Πληθωρισμός και αγορά εργασίας «πλήγωσαν» την Wall Street

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πληθωρισμός και αγορά εργασίας «πλήγωσαν» την Wall Street
Ο Dow Jones υποχώρησε 0,14% στις 42.454 μονάδες, ο S&P 500 διολίσθησε 0,21% στις 5.780 μονάδες και ο Nasdaq αποδυναμώθηκε 0,05% στις 18.282 μονάδες.

Αποκαθηλώθηκαν από τα χθεσινά ιστορικά υψηλά τους την Πέμπτη ο Dow Jones και ο S&P 500 στην Wall Street καθώς τα στοιχεία από την αμερικανική οικονομία έδειξαν πως ο πληθωρισμός παραμένει κολλώδης και επίμονος, ενώ τα νέα από την αγορά εργασίας επεφύλαξαν εκπλήξεις, μίας και οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας σημείωσαν σημαντική αύξηση.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,14% στις 42.454 μονάδες, ο S&P 500 διολίσθησε 0,21% στις 5.780 μονάδες και ο Nasdaq αποδυναμώθηκε 0,05% στις 18.282 μονάδες. «Σαφώς η σημερινή μέρα καθοδηγείται κυρίως από την έκθεση για τον CPI», τόνισε ο Λουκ Ο'Νιλ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην CooksonPeirce.

«Δεν αποτελεί τεράστια έκπληξη από αλλά ορισμένα από τα υποκείμενα δεδομένα είναι σαφώς λίγο πιο καυτά από ό,τι θα προτιμούσε κάποιος επενδυτής. Παράλληλα, οι άνθρωποι ξεπουλούν μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης που είναι λίγο πιο ευαίσθητες στα επιτόκια» έσπευσε να συμπληρώσει μιλώντας στο CNBC.

Ο αμερικανικός ΔΤΚ διαμορφώθηκε στο 2,4% το Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση –χαμηλό από το Φεβρουάριο του 2021- έναντι των προβλέψεων των αναλυτών που έκαναν λόγο για 2,3%. Ο CPI ενισχύθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση, έναντι εκτίμησης για αύξηση 0,1%. Ο δομικός CPI, που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ανέβασε στροφές κατά 0,3% μηνιαίως και 3,3% σε ετήσιο επίπεδο.

Το αρνητικό κλίμα επιδείνωση, ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Ραφαέλ Μπόστιτς, που σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, επεσήμανε πως θα ήταν εντάξει με μία παύση στα επιτόκια στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου, αντί γίνει μία νέα μείωση από τους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής, όπως θα επιθυμούσε η αγορά.

«Αυτή η ταραχή με οδηγεί να πιστέψω ότι ίσως θα έπρεπε να κάνουμε μια παύση τον Νοέμβριο. Είμαι σίγουρα ανοιχτός σε αυτό», επεσήμανε ο Μπόστιτς στην WSJ. Σε παρόμοιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της Fed του Σικάγο, Όσταν Γκούλσμπι που υποστήριξε πως: «Για μία περίοδο 12 - 18 μηνών νομίζω ότι θα κινηθούμε σταδιακά, ή όπως θέλετε να το πείτε, προς μία σταθερή κατάσταση».

Στα ταμπλό, η μετοχή της Universal Insurance εκτινάχθηκε κατά 11,79% καθώς ο τυφώνας Μίλτον προελαύνει στη Φλόριντα. Εν τω μεταξύ, η μετοχή της Pfizer απώλεσε 2,82% ενώ η μετοχή της ΑΜD (Advanced Micro Devices) κατρακύλησε 4% μετά την κυκλοφορία ενός τσιπ AI με σκοπό να ανταγωνιστεί την Nvidia.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το νέο τσιπ AI της AMD που «κοντράρει» το Blackwell της Nvidia

Ράλι άνω του 3% για το πετρέλαιο - Άλμα και για την βενζίνη

Επιστροφή στα κέρδη για τον χρυσό - Τέλος το «κόκκινο 6 στα 6»

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider