Ευρωαγορές: Κέρδη με ώθηση από τα μέτρα ενίσχυσης της Κίνας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Κέρδη με ώθηση από τα μέτρα ενίσχυσης της Κίνας
Οι επενδυτές αναμένουν περισσότερες εξελίξεις από το μέτωπο της Commerzbank.

Τελευταία ενημέρωση 17:51

Σε θετικό έδαφος κινούνται οι ευρωαγορές μετά τα μέτρα «τόνωσης» της κινεζικής οικονομίας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, απομακρύνοντας τις ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη που επανήλθαν στο προσκήνιο μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,48% στις 518,78 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους να βρίσκονται στο «πράσινο». Οι μετοχές των εξορύξεων κερδίζουν 4,5%, καθώς τα μέτρα της Κίνας έδωσαν ώθηση στα εμπορέυματα (πετρέλαιο, χρυσός). Ο Eurostoxx 50 προσθέτει 0,83% στις 4.926 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,68% στις 18.956 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 με +1,08% βρίσκεται στις 7.588 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 καταγράφει κέρδη 0,24% στις 8.279 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ισχυροποιείται 0,43% στις 33.828 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει άνοδο 0,02% στις 11.800 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Ινστιτούτου Ifo στην Γερμανία, υποχώρησε στις 85,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 86,6 έναν μήνα νωρίτερα, καταγράφοντας τον τέταρτο διαδοχικό μήνα επιδείνωσης και διαψεύδοντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων για πιο μικρή μείωση, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

«Η γερμανική οικονομία δέχεται συνεχώς αυξανόμενες πιέσεις», δήλωσε ο Clemens Fuest, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo.Οι δείκτες τρεχουσών και βραχυπρόθεσμων συνθηκών επιδεινώθηκαν, ενώ ο δείκτης για τη μεταποίηση υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Ιούνιο του 2020

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα δημοσιεύθηκαν τα στοιχεία για την μεταποίηση της Γερμανίας που ανήλθε σε χαμηλό επτά μηνών.

Οι επενδυτές αναμένουν περισσότερες εξελίξεις από το μέτωπο της Commerzbank, καθώς η μετοχή της υποχώρησε σχεδόν 6% την Δευτέρα, αφότου ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, χαρακτήρισε «εχθρική» την προσπάθεια συγχώνευσης της UniCredit με την Commerzbank χωρίς διαβούλευση.

Υπενθυμίζεται πως η Unicredit αύξησε στο 21% το μερίδιό της στην Commerzbank, ενώ παράλληλα, υπέβαλε αίτημα για αύξηση της συνολικής συμμετοχής της στο 29,9%, όπως έγινε γνωστό την Δευτέρα.

Η ιταλική τράπεζα απέκτησε πρόσθετες μετοχές στο γερμανικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, εκτιμώντας ότι υπάρχει «ουσιαστική αξία που μπορεί να ξεκλειδωθεί εντός της Commerzbank, είτε ως αυτόνομη είτε εντός της UniCredit, προς όφελος της Γερμανίας και των ευρύτερων ενδιαφερόμενων μερών της συμφωνίας».

Ασία

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τον ο CSI 300 να καταγράφει την καλύτερη ημερήσια του επίδοση σε διάστημα τεσσάρων ετών, αφότου η κυβέρνηση ανακοίνωσε μία σειρά από μέτρα για να τονώσει την οικονομία της.

Ο διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας Pan Gongsheng προχώρησε στην περικοπή ενός βασικού επιτοκίου και μείωσε το αποθεματικό που είναι υποχρεωμένες να διακρατούν οι τράπεζες στο χαμηλότερο επίπεδο από τουλάχιστον το 2018. Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται μείωση και στα δύο μέτρα την ίδια ημέρα.

Η νομισματική αρχή ανακοίνωσε επίσης ένα πακέτο τόνωσης του δοκιμαζόμενου κλάδου ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων μιας μείωσης στα κόστη δανεισμού ύψους έως 5,3 τρισ. δολαρίων στα ενυπόθηκα δάνεια και μιας χαλάρωσης των κανόνων για την απόκτηση δεύτερης κατοικίας.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο CSI 300 ενισχύθηκε 4,33% και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 3.351,9 μονάδες, ενώ ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ πρόσθεσε 4% μετά την απόφαση.

Από την άλλη, η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας (Reserve Bank of Australia) διατήρησε τα επιτόκια στο υψηλό 12 ετών του 4,35% με το σχόλιο ότι η πολιτική της πρέπει να είναι επαρκώς περιοριστική για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στο επίπεδο-στόχο.

«Ενώ ο συνολικός πληθωρισμός θα κινείται πτωτικά για κάποιο διάστημα, ο δομικός πληθωρισμός είναι πιο ενδεικτικός του πληθωριστικού momentum και παραμένει αρκετά υψηλός», ανέφερε το συμβούλιο της τράπεζας στην ανακοίνωσή του που εν πολλοίς ήταν παρόμοια με αυτή του Αυγούστου.

Στον απόηχο της απόφασης, ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας αποδυναμώθηκε 0,13% στις 8.142 μονάδες.

Ο ιαπωνικός Nikkei 225 σημείωσε πτώση 0,57% και έκλεισε στις 37.940,57 μονάδες, ενώ ο ευρείας βάσης Topix πρόσθεσε 0,54% στις 2.656,73 μονάδες.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας ισχυροποιήθηκε 1,14% στις 2.631,68 μονάδες κατοχυρώνοντας την έκτη ημέρα κερδών, ενώ ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq σημείωσε άνοδο 1,62% και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 767,35 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Κίνα «εξαπολύει» μέτρα τόνωσης της οικονομίας της

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider