«Λευκό καπνό» στις Βρυξέλλες προεξοφλεί το Χρηματιστήριο Αθηνών

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Λευκό καπνό» στις Βρυξέλλες προεξοφλεί το Χρηματιστήριο Αθηνών

Με ισχυρά κέρδη και υψηλό τζίρο ξεκίνησε η συνεδρίαση της Τετάρτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους χρηματιστηριακούς κύκλους να αποδίδουν το ανοδικό momentum στην προεξόφληση μιας συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ απόψε στις Βρυξέλλες και διαμόρφωση πιο ευνοϊκών όρων για το ελληνικό πρόγραμμα, σε σύγκριση με τις αρχικές απαιτήσεις του Ταμείου.

Ο Γενικός Δείκτης έχει χαράξει πορεία για τις 580 μονάδες, στην πέμπτη κατά σειρά ανοδική συνεδρίαση, καταγράφοντας στις 12.00 κέρδη άνω του 3,5% στις 538,51 μονάδες. Ο όγκος συναλλαγών ανέρχεται στα 35 εκατ. ευρώ, κατοχυρώνοντας τα μισά επίπεδα της χθεσινής συνεδρίασης στην πρώτη μόλις ώρα της συνεδρίασης.

Όπως σχολιάζει στο insider.gr o Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος του Τμήματος Ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ, το κυριότερο θετικό στοιχείο της σημερινής διαπραγμάτευσης εστιάζεται στον υψηλό τζίρο, ο οποίος βαίνει συνεχώς αυξανόμενος και αυτό είναι που αποτελεί το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα για τη δυναμική της αγοράς.

Στους θετικούς καταλύτες της σημερινής ανόδου συμπεριλαμβάνονται, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, οι υψηλές προσδοκίες για σύγκλιση των δανειστών στη σημερινή τους σύσκεψη στις Βρυξέλλες, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει είτε σε συμφωνία για δημοσιονομικά μέτρα μικρότερης αξίας, στα 5 από τα 9 δισ. ευρώ ενδεχομένως, καθώς επίσης και για επανεξέταση του ρόλου του ΔΝΤ και τον περιορισμό του σε έναν πιο συμβουλευτικό ενδεχομένως ρόλο.

Στη διαμόρφωση του ανοδικού κλίματος έχουν συμβάλλει, επίσης, μια σειρά θετικών εκθέσεων που δημοσιεύτηκαν το πρωί και δίνουν υψηλότερες τιμές-στόχο για τις τράπεζες, οι οποίες εξάλλου κεφαλαιοποιούν και στο μεγαλύτερο βαθμό το θετικό momentum που έχει αναπτυχθεί στην αγορά τις τελευταίες ημέρες.

Όσον αφορά στις ξένες αγορές, τα μηνύματα είναι επίσης ενθαρρυντικά, καθώς η επιβράδυνση στην Κίνα φαίνεται να μπαίνει σε «δεύτερη μοίρα», ενώ κερδίζουν συνεχώς έδαφος οι αμφιβολίες για το κατά πόσο η Fed θα προχωρήσει τελικά στην αύξηση των επιτοκίων που είχε προαναγγείλει για τη συνεδρίασή της τον Μάρτιο.

Ο κ. Χατζηδάκης προειδοποιεί, ωστόσο, για το ενδεχόμενο διόρθωσης της αγοράς στην αυριανή συνεδρίαση, κάτι που είναι λογικό μετά το ράλι των τελευταίων ημερών και δεδομένου ότι οι τραπεζικοί τίτλοι έχουν «διπλώσει» από τα χαμηλά τους και βρίσκονται πολύ κοντά στις τιμές μετά την ανακεφαλαιοποίηση. Πολλά, βέβαια, θα κριθούν και από την έκβαση της συνεδρίασης των Θεσμών απόψε στις Βρυξέλλες.

Αυτή την ώρα στο ταμπλό, ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών σημειώνει κέρδη 10,22%. Την μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι Eurobank (+11,75%), Εθνική (+10,26%) Πειραιώς (10%) και Alpha Bank (+9,55%).

Η προσοχή της αγοράς είναι στραμμένη στις ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων των τραπεζών για το 2015 που εκκινούν σήμερα με τα αποτελέσματα της Eurobank.

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, η επόμενη σοβαρή τεχνική αντίσταση εντοπίζεται στις 580 μονάδες με την αγορά να κάνει πρώτα μια ενδιάμεση στάση στις 550 μονάδες. Κατά κάποιους αναλυτές επιχειρείται η δημιουργία σχηματισμού πυθμένα, με την τεχνική ανάλυση να δείχνει πως το κατώτατο όριο είναι οι 470 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 3,79%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 2,25%.Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές:Centric Συμμετοχών +11,70%, Eurobank+8,77%, MIG+8,75% και Creta Farms+8,75%.Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Σωληνουργεία Κορίνθου -2,14%, Revoil-1,23%, MLS -0,97% και Σαράντης -0,82%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider