H BMW βάζει ένα δισ. ευρώ στην άκρη για επικείμενα πρόστιμα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
H BMW βάζει ένα δισ. ευρώ στην άκρη για επικείμενα πρόστιμα
Η βαυαρική μάρκα θα ασκήσει ένδικα μέσα κατά των κατηγοριών της ΕΕ περί σύστασης καρτέλ, ωστόσο θεωρεί μάλλον αναπόφευκτο, ότι θα της επιβληθούν δρακόντεια πρόστιμα.

Η BMW άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ασκήσει κάθε ένδικο μέσον κατά των κατηγοριών της ΕΕ περί σύστασης καρτέλ, εφόσον το κρίνει αναγκαίο. Ωστόσο, η βαυαρική αυτοκινητοβιομηχανία αναμένει, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα της επιβάλει κατά πάσα πιθανότητα κάποιο πολύ υψηλό πρόστιμο. Γι αυτό και σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα αντίστοιχο αποθεματικό, που θα ξεπερνά μάλλον το ένα δισεκατομμύριο ευρώ και θα επιβαρύνει αρνητικά τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Όπως ανέφεραν πηγές της BMW, η εξέταση των κατηγοριών και ο έλεγχος του φακέλου της υπόθεσης θα απαιτήσουν αρκετό χρόνο, οπότε δεν είναι προς το παρόν δυνατή κάποια εκτίμηση σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις. Ωστόσο η γερμανική μάρκα αναμένει ήδη μείωση 1% έως 1,5% του ποσοστού κερδοφορίας της στον κλάδο των αυτοκινήτων κατά το τρέχον οικονομικό έτος σε σχέση με το έως σήμερα αναμενόμενο περιθώριο μεταξύ 6% και 8%. Ο όμιλος BMW αναμένει συνολικότερα εφέτος μία αισθητή μείωση της προ φόρων κερδοφορίας του σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Η ΕΕ κατηγορεί τις BMW, VW, Daimler για παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων ανταγωνισμού και για σύσταση καρτέλ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι τρεις γερμανικοί όμιλοι συνεννοούνταν το διάστημα 2006 έως 2014 μεταξύ τους για τον περιορισμό της εξέλιξης και της ενσωμάτωσης προηγμένων αντιρρυπαντικών τεχνολογιών στα πετρελαιοκίνητα και στα βενζινοκίνητα μοντέλα τους.

Οι συνεννοήσεις γίνονταν μεταξύ πενταμελών ομάδων εκπροσώπων των τριών αυτοκινητοβιομηχανιών, αλλά και των δύο θυγατρικών της VW, Audi και Porsche. Οι εταιρείες είχαν συμφωνήσει κυρίως για τον περιορισμό του συστήματος Adblue για τον περιορισμό της εκπομπής οξειδίων του αζώτου από τους πετρελαιοκινητήρες τους, αλλά και για την αποφυγή τοποθέτησης φίλτρων μικροσωματιδίων στα βενζινοκίνητα μοντέλα τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider