχουν αποδυναμώσει το δολάριο και έχουν ενισχύσει το αργό αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο Giovanni Staunovo, αναλυτής στην UBS. «Ωστόσο, χρειάζεται χρόνος μέχρι οι μειώσεις επιτοκίων να οδηγήσουν σε ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και της ζήτησης αργού», πρόσθεσε.

«Η απόφαση της Fed να μειώσει τα επιτόκια και ο απόηχος του τυφώνα Φρανσίν είναι τα μόνα δύο πράγματα που στηρίζουν την αγορά αυτή τη στιγμή", δήλωσε ο Tim Snyder, επικεφαλής οικονομολόγος στην Matador Economics. «Η σκέψη ότι θα υπάρξουν άλλες μειώσεις μεγέθους 50 με 75 μονάδες βάσης κάνει τις αγορές να ελπίζουν σε κάποιο βαθμό οικονομικής σταθερότητας», πρόσθεσε.

Περίπου το 6% της παραγωγής αργού και το 10% της παραγωγής φυσικού αερίου στον Κόλπο του Μεξικού των ΗΠΑ ήταν εκτός λειτουργίας μετά το πέρασμα του τυφώνα Francine, σύμφωνα με το Γραφείο Ασφάλειας και Περιβαλλοντικής Επιβολής των ΗΠΑ. Πρόσθετη στήριξη για τις τιμές του πετρελαίου προήλθε από τη μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ σε χαμηλό ενός έτους την περασμένη εβδομάδα.

Οι αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή, μεγαλώνει τον κίνδυνο διακοπής του εφοδιασμού, ενίσχυσαν περαιτέρω την αγορά πετρελαίου. Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι σκότωσε έναν ανώτατο διοικητή της Χεζμπολάχ και άλλα ανώτερα στελέχη του λιβανέζικου κινήματος σε αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Για πρώτη φορά πάνω από τα 2.600 δολάρια ο χρυσός

Στα «κόκκινα» οι δείκτες των ευρωαγορών - Απώλειες 3% για την τεχνολογία

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider