Πετρέλαιο: Πτώση σχεδόν 1% λόγω της αβεβαιότητας στη Μέση Ανατολή

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Πτώση σχεδόν 1% λόγω της αβεβαιότητας στη Μέση Ανατολή
Το θολό τοπίο γύρω από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή κράτησε τους traders σε εγρήγορση

Σχεδόν 1% υποχώρησαν οι τιμές του πετρελαίου σε μία συνεδρίαση γεμάτη μεταβλητότητα την Πέμπτη, λόγω των ανησυχιών ότι η αργή οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση ενέργειας, ενώ η αβεβαιότητα γύρω από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή κράτησε τους traders σε εγρήγορση εν όψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς Brent υποχώρησε 58 σεντς, ή 0,77%, στα 74,38 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate διολίσθησε 58 σεντς, ή 0,82%, στα 70,19 δολάρια.

«Το ενεργειακό σύμπλεγμα συνεχίζει να κάνει ζιγκ-ζαγκ καθώς το ασφάλιστρο κινδύνου στη Μέση Ανατολή επεκτείνεται και συρρικνώνεται σχεδόν καθημερινά», ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της συμβουλευτικής εταιρείας ενέργειας Ritterbusch and Associates.

Από τη στιγμή που το Ιράν εκτόξευσε πυραύλους προς το Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου, το αργό Brent αυξήθηκε κατά 8% την εβδομάδα που έληξε στις 4 Οκτωβρίου λόγω ανησυχιών ότι το Ισραήλ θα επιτεθεί στην πετρελαϊκή υποδομή του Ιράν. Υποχώρησε 8% κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 18 Οκτωβρίου λόγω των αναφορών ότι το Ισραήλ δεν θα πλήξει τις ενεργειακές υποδομές, αμβλύνοντας τους φόβους για διακοπές του εφοδιασμού.

Το Ιράν είναι μέλος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και παρήγαγε περίπου 4,0 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) πετρελαίου το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA). Το 2024 ήταν σε καλό δρόμο να εξάγει περίπου 1,5 εκατομμύρια bpd, από 1,4 εκατομμύρια bpd που εκτιμάται ότι ήταν το 2023, σύμφωνα με αναλυτές και εκθέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Το Ιράν υποστηρίζει αρκετές ομάδες που πολεμούν το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, της Χαμάς στη Γάζα και των Χούτι στην Υεμένη.

Με τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ να πλησιάζουν γρήγορα στις 5 Νοεμβρίου, οι οποίες θα μπορούσαν να αλλάξουν τη Μέση Ανατολή και την πετρελαϊκή πολιτική των ΗΠΑ, η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν συνέχισε να πιέζει για ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ και της Χαμάς.

«Ο (πρώην πρόεδρος Ντόναλντ) Τραμπ προηγείται της (Αντιπρόεδρου Κάμαλα) Χάρις με βάση τα τρέχοντα δεδομένα από τις αγορές στοιχημάτων και ο Τραμπ έχει προτείνει να γίνουν οι ΗΠΑ σημαντικός προμηθευτής πετρελαίου», δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής αγοράς του OANDA, Κέλβιν Γουόνγκ, προσθέτοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να συμπιέσει τις τιμές.

Ενώ οι στοιχηματικές βάζουν τον Τραμπ μπροστά, άλλες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το αποτέλεσμα είναι πολύ αμφίρροπο για να πει κανείς ποιος προηγείται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στο «πράσινο» οι ευρωαγορές - Κέρδη για Renault και Barclays

Κέρδη για το χρυσό - Εκτινάχθηκε 9,2% το παλλάδιο

Γκρεμίζουν το Χρηματιστήριο οι τράπεζες - Κάτω από τις 1.400 ο ΓΔ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider