Παραδοσιακά τον πρώτο μήνα του χρόνου κάνει πρεμιέρα η Ελλάδα στις αγορές, κάτι που όπως φαίνεται θα ακολουθήσει και το 2025, σύμφωνα με τη Barclays. Συγκεκριμένα, ο βρετανικός οίκος αναμένει έξοδο στις αγορές μέσω νέου δεκαετούς ομολόγου για την άντληση 3,5 δισ. ευρώ περίπου.
Ο ΟΔΔΗΧ έχει παρουσιάσει το σχέδιο χρηματοδότησης του 2025, με ακαθάριστη έκδοση ομολόγων συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ (περίπου 2 δισ. ευρώ χαμηλότερα από το πέρυσι). Η καθαρή έκδοση ομολόγων θα ανέλθει συνολικά σε 6 δισ. ευρώ.
Δεύτερη κίνηση από τον ΟΔΔΗΧ αναμένεται τον Απρίλιο, σύμφωνα με τους αναλυτές, με μια έκδοση 5ετούς τίτλου. Ενώ οι δημοπρασίες θα πρέπει να συνεισφέρουν, οι αναλυτές αναμένουν ότι τα syndications θα παραμείνουν η βασική πηγή χρηματοδότησης το 2025.
Οι χρηματοδοτικές ανάγκες για τη χώρα μας το 2025 υπολογίζονται στα 15,283 δισ. ευρώ, σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται και πρόωρες αποπληρωμές δόσεων ύψους 5,29 δισ. ευρώ, με το βάρος να πέφτει και πάλι στα ακριβά δάνεια του πρώτου μνημονίου (GLF) ώστε έως το 2030 να έχει εξοφληθεί ένα μεγάλος μέρος του. Όπως έχει γράψει από την άνοιξη το insider.gr για την πρόωρη αποπληρωμή του 2025 όπως έγινε και για αυτή του 2024 σχεδιάζεται να αξιοποιηθεί και ένα τμήμα του «μαξιλαριου διαθεσίμων» των 15,7 δισ. ευρώ που είχε δημιουργηθεί το 2018.
Όπως εξάλλου σημειώνει ο ΟΔΔΗΧ τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου φτάνουν τα 33 δισ. ευρώ, ποσό που αρκεί για να καλύψει από μόνο του τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου για τα επόμενα τρία χρόνια. Γεγονός που επιτρέπει κινήσεις πρόωρων αποπληρωμών, οι οποίες μειώνουν το δανειακό βάρος των ερχόμενων ετών από τόκους που δεν θα πληρωθούν, αλλά στέλνει και μηνύματα στις αγορές για περαιτέρω αναβαθμίσεις και μείωση του κόστους του νέου δανεισμού.