Απώλειες άνω του 2% σημείωσε το πετρέλαιο την Τετάρτη, καθώς υποχώρησαν οι ανησυχίες για τις διαταραχές της προσφοράς στη Λιβύη και συνεχίστηκαν οι ανησυχίες για τη ζήτηση, παρά τα τελευταία σχέδια τόνωσης της οικονομίας της Κίνας.
Τελικά το αμερικανικό WTI σημείωσε πτώση 1,87 δολαρίων ή 2,61%, στα 69,69 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent έκλεισε με απώλειες 1,71 δολαρίων ή 2,27% στα 73,46 δολάρια το βαρέλι.
Οι αντιμαχόμενες παρατάξεις της Λιβύης υπέγραψαν συμφωνία για τη διαδικασία διορισμού του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, ένα πρώτο βήμα για την επίλυση της διαμάχης για τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας και των πετρελαϊκών εσόδων που έχει μειώσει την παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου της Λιβύης.
«Η πιθανότητα να επανέλθουν τα βαρέλια της Λιβύης είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο οι αγορές είναι χαμηλότερα», δήλωσε ο Bob Yawger, διευθυντής προθεσμιακών συμβολαίων ενέργειας στην τράπεζα Mizuho. «Δεν θα ήταν εξωπραγματικό να δούμε τις τιμές να υποχωρούν κατά 5 δολάρια μόλις ξεκαθαρίσει αυτό το χάος».
Παρά τη σειρά μέτρων νομισματικής στήριξης που ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Κίνας την Τρίτη, τα πιο τολμηρά από την εποχή της πανδημίας, οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι χρειάζεται περισσότερη δημοσιονομική βοήθεια για να τονωθεί η δραστηριότητα στον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο.
Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά περίπου 1,7% την Τρίτη, αφού η Κίνα ανακοίνωσε σαρωτικές μειώσεις επιτοκίων και περισσότερη χρηματοδότηση.
Στο μεταξύ, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 4,5 εκατ. βαρέλια στα 413 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 20 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για μείωση κατά 1,4 εκατ. βαρέλια. Τα αποθέματα βενζίνης και αποσταγμάτων μειώθηκαν επίσης την περασμένη εβδομάδα.
Η εντεινόμενη σύγκρουση μεταξύ της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ στο Λίβανο και του Ισραήλ στήριξε επίσης τις τιμές του αργού, με τις διασυνοριακές ρουκέτες που εκτοξεύονται και από τις δύο πλευρές να αυξάνουν τους φόβους για μια ευρύτερη σύγκρουση.
Τέλος, ένας τυφώνας που απειλεί την αμερικανική ακτή του Κόλπου άλλαξε πορεία προς τη Φλόριντα και μακριά από τις περιοχές παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου κοντά στο Τέξας, τη Λουιζιάνα και το Μισισιπή.