Στις τράπεζες στράφηκε ως επί το πλείστον το ενδιαφέρον των λιγοστών, ακόμη, ενεργών διαχειριστών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τέσσερις συστημικές να βρίσκονται σταθερά στο ραντάρ των τελευταίων, αποτελώντας άλλωστε το «βαρύ πυροβολικό» της αγοράς.
Η Eurobank έκανε νέο πολυετές υψηλό, φτάνοντας ενδοσυνεδριακά μέχρι και στα 2,308 ευρώ - έχει αναδείξει το insider.gr τους μεγάλους τριγωνικούς σχηματισμούς που έχουν ενεργοποιήσει Eurobank και Εθνική - ενώ ανάλογο σχηματισμό με αυτόν των Eurobank - Εθνικής ενεργοποίησε σήμερα και η Πειραιώς υπερβαίνοντας το εμπόδιο των 3,94 ευρώ.
Όπως αναφέρει ο Αντώνης Κοφινάκος, Financial Trading Tutor, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας - Aegean College (Crypto Finance MBA Tutor στο University of Essex) «σήμερα ενεργοποιήθηκε ο τριγωνικός σχηματισμός της Πειραιώς τον οποίο είχαμε αναδείξει πριν από ένα μήνα.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι τριγωνικοί σχηματισμοί , είναι ατασικοί σχηματισμοί και επιπρόσθετα συσσωρεύουν πολύ δύναμη. Όπως αναφέραμε και για τον τριγωνικό σχηματισμό που εκτελεί η ΔΕΗ, έτσι θα επισημάνουνε εκ νέου ότι όση ειναι η εκταση του κύματος Α εντός του τριγώνου, τόση αναμένουμε να είναι και η απόσταση που θα διανύσει η μετοχή μόλις βγει εκτός τριγώνου. Στην Τράπεζα Πειραιώς η έκταση του Α είναι 0,90 ευρώ. Για να επιβεβαιώσουμε ότι η ενεργοποίηση του τριγώνου είναι έγκυρη θα πρέπει να υπάρξει διάσπαση του κύματος (Β) με τιμή 4,047. Ενώ μια θετική εξέλιξη θα είναι και η ανοδική διάσπαση του 4,082 καθώς θα διασπαστεί το εσωτερικό (Β) του διορθωτικού Α-B-C».
Ευρύτερα, μπορεί η συναλλακτική δραστηριότητα να έχει περιοριστεί ενόψει εορτών και ελλιπών συνεδριάσεων, ωστόσο οι προθέσεις των διαχειριστών είχαν αρχίσει ήδη να γίνονται ορατές από το Δεκέμβριο, με το τοπίο να ξεκαθαρίζει από την επόμενη εβδομάδα με την επιστροφή των ξένων.
Η διαμόρφωση ενός πλέγματος μεικτών στρατηγικών με δόσεις υψηλού «growth», εξωστρέφειας, θεμελιωδών, ελκυστικών αποτιμήσεων και επιβράβευσης των μετόχων περνά στην πρώτη γραμμή, με γνώμονα όχι μόνο την «επίθεση» αλλά και την «άμυνα». Εκτός των τραπεζών που αποτελούν σταθερή επιλογή, αναλυτές και διαχειριστές θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ κλασικών επιλογών, που έχουν λιγοστέψει, μάλιστα, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Όπως έχει αναλύσει το insider.gr, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Cenergy και Titan πληρούν τον συνδυασμό των παραπάνω κριτηρίων. Κάποιες εξ αυτών υπόσχονται ανάπτυξη με διψήφιο ρυθμό τα επόμενα χρόνια (ΔΕΗ, ΓΕΚ) και εντυπωσιακή βελτίωση του payout ratio. «Στοίχημα» της χρονιάς μπορεί να αποτελέσει η επάνοδος της Fourlis, ενώ στην ίδια κατηγορία βρίσκεται και η Lamda, λόγω Ελληνικού.
Όπως αναφέρει ο τεχνικός αναλυτής, Πέτρος Στεριώτης, «οι σημαντικότεροι «υποψήφιοι καταλύτες», στους οποίους έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενα σχόλια, καλούνται να οδηγήσουν τη Λεωφόρο Αθηνών στις «ράγες του τρένου της ανατίμησης» για 5η συναπτή χρόνια, ένα ενδεχόμενο ιδιαίτερα συναρπαστικό για την αγορά μας, η οποία μέσω του εν εξελίξει bull market δείχνει να έχει αφήσει πίσω της τα... αλήστου μνήμης «πέτρινα χρόνια».
Ασφαλώς όλα θα κριθούν στο ταμπλό, με τα θετικά εγχώρια εταιρικά outlook, τη σύγκλιση του προφίλ του Χρηματιστηρίου προς τα αναπτυγμένα ευρωπαϊκά και την σταθερή αποκλιμάκωση του ελληνικού δημοσιονομικού ρίσκου να αντιπαρατίθενται πλέον ευθέως με τις «δεύτερες σκέψεις» που αφορούν σε «παρατραβηγμένο» διεθνές μετοχικό ράλι, παράταση των γεωπολιτικών αναταράξεων και μακροοικονομική αποδυνάμωση των «δυνατών κρίκων» της Ευρωζώνης.
Εντός αυτού του περίπλοκου επενδυτικού περιβάλλοντος, η θετική εποχικότητα του «φαινομένου του Ιανουαρίου» των παγκόσμιων σηματωρών Κεφαλαιαγορών θα υποδεχθεί εντός ολίγων ημερών τον νέο «ένοικο του Λευκού Οίκου», συνεχίζοντας να αποτιμά τις εξαγγελίες του περί αυστηρών δασμολογικών εμπορικών πολιτικών, μεγαλύτερο έλεγχο της πανίσχυρης Fed, περαιτέρω καθιέρωση των κρυπτονομισμάτων κ.ο.κ.».
«Ανακεφαλαιώνοντας, πιθανώς θα απογοητεύσουμε αρκετούς από τους αναγνώστες της στήλης αποφεύγοντας τις μεγαλεπήβολες προβλέψεις και τις «τιμές στόχους» για Γενικό Δείκτη και επιμέρους blue chips σε δωδεκάμηνο ορίζοντα. Σε κάθε περίπτωση, για ακόμη μία χρονιά θα επιστήσουμε την προσοχή των εν Ελλάδι ενεργών χαρτοφυλακίων τόσο στη συνετή θεμελιώδη ανάλυση των εταιρικών δημοσιεύσεων κερδοφορίας, ταμειακών ροών, μερισματικής διανομής, υποχρεώσεων, δραστηριοτήτων κλπ όσο και σε όσα πρεσβεύει η τεχνική ανάλυση, δηλαδή στην ανάλυση της ψυχολογίας της αγοράς μέσω των τιμών και όσων αυτές προεξοφλούν για το χρηματιστηριακό μέλλον», καταλήγει ο Π. Στεριώτης.
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατα 0,40% στις 1.486,83 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 83,56 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,49% στις 3.619,67 μονάδες και ο τραπεζικός κατά 1,56% στις 1.315,01 μονάδες. Στην εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,02%, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατά 2,27% και ο τραπεζικός κατά 2,78%.
Κινητοποίηση χαρτοφυλακίων στις τράπεζες, με την Πειραιώς να «πατά γκάζι» υπερβαίνοντας και την τιμή του placement του ΤΧΣ (4 ευρώ) που αποτελούσε ψυχολογικό όριο και κλεινοντας στα 4,02 ευρώ με άνοδο 2,03%. Άνοδος 2,04% για την Alpha Bank στα 1,65 ευρώ, ενώ κατά 1,46% και 1,2% ενισχύθηκαν Εθνική και Eurobank στα 7,76 και 2,284 ευρώ αντίστοιχα.
Από τα blue chips, ξεχώρισε η Lamda που ενεργοποίησε τριγωνικό σχηματισμό με τη διάσπαση των 7,34 ευρώ, κλείνοντας με άνοδο 3,19% στα 7,45 ευρώ. Συνέχεια στο ανοδικό σερί για Viohalco, ElvalHalcor με άνοδο 1,73% και 1,96% αντίστοιχα στα 5,87 και 2,08 ευρώ. Υψηλότερα κατά 1,77% η Aegean στα 10,37 ευρώ, με την Cenergy στο 1,06% και τα 9,55 ευρώ. Ελαφρώς υψηλότερα Metlen, Coca Cola και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ πάνω από την τιμή της δημόσιας πρότασης έκλεισε η Τέρνα Ενεργειακή, στα 20,04 ευρώ. Πιέσεις ασκήθηκαν με φόντο κατοχύρωση κερδών σε ΔΕΗ (-1,26%), Jumbo (-1,37%), Titan (-1,13%), Ελλάκτωρ (-1,28%).