Χτύπησε «7 στα 7» το Χρηματιστήριο - Στο 9% τα εβδομαδιαία κέρδη

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χτύπησε «7 στα 7» το Χρηματιστήριο - Στο 9% τα εβδομαδιαία κέρδη

Κατοχύρωσε τις 550 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις οι οποίες κατόρθωσαν να αλλάξουν την ψυχολογία στην αγορά και να προσελκύσουν υψηλότερους τζίρους στο ταμπλό.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 552,84 μονάδες, σημειώνοντας μικρή άνοδο 0,27%. Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη, Υπεύθυνο του Τμήματος Ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ, στο κλείσιμο της εβδομάδας το ΧΑ είδε τα υψηλά του Φεβρουαρίου (558 μονάδες), ενώ οι έντονες διακυμάνσεις που σημειώθηκαν στο τέλος της εβδομάδας υποδηλώνουν τις πρώτες ενδείξεις αλλαγής τάσης.

Αξιοσημείωτη είναι η ισχυρή αντίσταση του Δείκτη, παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος σημείωσε σήμερα πτώση 4,28%. Τις τελευταίες 15 ημέρες, πάντως, οι τραπεζικοί τίτλοι σημείωσαν αποδόσεις πάνω από 100% σε λιγότερο από 15 ηµέρες αποδεικνύοντας πόσο εύκολα η ελληνική αγορά µετατοπίζεται αφού η πλειοψηφία κινείται µε βάση την τάση. Οι τράπεζες παραµένουν µια «ιστορία αγάπης και µίσους» για τους επενδυτές, πρατηρεί ο κ. Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης προειδοποιεί, ωστόσο, ότι το κίνητρο εποµένως κατοχύρωσης κάποιων κερδών είναι πολύ ισχυρό, δεδομένου ότι το ράλι από τα χαµηλά έχει συµπληρώσει σωρευτικά κέρδη 32% σε επίπεδο δείκτη. Σημειώνει, επίσης, ότι, διαχειριστικά, «ο Μάρτιος κλείνει το πρώτο τρίµηνο της χρονιάς και οι επιδόσεις των επαγγελµατιών θα καταγραφούν σε λίγες ηµέρες στα αποτελέσµατα».

Στο σημερινό ταμπλό, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Eurobank (-6,63% στα 0,662 ευρώ), της Εθνικής (-6,33% στα 0,222 ευρώ) και της Alpha Bank (-4% στα 1,68 ευρώ). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 72,69 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 109.269.339 τεμάχια. Ανοδικά κινήθηκαν 61 μετοχές, 43 πτωτικά και 27 παρέμειναν σταθερές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,50%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε οριακά σε ποσοστό 0,03%. Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 40.530.511 τεμάχια, Πειραιώς με 31.199.603, Eurobank με 15.511.301 και Alpha Bank με 8.216.331 τεμάχια. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Alpha Bank με 13,935 εκατ. ευρώ, Eurobank με 18,502 εκατ. ευρώ, ΟΤΕ με 10,023 και Εθνική με 9,168 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στην ερχόμενη εβδομάδα, το βλέμμα των επενδυτών θα είναι στραμμένο τη Σύνοδο Κορυφής και το Eurogroup που θα διεξαχθούν τη Δευτέρα. Στη µεν σύνοδο αναµένονται ανακοινώσεις για το µεταναστευτικό, στο Eurogroup θα εξεταστεί η πρόοδος των µεταρρυθµίσεων και οι εκκρεµότητες αναφορικά µε την έναρξη της αξιολόγησης.

Σε επίπεδο εταιρικών αποτελεσμάτων, ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει ότι θα συνεχισοτύν με εντατικό ρυθµό και ξεχωρίζει τις ανακοινώσεις των Φουρλή (Τρίτη 8/3), Τράπεζα Πειραιώς (Τετάρτη 9/3) Τιτάν, και Εθνική Τράπεζα (Πέµπτη 10/3). Η εβδοµάδα κλείνει µε τη Motor-oil η οποία θα ανακοινώσει µετά το τέλος της συνεδρίασης της ερχόµενης Παρασκευής.

Τέλος, από τη ∆ευτέρα θα µπουν σε διαπραγµάτευση οι νέες µετοχές της Viohalco που προέκυψαν από την συγχώνευση µε την ΕΛΒΑΛ ενώ την προσεχή Τετάρτη θα διεξαχθεί η τακτική δηµοπρασία εντόκων γραµµατίων τρίµηνης διάρκειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider