Το νέο τσιπ AI της AMD που «κοντράρει» το Blackwell της Nvidia

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το νέο τσιπ AI της AMD που «κοντράρει» το Blackwell της Nvidia
Λίζα Σου / Πηγή Φωτογραφίας: Getty Images
«Η ζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη συνέχισε στην πραγματικότητα να απογειώνεται και να ξεπερνά τις προσδοκίες. Είναι σαφές ότι ο ρυθμός των επενδύσεων συνεχίζει να αυξάνεται παντού»

Nέο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης που στοχεύει ευθέως να καταστεί αντίπαλον δέος στο Blackwell της Nvidia, παρουσίασε η AMD. Σύμφωνα με το CNBC, το Instinct MI325X, όπως ονομάζεται το τσιπ «κοντράρει» τους επεξεργαστές γραφικών του κέντρου δεδομένων της Nvidia, γνωστούς ως GPU και θα αρχίσει να παράγεται πριν από το τέλος του 2024.

Τα τελευταία χρόνια, η Nvidia κυριαρχεί στην πλειοψηφία της αγοράς GPU για data centers, αλλά η AMD βρίσκεται ιστορικά στη δεύτερη θέση. Τώρα, η AMD στοχεύει να «κλέψει» μερίδια από την ανταγωνίστριά της στη Silicon Valley ή τουλάχιστον να κατακτήσει ένα μεγάλο κομμάτι της πίτας, που θα αξίζει 500 δισ. δολάρια μέχρι το 2028.

«Η ζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη συνέχισε στην πραγματικότητα να απογειώνεται και να ξεπερνά τις προσδοκίες. Είναι σαφές ότι ο ρυθμός των επενδύσεων συνεχίζει να αυξάνεται παντού», δήλωσε η CEO της AMD, Λίζα Σου.

Με το λανσάρισμα του MI325X, η AMD επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα για την κυκλοφορία νέων τσιπ ετησίως, ώστε να ανταγωνιστεί καλύτερα τη Nvidia και να επωφεληθεί από την έκρηξη των τσιπ AI. Το Instinct MI325X είναι ο διάδοχος του MI300X, το οποίο άρχισε να κυκλοφορεί στα τέλη του 2023. Το τσιπ της AMD για το 2025 πρόκειται να ονομάζεται MI350 και το τσιπ του 2026 θα ονομάζεται MI400, δήλωσε η εταιρεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

United Airlines: Επέκταση των εποχικών υπηρεσιών από Αθήνα προς ΗΠΑ για το 2025

Yalco: «Ναι» από ΔΣ στην απόσχιση του κλάδου εμπορίας υαλικών

Λιμάνι Κέρκυρας: Aύξηση των επιβατών κρουαζιέρας το πρώτο 9μηνο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider