Ελαφρώς χαμηλότερα έκλεισαν την Πέμπτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σημειώνοντας μικρές διακυμάνσεις και «παίζοντας» ανάμεσα στα θετικά και αρνητικά πρόσημα, αφού οι επενδυτές επεξεργάστηκαν με προσοχή την απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης (4η περικοπή για το 2024) ενώ παρακολούθησαν την Συνέντευξη Τύπου της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ, όπου αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής.
Αναλυτικότερα, σε νέα μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης (την 4η για το 2024) προχώρησε η ΕΚΤ στη συνεδρίαση της Πέμπτης, όπως ευρέως προεξοφλούσαν οι αγορές. Tα επιτόκια της διευκόλυνσης καταθέσεων, των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης ανέρχονται σε 3,00%, 3,15% και 3,40% αντίστοιχα, με ισχύ από τις 18 Δεκεμβρίου 2024. Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΚΤ, προχώρησε στην αναγνώριση πως η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη χάνει momentum, ενώ η ανάπτυξη θα επιστρέψει αλλά με βραδύτερο ρυθμό.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,17% στις 519,07 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους να διαπραγματεύονται στο «κόκκινο». Οι μετοχές εξόρυξης υποχώρησαν 1,7%, ενώ εκείνων των αυτοκινήτων κέρδισε 0,87%. Ο Eurostoxx 50 ενισχύθηκε 0,10% στις 4.964 μονάδες.
Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,15% στις 20.428 μονάδες, ενώ στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,12% στις 8.311 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε 0,03% στις 7.420 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ισχυροποιήθηκε 0,36% στις 34.857 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 αποδυναμώθηκε 0,21% στις 11.764 μονάδες.
Στα ταμπλό, η μετοχή της Brunello Cucinelli κατέγραψε κέρδη άνω του 8%, παρά την ευρύτερη πτώση του κλάδου των λιανικών πωλήσεων, αφού η ιταλική μάρκα πολυτελούς μόδας αύξησε τις ετήσιες προβλέψεις της, αναμένοντας αύξηση 11% έως 12% των εσόδων της για το 2024.
Παραμένοντας στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) προχώρησε στην μείωση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης την Πέμπτη, σε μία κίνηση που εξέπληξε τις αγορές, καθώς ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών (που προέβλεπαν μείωση 0,25%) εν μέσω της κάμψης του πληθωρισμού και της ενδυνάμωσης του φράγκου. Η Ελβετία έγινε η πρώτη μεγάλη οικονομία που χαλάρωσε τη νομισματική της πολιτική τον Μάρτιο, προχωρώντας σε 4 περικοπές στο κόστος δανεισμού φέτος, στη μάχη για να στηρίξει το εθνικό της νόμισμα και να θέσει υπό έλεγχο της πιέσεις στις τιμές.
Επίσης, μετά τα χθεσινά στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, σήμερα έγινε γνωστό πως ο δείκτης τιμών παραγωγού ή τιμών χονδρικής (PPI) αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Νοέμβριο, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι η πρόοδος στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού έχει επιβραδυνθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας.