Ούριος άνεμος από τις Βρυξέλλες δίνει ώθηση στο Χρηματιστήριο

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ούριος άνεμος από τις Βρυξέλλες δίνει ώθηση στο Χρηματιστήριο

Με ένα πολύ θετικό γύρισμα στο τελευταίο τμήμα της συνεδρίασης, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατοχύρωσε το υψηλό της Παρασκευής, θέτοντας τις βάσεις για νέο ράλι τις επόμενες ημέρες, ιδίως μετά ενθαρρυντικά μηνύματα από τις Βρυξέλλες για άμεση επιστροφή των Θεσμών και έναρξη της συζήτησης για το χρέος τον Απρίλιο.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε με κέρδη 1,19% στις 559,44 μονάδες, μόλις μία μονάδα κάτω από το υψηλό της προηγούμενης εβδομάδας.

Όπως σχολιάζει στο insider.gr ο Κώστας Μονογιός από τη Δεπόλας Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ, είναι πολύ θετικό ότι η αγορά ξεπέρασε τις πρωινές πιέσεις, με κύριο αποδέκτη τους τραπεζικούς τίτλους, και κατόρθωσε να κλείσει με αξιόλογα κέρδη, λαμβάνοντας ώθηση από τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες που μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης επικεντρώνονταν στη στήριξη της χώρας στο προσφυγικό και την επίσπευση της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τον κ. Μονογιό, στη σημερινή συνεδρίαση λειτούργησαν δύο βασικοί θετικοί καταλύτες: από τη μία πλευρά το δίπτυχο αξιολόγηση-χρέος, όπου οι εξελίξεις διαφαίνονται θετικές και άμεσες, και από την άλλη πλευρά το ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών μπαίνει στην τελική ευθεία της ανακατάταξής του στις αναδυόμενες αγορές, από τις αναπτυγμένες που βρίσκεται σήμερα, στις 18 Μαρτίου.

Όπως εξηγεί, η εξέλιξη αυτή διαφαίνεται ότι θα λειτουργήσει θετικά για την αγορά και ότι φέρει εισροές κεφαλαίων στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο από τις τελευταίες θέσεις των ανεπτυγμένων αγορών θα βρεθεί στις πρώτες των αναδυόμενων.

Σε ικανοποιητικά επίπεδα κινήθηκε και η αξία των συναλλαγών, στα 58,022 εκατ. ευρώ, υποδεικνύοντας αγοραστικό ενδιαφέρον για τους ελληνικούς τίτλους. «Ακόμη και μετοχές που δεν κάνουν υψηλούς τζίρους, όπως η Folli-Follie, είδαμε να κινούνται στη σημερινή διαπραγμάτευση, γεγονός που υποδηλώνει νέες τοποθετήσεις στην ελληνική αγορά, πιθανότατα εν όψει του rebalancing του δείκτη FTSE», εξηγεί ο κ. Μονογιός.

Εκτιμά, μάλιστα, ότι η εξέλιξη αυτή θα λειτουργήσει θετικά για την αγορά και ότι φέρει εισροές κεφαλαίων στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο από τις τελευταίες θέσεις των ανεπτυγμένων αγορών θα βρεθεί στις πρώτες των αναδυόμενων.

Ο κ. Μονογιός χαρακτηρίζει «πολύ θετική» τη σημερινή συνεδρίαση και σε τεχνικό επίπεδο, όπου η βραχυπρόθεσμη εικόνα της αγοράς είναι πολύ ενθαρρυντική, με το επόμενο τεχνικό σημείο τις 573 μονάδες, περίπου 2% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Θετικό είναι το κλίμα και στις διεθνείς αγορές, προσθέτει, καθώς η μεταβλητότητα έχει υποχωρήσει αισθητά και η όποια διόρθωση παρατηρείται είναι σύντομη και μικρής εμβέλειας, γεγονός που επιβεβαιώνει το θετικό momentum που έχει δημιουργηθεί στις ευρωαγορές και υποδηλώνει ότι τα τρέχοντα επίπεδα στοιχειοθετούνται βάσει των θεμελιωδών στοιχείων και αυτό σημαίνει ότι ίσως οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες δεν «κινδυνεύουν» από βίαιη διόρθωση στα τρέχοντα επίπεδα.

Ειδικά στον τραπεζικό κλάδο, η είδηση της επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών την Τρίτη στην Αθήνα και η ανακοίνωση ότι το Eurogroup της 22ας Απριλίου θα εξετάσει και το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους λειτούργησε ως καταλύτης και οδήγησε σε τοποθετήσεις στις τραπεζικές μετοχές.

Με κέρδη 2,35% έκλεισε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Από τις τραπεζικές μετοχές τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι Εθνική (+5,86% στα 0,235 ευρώ), Eurobank (+4,23% στα 0,690 ευρώ) και Alpha Bank (+1,79%).

Σημειώνεται πως ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στη διάρκεια των τελευταίων οκτώ ανοδικών συνεδριάσεων έχει καταγράψει συνολικά κέρδη 17,96%. Στη σημερινή συνεδρίαση η αγορά στηρίχθηκε και από τις τοποθετήσεις επενδυτών σε μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή (+3,54% στα 2,34 ευρώ), Coca Cola HBC (+2,76% στα 18,23 ευρώ) ΟΠΑΠ (+2,64% στα 6,62 ευρώ), Τιτάν (+5,41% στα 19,50 ευρώ), Folli Follie (+5,40% στα 18,15 ευρώ) και Ελλάκτωρ (+4,48% στα 1,40 ευρώ).

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών πραγματοποίησαν η Πειραιώς και η Εθνική με 47.799.450 και 29.855.055 τεμάχια, αντιστοίχως.Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Alpha Bank με 12,430 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς με 7,814 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 1,82%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,29%. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Μπουτάρης(π) +19,23%, Αθηνά+18,84%, SATO+13,43% και Προοδευτική+12,28%.Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Ιντρακάτ -17,40%, Compucon-15,79%, ΑΕΓΕΚ(κο) -13,33% και Γ. Ε. Δημητρίου -12,50%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider