Στο χείλος ξεσπάσματος νέας ενεργειακής κρίσης ενδέχεται να βρίσκεται η Ευρώπη καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου, μετά από ένα σερί ανόδου τις τελευταίες εβδομάδες, εκτινάχθηκαν τη Δευτέρα σε υψηλό δύο ετών, με τον ολλανδικό κόμβο TTF στα 58,2 ευρώ ανά μεγαβατώρα το απόγευμα ώρα Ελλάδας.
Αναλυτικότερα, τη Δευτέρα, τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου σκαρφάλωσαν κατά 5,4%, αναρριχόμενα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2023, μετά από τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου.
Σύμφωνα με το Bloomberg, μετά από μια δύσκολη περίοδο με «τσουχτερούς» λογαριασμούς ενέργειας, υψηλό πληθωρισμό και υποχώρηση της βιομηχανικής δραστηριότητας λόγω της κρίσης του 2022, η Ευρώπη βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μιας παρατεταμένης ανόδου των τιμών, η οποία μπορεί να προκαλέσει νέο οικονομικό πλήγμα.
Τα αποθέματα φυσικού αερίου μειώνονται ραγδαία κατά τον φετινό χειμώνα ενώ οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι, όπως η γερμανική Uniper και η ιταλική Eni, δεν έχουν οικονομικό κίνητρο να προχωρήσουν σε αποθήκευση αερίου με τις τρέχουσες τιμές, δημιουργώντας έντονη ανησυχία για την επάρκεια εφοδιασμού το καλοκαίρι αλλά και για τη διαθεσιμότητα φυσικού αερίου τον επόμενο χειμώνα.
Τα επίπεδα αποθήκευσης αποτελούν πλέον κρίσιμο παράγοντα, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να ανησυχούν καθώς η Ευρώπη βασίζεται όλο και περισσότερο σε διαλείπουσες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική.
Ωστόσο, η έλλειψη ανέμων αυτόν τον χειμώνα, οι χαμηλές θερμοκρασίες και η διακοπή της ροής ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας από τις αρχές του έτους ανάγκασαν πολλές χώρες να αντλήσουν μεγαλύτερες ποσότητες από τα αποθέματα.
Στον αντίποδα, τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει πλέον κάτω από το 50% της συνολικής τους χωρητικότητας, στο χαμηλότερο επίπεδο για αυτή την εποχή από το 2022. «Η ταχεία μείωση των αποθεμάτων αποκαλύπτει τη δυσκολία της Ευρώπης να διατηρήσει σταθερό εφοδιασμό», ανέφερε ο Πατρίσιο Αλβάρες, αναλυτής του Bloomberg Intelligence.
«Η απώλεια της ρωσικής τροφοδοσίας τα τελευταία τρία χρόνια έχει καταστήσει τις ευρωπαϊκές αγορές πιο ευάλωτες σε απότομες αυξήσεις τιμών, είτε λόγω βραχυπρόθεσμων διακοπών εφοδιασμού, είτε λόγω αυξημένης ζήτησης LNG από την Ασία και καιρικών μεταβολών», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με μηνιαία ανάλυση της εταιρείας ανάλυσης ενεργειακών αγορών ICIS, η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθεί κατά 17% αυτόν τον μήνα σε σύγκριση με πέρυσι, κυρίως λόγω της αυξημένης ζήτησης από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ο χειμώνας, ωστόσο, δεν έχει τελειώσει. Η Βορειοδυτική Ευρώπη προετοιμάζεται για πολικές θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες, γεγονός που μπορεί να αυξήσει περαιτέρω τη ζήτηση για θέρμανση, να αδειάσει τα αποθέματα πιο γρήγορα και να ενισχύσει την άνοδο των τιμών.