Τελ. ενημέρωση 11:00
Γκρίνια και έντονος προβληματισμός κυριαρχεί γύρω από την πορεία της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς. Όπως προκύπτει τις όποιες σύντομες ανοδικές αναλαμπές την εκμεταλλεύονται επενδυτές για να πουλήσουν και όχι για να ενισχύσουν θέσεις κάτι που υποδηλώνει πως πιθανότατα να έχει ξεκινήσει μια διορθωτική κίνηση, μετά από σχεδόν 8 μήνες συσσώρευσης σε μια ζώνη 50-60 μονάδων.
Για πολλοστή φορά η αγορά έκαψε όλα τα κέρδη των προηγούμενων ημέρων και προσγειώθηκε ξανά προς τις 1.416 μονάδες, με νέο κύμα πωλήσεων να χτυπά τις τράπεζες και άλλα blue chips. Χάος και αίσθημα φόβου προκαλείται στους επενδυτές στη ρηχή και ακραία χειραγωγούμενη αγορά στην οποία ο κερδοσκοπισμός κυριαρχεί. Ενδεικτικό πως η μετοχή της Attica Bank παρέμεινε σήμερα σε εξωφρενικά υψηλά επίπεδα, ήτοι στα 6,70 ευρώ με την κεφαλαιοποίησή της να υπερβαίνει τα 3,56 δισ. ευρώ...μεγαλύτερη δηλαδή της Alpha!
Το ΧΑ μετά από πολλούς μήνες συσσώρευσης φαίνεται πως ακολουθεί μια πλαγιοπτωτική κίνηση, περνώντας ξανά χαμηλότερα από κρίσιμα επίπεδα, σπάζοντας σειρά στηρίξεων. Εξάλλου η αγορά έκαψε όλο το προηγούμενο διάστημα, ντιλς, αναβαθμίσεις και αποτελέσματα. Συνεπώς παραμένει άγνωστο το τι χρειάζεται για να αντιδράσει ανοδικά.
Όπως σωστά επισήμανε πρόσφατα ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής, «μετά την προηγηθείσα «χρυσή πενταετία ανατιμήσεων», κάποιοι ίσως ανέμεναν την αδιάλειπτη συνέχιση της υπεραπόδοσης του Γενικού Δείκτη ή και της πλειονότητας των ελληνικών τίτλων έναντι των «ξένων». Για την ώρα, πάντως, φαίνεται να έχουμε εισέλθει σε άλλη, συντηρητικότερη φάση, για να μην μιλήσουμε για αγορά που έχει αρχίσει να εμφανίζει έντονα χαρακτηριστικά «διανομής», δλδ. «ξεφορτώματος χαρτιών» από το «έξυπνο χρήμα». Στο μεν θετικό σενάριο ίσως πρόκειται για «χώνεμα» των κερδών του ολιγοετούς δομικού ράλι, στο δε αρνητικό ίσως επίκειται ευρύτερη αναδίπλωση, μεγάλες μετατοπίσεις κεφαλαίων ή και… χοντρή διόρθωση κάποιων αποτιμήσεων».
Περνώντας στα αποτελέσματα, στα 452 εκατ. ευρώ με αύξηση 27,9% ανήλθαν οι πωλήσεις της Σαράντης (συμπεριλαμβανομένης της Stella Pack) κατά το εννεάμηνο του έτους έναντι 353,4 εκατ. το εννεάμηνο 2023. Τα Κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) κατά το εννεάμηνο 2024 διαμορφώθηκαν στα 63 εκατ. έναντι 47,8 εκατ. το εννεάμηνο 2023, αυξημένα κατά 31,7% με το περιθώριο EBITDA να διαμορφώνεται στο 13,9% (έναντι 13,5% το εννεάμηνο 2023) αυξημένο κατά 41 μονάδες βάσης.
Στο ταμπλό δεν προκύπτει δυναμική αντίδραση, αλλά πολύ χειρουργικά συνεχίζονται οι πωλήσεις σε αρκετές μετοχές. Ο ΓΔ καταγράφει άνοδο 0,36% στις 1.419,62 μονάδες, με τον τζίρο κοντά στα 6 εκατ. Ο FTSE ενισχύεται κατά 0,38% και ο ΔΤΡ οριακά καρά 0,14%.
Στις τράπεζες άνοδο 0,43% καταγράφει η ΕΤΕ, με την Κύπρου στο 0,24% και την Alpha σχεδόν σταθερή στα 1,466 ευρώ. Νέες απώλειες για ΕΥΡΩΒ στο -0,23%.
Νέες απώλειες για Τιτάν, ΜΟΗ, ενώ αδυναμία αντίδρασης καταγράφεται σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που είναι σταθερή στα 17,44 ευρώ, με τη Μetlen στο 0,36% και τη ΔΕΗ στο 0,85%. Κρατά ξανά όρθια την αγορά η ΕΕΕ με κέρδη 1,2%.
Απώλειες για ΜΟΗ στο -0,77%, ενώ υπεραποδίδουν με κέρδη 2,09% και 1,66% Cenergy και Βιοχάλκο. Ο κερδοσκοπισμός συνεχίζεται στην Attica με τη μετοχή στα 7 ευρώ και άνοδο 4,48%!