Η Κίνα «εξαπολύει» μέτρα τόνωσης της οικονομίας της

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Κίνα «εξαπολύει» μέτρα τόνωσης της οικονομίας της
Ένα ευρύ πακέτο μέτρων στήριξης με στόχο να δοθεί ώθηση στην οικονομία, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Κίνας, σε μια κίνηση που δείχνει τον «συναγερμό» που έχει ηχήσει στην κυβέρνηση του Xi Jinping για την ολοένα επιβραδυνόμενη ανάπτυξη και την πιεσμένη επενδυτική εμπιστοσύνη.

Ένα ευρύ πακέτο μέτρων στήριξης με στόχο να δοθεί ώθηση στην οικονομία ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Κίνας, σε μια κίνηση που δείχνει τον «συναγερμό» που έχει ηχήσει στην κυβέρνηση του Xi Jinping για την ολοένα επιβραδυνόμενη ανάπτυξη και την καταπιεσμένη επενδυτική εμπιστοσύνη.

Ο διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας Pan Gongsheng προχώρησε στην περικοπή ενός βασικού επιτοκίου και μείωσε το αποθεματικό που είναι υποχρεωμένες να διακρατούν οι τράπεζες στο χαμηλότερο επίπεδο από τουλάχιστον το 2018. Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται μείωση και στα δύο μέτρα την ίδια ημέρα.

«Ο λόγος του υποχρεωτικού αποθεματικού (κεφαλαίων) στο εγγύς μέλλον θα μειωθεί κατά 0,5% για να δοθεί στη χρηματαγορά μακροπρόθεσμη ρευστότητα περίπου 1 τρισ. γούαν», διευκρίνισε ο Pan.

Η νομισματική αρχή ανακοίνωσε επίσης ένα πακέτο τόνωσης του δοκιμαζόμενου κλάδου ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων μιας μείωσης στα κόστη δανεισμού ύψους έως 5,3 τρισ. δολαρίων στα ενυπόθηκα δάνεια και μιας χαλάρωσης των κανόνων για την απόκτηση δεύτερης κατοικίας.

Η κεντρική τράπεζα θα μειώσει επίσης «τα επιτόκια των χορηγημένων ενυπόθηκων δανείων» και «θα ενοποιήσει τον λόγο των προκαταβολών για τα ενυπόθηκα δάνεια», είπε ο επικεφαλής της. Αυτό θα «ωθήσει τις εμπορικές τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων που έχουν χορηγήσει σε επίπεδο κοντά σε αυτό των επιτοκίων νέων χορηγήσεων», συμπλήρωσε.

Για την πολύπαθη αγορά μετοχών της Κίνας, ο Pan γνωστοποίησε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα παράσχει στήριξη ρευστότητας τουλάχιστον 800 δισ. γουάν (113 δισ. δολάρια), προσθέτοντας ότι οι αξιωματούχοι εξετάζουν τη σύσταση ενός Ταμείου Σταθεροποίησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider