Τελευταία ενημέρωση 16:07
Με θετικό πρόσημο κινούνται οι περισσότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην αρχή της νέας εβδομάδας καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις στην Συρία.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινείται ανοδικά κατά 0,29% στις 521,98 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 ισχυροποιείται 0,31% στις 4.993 μονάδες.
Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX ενισχύεται 0,20% στις 20.426 μονάδες, ενώ στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 κερδίζει 0,56% στις 8.355 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει κέρδη 0,76% και ανέρχεται στις 7.483 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί 0,12% στις 34.708 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 με -0,11% ανέρχεται στις 12.058 μονάδες.
Σημαντική άνοδο σημειώνουν οι μετοχές των luxury εταιρειών μετά τη σειρά από «πιο ενεργά» δημοσιονομικά μέτρα αλλά και «ηπιότερη» νομισματική πολιτική που προανήγγειλε η κυβέρνηση της Κίνας, προκειμένου να ενισχυθεί η εγχώρια κατανάλωση. Πιο συγκεκριμένα, η μετοχή της ιδιοκτήτριας εταιρείας της Gucci, Kering, καταγράφει άνοδο 3,61%, ενώ των Christian Dior και Moncler ενισχύονται περίπου 2,9% έκαστη.
Επιπλέον, πάνω από 2% σκαρφαλώνουν οι μετοχές των Burberry και LVMH κερδίζουν πάνω από 2%.
Το Σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ εγκατέλειψε τη Δαμασκό, καθώς οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης υπό την ηγεσία των ισλαμιστών εισήλθαν στην πρωτεύουσα και έβαλαν τέλος στην κυριαρχία της οικογένειάς του για περισσότερο από μισό αιώνα. Ο Άσαντ και η οικογένειά του έφτασαν στη Μόσχα, όπου τους χορηγήθηκε άσυλο από τη ρωσική κυβέρνηση, μετέδωσε την Κυριακή το ρωσικό κρατικό πρακτορείο TASS.
Η μεταμόρφωση του Άσαντ από πιθανό δυτικό σύμμαχο, τον οποίο «φλέρταραν» κάποτε οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σε ηγεμόνα που κατέστειλε ανελέητα ειρηνικές διαδηλώσεις κατά της διακυβέρνησής του, αιφνιδίασε πολλούς, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Ασία
Μεικτή ήταν η εικόνα στις αγορές της Ασίας με τον πληθωρισμό της Κίνας και την πολιτική αστάθεια στη Νότια Κορέα να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε σχεδόν 3% αφ' ότου η κυβέρνηση της Κίνας δεσμεύθηκε να υλοποιήσει «πιο ενεργά» δημοσιονομικά μέτρα και ηπιότερη νομισματική πολιτική για το επόμενο έτος για να ενισχύσει την εγχώρια κατανάλωση.
Πριν την ανακοίνωση, ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας, κατέγραψε απώλειες 0,17% μετά τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν για τον πληθωρισμό της χώρας που βρέθηκε σε χαμηλό πέντε μηνών, αντανακλώντας την επίμονη αδυναμία που παρουσιάζει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και τον περιορισμένο αντίκτυπο που είχε η σειρά των μέτρων τόνωσης που ξεκίνησε το Πεκίνο.
Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός σημείωσε ετήσια άνοδο 0,2%, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής τη Δευτέρα, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια ελαφρά ανάκαμψη στο 0,5% τον Νοέμβριο, έναντι 0,3% τον Οκτώβριο.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi υποχώρησε 2,78% στις 2.360 μονάδες, καθώς κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής εναντίον του προέδρου Γιουν Σοκ-γελ, ο οποίος τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη κήρυξε στρατιωτικό νόμο προς γενική κατάπληξη. Ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq έκανε «βουτιά» 5,19% στις 627,01 μονάδες.
Τέλος, ο ιαπωνικός Nikkei 225 ενισχύθηκε 0,18% και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 39.160 μονάδες, ενώ ο ευρείας βάσης Topix κέρδισε 0,27% και ανήλθε στις 2.734 μονάδες. Η μέτρηση για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας γ' τριμήνου αναθεωρήθηκε προς τα πάνω στο 0,3% σε τριμηνιαία βάση, από 0,2% και ξεπέρασε τις εκτιμήσεις αναλυτών του Reuters που προέβλεπαν μηδενική μεταβολή.
Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με άνοδο στις 8.423 μονάδες.