Πετρέλαιο: Πτώση άνω του 4% εν μέσω ανησυχιών για τη ζήτηση στην Κίνα και τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Πτώση άνω του 4% εν μέσω ανησυχιών για τη ζήτηση στην Κίνα και τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή
Υποχώρησαν περισσότερο από 4% οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη

Υποχώρησαν περισσότερο από 4% οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη, καθώς διακόπηκε το ράλι που πυροδότησε το αυξημένο γεωπολιτικό κίνδυνο στη Μέση Ανατολή, αν και οι αγορές αναμένουν να δουν αν το Ισραήλ θα αντεπιτεθεί τελικά στο Ιράν και ειδικά σε πετρελαϊκές υποδομές.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί περισσότερο από 7% από όταν το Ιράν εκτόξευσε περίπου 180 βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα, εγείροντας φόβους ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να ανταποδώσει χτυπώντας τη βιομηχανία αργού του Ιράν.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ωστόσο, έχει αποθαρρύνει δημοσίως το Ισραήλ από το να πλήξει τις πετρελαϊκές υποδομές του Ιράν. Το Ισραήλ πιθανότατα θα χτυπήσει πρώτα στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις πληροφοριών στο Ιράν, δήλωσαν αξιωματούχοι στους New York Times. Αλλά και η Jerusalem Post μετέδωσε επίσης ότι το Ισραήλ αναμένεται να επικεντρωθεί σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις πληροφοριών.

Αναλυτικότερα στις τιμές, τα συμβόλαια παραδόσεως Νοεμβρίου για το αμερικανικό WTI υποχώρησαν 4,63% ή 3,57 δολάρια, στα επίπεδα των 73,57 δολαρίων/βαρέλι. Παρόμοια εικόνα και για το ευρωπαϊκό Brent παραδόσεως Δεκεμβρίου, το οποίο έχασε 4,63% ή 3,75 δολάρια, κλείνοντας τις συναλλαγές στα 77,18 δολάρια/βαρέλι.

Η αγορά ήταν επίσης απογοητευμένη από το γεγονός ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν ανακοίνωσαν νέα σχέδια τόνωσης της οικονομίας κατά την ενημέρωση του Τύπου την Τρίτη. Πριν από την πρόσφατη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, η αγορά σαρώθηκε από το πτωτικό κλίμα για τη χαμηλή ζήτηση στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, και τις ανησυχίες ότι η προσφορά πετρελαίου θα υπερβεί τη ζήτηση το 2025. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, οι τιμές του πετρελαίου έφθασαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Δεκέμβριο του 2021.

Η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ) προχώρησε σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για τις τιμές του αργού πετρελαίου το επόμενο έτος, επικαλούμενη την επιδείνωση των εκτιμήσεων για την αύξηση της ζήτησης. Στην έκθεσή της για τις προοπτικές της ενέργειας βραχυπρόθεσμα, η ΕΙΑ είπε ότι αναμένει την τιμή του Brent να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 77,59 δολ. το βαρέλι το επόμενο έτος, σε σύγκριση με τα 84,09 δολ. το βαρέλι στην προηγούμενη εκτίμησή της. Η Υπηρεσία υποβάθμισε τις προβλέψεις της και για το αμερικανικό WTI, τοποθετώντας την τιμή στα 73,13 δολ. το βαρέλι, από 79,63 δολ. το βαρέλι προηγουμένως.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κοντά σε χαμηλό ενός μήνα οι τιμές του χρυσού

Emirates: Θα τροφοδοτήσει το 37% των λειτουργιών του Μηχανολογικού της Τμήματος μέσω επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια

Αγωγή κατά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ κατέθεσε η Crypto.com

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider