Χρηματιστήριο: Δυναμώνουν την τάση τα αποτελέσματα - Στο επίκεντρο η Εθνική

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Δυναμώνουν την τάση τα αποτελέσματα - Στο επίκεντρο η Εθνική
Δυνατά αποτελέσματα από τον όμιλο ΤΕΡΝΑ. Μία συνεδρίαση μακριά από το placement ΤΧΣ σε ΕΤΕ.

Τελ. ενημέρωση 11:00

Δυναμική αρχίζει να αποκτά ξανά το ταμπλό της Λ. Αθηνών με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για το placement ΤΧΣ σε ΕΤΕ. Από τα commitments των αναδόχων προκύπτει εκρηκτική ζήτηση για μετοχές Εθνικής και πιθανότατα τα επίπεδα υπερκάλυψης θα χτυπήσουν κόκκινο ξεπερνώντας και το πρώτο placement.

Παράλληλα, μια σειρά μεγάλων εισηγμένων ανακοίνωσε ισχυρά αποτελέσματα χθες με τον όμιλο ΤΕΡΝΑ να ξεχωρίζει. Συγκεκριμένα, με περιθώριο adj. EBITDA στο 10,4% (από 8,3%) και κέρδους (EBIT) στο 8,3% (από 7%) κινήθηκε ο κατασκευαστικός βραχίονας του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο πρώτο 6μηνο 2024, όπως αναφέρεται σε σχετικό IR Report της εισηγμένης για τα μεγέθη του πρώτου «μισού» του έτους.

Από την άλλη, εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε τεθεί κατά την οριστικοποίηση του mega deal εξαγοράς της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από τη Masdar, προχωρούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης της συναλλαγής. Ορόσημο σε αυτές τις διαδικασίες αποτελεί η ετυμηγορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία πρόκειται να εκδοθεί στις 21 Οκτωβρίου.

Ως προς τη Jumbo, συνεχίζονται οι ελλείψεις προϊόντων στα ράφια της, όπως αποκάλυψε χθες ο επικεφαλής της εταιρείας, Απόστολος Βακάκης, μιλώντας στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων.

Όπως εξήγησε, στη σκιά των γεωπολιτικών εντάσεων παραμένουν τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που κατ’ επέκταση μεταφράζονται σε ελλείψεις προϊόντων στα ράφια. Για τη Jumbo δε δύο είναι οι βασικοί λόγοι που «κρύβονται» πίσω από τις ελλείψεις. Αφενός η στρατηγική επιλογή να γυρίζει την πλάτη στα προϊόντα που θα χρειαστούν ανατίμηση και αφετέρου οι αλλαγές που έχει επιφέρει στον τροφοδοτικό κύκλο η αναταραχή στη Διώρυγα του Σουέζ. Ενδεικτικά ο κ. Βακάκης ανέφερε ότι ο τροφοδοτικός κύκλος έχει παραταθεί στους 2,5 μήνες έναντι των 45 ημερών που ίσχυε μέχρι πρόσφατα, γεγονός που επίσης μεταφράζεται σε ελλείψεις στα ράφια. «Το πρόβλημα θα διορθωθεί αλλά με αργούς ρυθμούς», τόνισε.

Επιστρέφοντας στα του τα ταμπλό, όπως σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής, «μετά από 27 «βαρετές» συνεδριάσεις στενού εύρους διακύμανσης, ο Γενικός Δείκτης επιδιώκει να κατοχυρώσει την παραμονή του πάνω από τη στήριξη των 1.450 μονάδων, με το επόμενο μεγάλο «στοίχημα» να είναι η υπέρβαση του υπερδεκατούς υψηλού, το οποίο βρίσκεται λίγο υψηλότερα από τις 1.500.

Όπως φαίνεται, η Αγορά πήρε αρκετές «ανάσες» και ξεπέρασε την οποία «υψοφοβία», με την γενική τάση να παραμένει ανοδική στα διάφορα χρονικά πλαίσια ανάλυσης. Άπαξ και ολοκληρώθηκαν οι προγραμματισμένες αναδιαρθρώσεις δεικτών που συμπεριλαμβάνουν ελληνικούς τίτλους, το rebalancing των χαρτοφυλακίων που τους ακολουθούν και οι ετυμηγορίες των ξένων οίκων για το ελληνικό αξιόχρεο, πλέον στο επίκεντρο περνάει στο placement της Εθνικής Τράπεζας.

Προφανώς και τα «μεγάλα κεφάλια» επιθυμούν την επιτυχή περάτωση του placement, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κλίμα που («πρέπει» να) επικρατεί στη Λεωφόρο Αθηνών. Σε αυτά τα πλαίσια, η τραπεζοκεντρικότητα του ΧΑ όχι μόνο διατηρείται αλλά και ενισχύεται μετά και την καλοδεχούμενη επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου στο ΧΑ και ενόψει της (μεγάλης) προσφοράς τίτλων της ΕΤΕ.

Δεδομένων των συνθηκών, παραμένουμε σταθεροί στην άποψη ότι στο ταμπλό υπάρχουν αρκετές (λιγότερο γνωστές) μετοχές-«διαμάντια» που αναζητούν τους επόμενους κατόχους τους, επενδυτές οι οποίοι εκτιμούν και επιβραβεύουν επιχειρήσεις με υγιές cash flow, υψηλή και διατηρήσιμη μερισματική απόδοση και ευοίωνο outlook. «Πεδίον δόξης λαμπρόν», λοιπόν, για τούς ντόπιους stock pickers, που σημειωτέον δεν χρειάζεται να έχουν το... ταλέντο του Γουόρεν Μπάφετ για να ανακαλύψουν τις εν λόγω επενδυτικές ευκαιρίες.

Σε ευρύτερο επίπεδο, τα ιστορικά ρεκόρ στους ξένους δείκτες-οδηγούς, οι ευνοϊκότερες συνθήκες χρηματοπιστωτικής ρευστότητας που οφείλονται στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων των Κεντρικών Τραπεζών και το window dressing συνδράμουν τη βελτίωση των αποτιμήσεων λίγο πριν τη λήξη του 3ου τριμήνου».

«Τα macro data δημιουργούν μεν αμφιβολίες σχετικά με την ευρωστία και την κατεύθυνση των μεγάλων Οικονομιών (ΗΠΑ, Κίνα, Ευρωζώνη), κάτι όμως που γίνεται «βούτυρο στο ψωμί» των Αγορών οι οποίες εν τέλει «γιορτάζουν τα άσχημα νέα σαν να είναι καλά», έχοντας την πεποίθηση ότι οι επιθετικές μειώσεις στο κόστος του χρήματος θα συνεχιστούν, σενάριο που θα βελτίωνε, εκτός των άλλων, τις δυνατότητες χρηματοδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών και θα αύξανε τεχνικά τις προεξοφλούμενες τιμές-στόχους των εισηγμένων», καταλήγει ο Π. Στεριώτης.

Στο ταμπλό, ο ΓΔ καταγράφει οριακές μεταβολέςστις 1.470,76 μονάδες, με τον τζίρο ήδη στο πρώτο μισάωρο να ξεπερνά τα 11 εκατ. Ο FTSE 25 σημειώνει απώλειες 0,14% και ο ΔΤΡ στο -0,25% και στις 1.283,28 μονάδες.

Στις τράπεζες μετά από ένα σύντομο θετικό σερί επιστρέφει στο κόκκινο η Πειραιώς στα 3,926 ευρώ, με την Alpha Bank στο -0,71%. Από την άλλη, κρατάει η Eurobank με ισχνό τζίρο στα 2,12 ευρώ, ενώ στα 7,82 ευρώ βρίσκεται η ΕΤΕ.

Συνεχίζει να σπάει τα κοντέρ η Τιτάν με νέα άνοδο 1,43% στα 35,50 ευρώ, με τη ΓΕΚ να ενισχύεται κατά 0,68% στα 17,72 ευρώ.

Ανοδικά ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, και Cenergy που αφήνει πίσω τα 10 ευρώ στα 10,08 ευρώ.

Ήπια ανοδικά Σαράντης, ΕΛΧΑ και ΒΙΟ, όπως και τα ΕΛΠΕ . Ήπιες απώλειες από την άλλη για ΔΕΗ, Metlen και διυλιστήρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευ. Μυτιληναίος: Διπλάσιο ή τριπλάσιο το μέγεθος της Metlen σε 5 χρόνια

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τα ορόσημα για Αττική Οδό – Τα ανοδικά margins και το ανεκτέλεστο 5 δισ.

Intracom – Κόκκαλης: Το road map για το deal στα ακίνητα με ΚΛΜ - Το ΧΑ και η Ευρώπη Ασφαλιστική

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider