Στεγαστικά δάνεια: Το 45% των εκταμιεύσεων με 10ετές σταθερό επιτόκιο – Υποτονική παραμένει η ζήτηση

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στεγαστικά δάνεια: Το 45% των εκταμιεύσεων με 10ετές σταθερό επιτόκιο – Υποτονική παραμένει η ζήτηση
Στα 593 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο 2024 οι νέες εκταμιεύσεις, αυξημένες κατά 16,9% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2023 (508 εκατ. ευρώ). Παραμένουν, ωστόσο, χαμηλές τόσο ως απόλυτο μέγεθος, όσο και σε σύγκριση με το επίπεδο προ της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Στις 57,9 από 77,2 χιλιάδες ευρώ, υποχώρησε η μέση εκταμίευση δανείου. Τι λέει η ΤτΕ στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Υποτονικά συνεχίζει να κινείται η στεγαστική πίστη, με τις νέες εκταμιεύσεις να παραμένουν ακόμη μακράν των προ κρίσης εκταμιεύσεων και το μέσο ποσό ανά δάνειο να υποχωρεί, επιβεβαιώνοντας τις διαπιστώσεις των τραπεζών ότι οι νέες αγορές κατοικιών γίνονται σε μεγάλο βαθμό με ίδια κεφάλαια των αγοραστών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι εκταμιεύσεις δανείων με εξασφάλιση οικιστικά ακίνητα διαμορφώθηκαν το α΄ εξάμηνο 2024 σε 593 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 16,9% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2023 (508 εκατ. ευρώ), παραμένοντας, ωστόσο, χαμηλές τόσο ως απόλυτο μέγεθος, όσο και σε σύγκριση με τo επίπεδο προ της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Το πρώτο εξάμηνο του 2024 υπεγράφησαν 10.257 νέες δανειακές συμβάσεις, με την μέση εκταμίευση δανείου να ανέρχεται σε 57,9 χιλιάδες ευρώ, μειωμένη έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2023 που είχε διαμορφωθεί σε 77,2 χιλιάδες ευρώ.

Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι οι περισσότερες εκταμιεύσεις (96,9%) προορίζονται για αγορά οικιστικού ακινήτου για ιδιοκατοίκηση, ενώ μόλις το 3,1% αφορά δάνεια για αγορά οικιστικού ακινήτου προς εκμίσθωση. Σχεδόν το σύνολο των νέων εκταμιεύσεων αφορά δάνεια πλήρως χρεολυτικά, ενώ οι δανειολήπτες προτίμησαν να δανειστούν με σταθερό επιτόκιο.

Οι εκταμιεύσεις δανείων με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου άνω των δέκα ετών αντιπροσωπεύουν το 45% του συνόλου των νέων δανείων, και οι εκταμιεύσεις δανείων με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου μεταξύ 5 και 10 ετών αντιπροσωπεύουν το 15% του συνόλου. Κατά συνέπεια το μεγαλύτερο μέρος των νέων εκταμιεύσεων έχει μακρά περίοδο σταθερού επιτοκίου, η οποία προστατεύει τους δανειολήπτες από περαιτέρω αυξήσεις των βασικών επιτοκίων. Οι εκταμιεύσεις δανείων με αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου μικρότερη ή ίση του ενός έτους αντιπροσωπεύουν το 16% του συνόλου των νέων δανείων.

Η μέση διάρκεια δανείου κατά την έγκριση είναι 24,3 έτη. Το 16% των νέων δανειακών συμβάσεων έχουν διάρκεια έως 15 έτη, το 35% έχουν διάρκεια από 15 έως 25 έτη, ενώ το 44% έχουν διάρκεια από 25 έως 30 έτη και το υπόλοιπο 5% πάνω από 30 έτη.

Από τη μελέτη σειράς επιμέρους δεικτών, η ΤτΕ επιβεβαιώνει ότι τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα εξακολουθούν να εφαρμόζουν συνετά πιστοδοτικά κριτήρια στις χρηματοδοτήσεις με εξασφάλιση οικιστικά ακίνητα. Ενδεικτικά, ο σταθμισμένος μέσος όρος του δείκτη δανείου προς αξία (ακινήτου) κατά την έγκριση (LTV-O) διαμορφώθηκε σε 61,2%, μειωμένος κατά 53 μονάδες βάσης σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2023 (61,7%). Η ανάλυση των στοιχείων καταδεικνύει ότι το 29,0% των εκταμιεύσεων έχουν δείκτη LTV-O με τιμή μικρότερη ή ίση με 50%, ενώ για το 88,0% των εκταμιεύσεων ο δείκτης LTV-O λαμβάνει τιμές μικρότερες ή ίσες με 80%.

Το μερίδιο αγοράς των τεσσάρων σημαντικών πιστωτικών ιδρυμάτων όσον αφορά τις εκταμιεύσεις δανείων με εξασφάλιση οικιστικά ακίνητα ανήλθε σε 94,7%, παρουσιάζοντας αύξηση σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2023 (93,0%). Οι λιγότερο σημαντικές εμπορικές τράπεζες και οι συνεταιριστικές τράπεζες είχαν μερίδιο αγοράς 4,3% και 1,0% αντίστοιχα, ενώ αμελητέο είναι το μερίδιο των ξένων τραπεζών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤτΕ: Στοίχημα για την οργανική κερδοφορία των τραπεζών η μείωση των επιτοκίων – Κρίσιμη η πιστωτική επέκταση

Επωάζεται ο νέος επιχειρηματικός ιστός της χώρας - Τι σηματοδοτεί η δημιουργία Venture Banking από την Eurobank

Επιτόκια: Πώς θα επηρεάσει δανειολήπτες και καταθέτες η μείωση του κόστους χρήματος από την ΕΚΤ

gazzetta
gazzetta reader insider insider