Τελευταία ενημέρωση 11:25
Πέριξ των 310 εκατ. ευρώ ανέρχεται το σύνολο του λογαριασμού των κυβερνητικών παρεμβάσεων για τις τράπεζες με αιχμή τα έσοδα από προμήθειες.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής το μηδενισμό των προμηθειών για την πληρωμή λογαριασμών (ηλεκτρικού ρεύματος, σταθερής και κινητής, ύδρευσης, ασφαλιστικές, υποχρεώσεις προς το Δημόσιο) και επέβαλε πλαφόν 0,50 ευρώ στις μεταφορές χρημάτων έως 5.000 ευρώ. Επιπλέον, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα καταβάλουν εφάπαξ εισφορά 100 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή παλαιών σχολικών συγκροτημάτων ή την ανέγερση νέων καθώς και άλλα 100 εκατ. ευρώ για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων. Τέλος, ο ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν οι τράπεζες για τα οικιστικά ακίνητα που διαχειρίζονται θα διπλασιαστεί από το 2026.
Συνολικά, το κόστος υπολογίζεται σε 310 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 300 εκατ. ευρώ (75 εκατ. ευρώ ανά συστημική τράπεζα) θα επιβαρύνουν τη γραμμή κερδοφορίας του 2025. Οι αναλυτές της Optima αναμένεται να μειώσουν τις εκτιμήσεις τους για τα EPS για το 2025 και τις τιμές στόχους κατά 5%, κατά μέσο όρο. Η δέσμη μέτρων αναμένεται να έχει χαμηλότερη επίδραση στην περίπτωση της Eurobank στη βάση της πλήρους ενοποίησης της Ελληνικής Τράπεζας το 2025.
Στα μοντέλα της, η AXIA, θα θέσει τα 200 εκατ. ευρώ ως αυξημένες προβλέψεις, one off, ενώ τα καθαρά έσοδα από προμήθειες αναμένεται να αυξηθούν με βραδύτερο ρυθμό για τον κλάδο, ήτοι κατά 5% έναντι του προβλεπόμενου, 8%. Σύμφωνα με τους αναλυτές της επενδυτικής ο αντίκτυπος από τα νέα μέτρα (στο σκέλος των προμηθειών) σε επίπεδο κερδών μετά φόρων μεταφράζεται σε μείωση περίπου 2% στις εκτιμήσεις της για τη χρήση του 2025.
Όπως έχει επισημανθεί ωστόσο και με βάση την αντιστροφή του επιτοκιακού κύκλου και την αποκλιμάκωση, από τα υψηλά, των καθαρών εσόδων από τόκους το μεγαλύτερο βάρος θα μετατοπιστεί σταδιακά σε άλλες γραμμές εσόδων, με τις προμήθειες να εξελίσσονται σταδιακά σε βασικό «μοχλό» αύξησης της καθαρής κερδοφορίας. Υπό το πρίσμα, της κυβερνητικής παρέμβασης για μείωση των προμηθειών ειδικά σε συναλλαγές που αφορούν το ευρύ κοινό, οι τράπεζες θα αναζητήσουν εναλλακτικές ώστε να διατηρήσουν ή - και να ενισχύσουν τη γραμμή εσόδων τους από τις προμήθειες, αν και η επίπτωση των μέτρων φαίνεται σχετικά περιορισμένη.
Έτσι, επιστρατεύουν τις ΑΕΔΑΚ επιδιώκοντας και την αλλαγή της επενδυτικής κουλτούρας και το μπόλιασμα με μια πιο σύγχρονη νότα των επενδυτικών - ασφαλιστικών προϊόντων. Σύμφωνα με αναλυτές, τα τμήματα asset και wealth management θα επωφεληθούν ευρύτερα από τη μεγαλύτερη κινητικότητα σε επίπεδο πελατών και τις εισροές σε προϊόντα υψηλότερου περιθωρίου (τα οποία προηγουμένως ήταν εν μέρει παραγκωνισμένα). Οι αναλυτές βλέπουν επίσης ένα βελτιωμένο πλαίσιο χρηματοδότησης εταιρειών και αύξηση των προμηθειών από νέες εκταμιεύσεις δανείων, την επενδυτική τραπεζική, τις συγχωνεύσεις και εξαγορές, τα capital markets και το trading. Συνεπώς, το όποιο κενό προκύψει από τη μείωση των «λαϊκών προμηθειών» αναμένεται να καλυφθεί σταδιακά από τη μεγαλύτερη ζήτηση για επενδυτικά προϊόντα.
Στο ταμπλό, εφόσον οι διαχειριστές έχουν κλείσει - κλείνουν βιβλία οι όποιες κινήσεις επανατιμολόγησης θα εκδηλωθούν ως επί το πλείστον από τις αρχές του νέου έτους. Παράλληλα, υλοποιούνται σταδιακά αναδιάρθρωσεις θέσεων με φόντο την αναζήτηση των επόμενων «growth stories» του Χρηματιστηρίου. Αξίζει να σημειωθεί πως την επόμενη Παρασκευή (20 Δεκεμβρίου) διενεργείται το triple witching δηλαδή η λήξη των συμβολαίων και των δικαιωμάτων σε δείκτες και μετοχές που ενισχύει τη μεταβλητότητα στις αγορές, ενώ ήδη μερίδα επενδυτών προχωρά σε rollover στην επόμενη σειρά συμβολαίων.
Όπως αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, η εβδομάδα έκλεισε και πάλι πάνω από τις 1.460 μονάδες και πλέον μένει να ένα νέο υψηλό από την προηγούμενη μεγάλη κορυφή του 1.475 για να ανοίξει ο δρόμος για τα υψηλά έτους. Όσο κλείνουμε πάνω από το 1.468 η τάση είναι επιθετική ενώ μία διάσπαση του 1.455 μπορεί να ανακόψει την βραχυπρόθεσμη τάση και να δοκιμάσει τις 1.443 μονάδες.
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί υπό το βάρος των τραπεζών, κατά 0,59% στις 1.460,62 μονάδες, με τον τζίρο στα 21,87 εκατ. ευρώ. Πιέσεις 0,69% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ κατά 1,38% διολισθαίνει ο τραπεζικός δείκτης στις 1.280,51 μονάδες.
Κατά 2,01% υποχωρεί η Alpha Bank, κατά 1,55% η Πειραιώς και κατά 1,5% η Εθνική. Μεγαλύτερες «άμυνες» από Eurobank στα 2,195 ευρώ και από Κύπρου στα 4,53 ευρώ, με την Optima σταθερή στα 12,72 ευρώ.
Ήπιες απώλειες για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Titan, Jumbo, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Κατά 0,76% ενισχύεται η Metlen στα 34,38 ευρώ, με τον ΟΤΕ στο 0,20% και τη Motor Oil στο 0,19%. Ελαφρώς υψηλότερα και οι Ελλάκτωρ, ΔΑΑ, Sarantis.