BMW και Mercedes χτίζουν κοινό μέλλον

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
BMW και Mercedes χτίζουν κοινό μέλλον

Μια εξαιρετικά σημαντική είδηση η οποία δεν «έπαιξε» πολύ στα Μέσα, φέρνει δύο παραδοσιακούς «εχθρούς» στο ίδιο χαράκωμα, εν’ όψει μιας πολύ σκληρής μάχης που θα δοθεί στο άμεσο μέλλον, για την επικράτηση στο νέο κόσμο της αυτοκίνησης.

BMW και Mercedes λοιπόν, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωσή τους, ιδρύουν κοινή εταιρεία με ποσοστό 50% εκάστη, στην οποία θα περιλάβουν όλες τις δραστηριότητες που σήμερα αναπτύσσουν μεμονωμένα στους τομείς της κοινής χρήσης οχημάτων, ενοικίασης, παροχής υπηρεσιών μετακίνησης, στάθμευσης και φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Το τοπίο της αυτοκίνησης αλλάζει ραγδαία και στο μεσοπρόθεσμο μέλλον η χρήση αυτοκινήτων θα είναι αυτή που θα αποδίδει το κέρδος και όχι η κατασκευή. Σήμερα κάθε κατασκευαστής «μονοπωλεί» την πώληση, τη χρηματοδότηση, τη συντήρηση και σε πολλές περιπτώσεις τη μεταπώληση των αυτοκινήτων που παράγει. Όπως όλα δείχνουν όμως, με την ιδιοκτησία των αυτοκινήτων να μειώνεται ολοένα και περισσότερο, την ηλεκτροκίνηση και την αυτόνομη κίνηση των οχημάτων, αναδύονται ως παράγοντες των μελλοντικών μετακινήσεων εταιρείες κοινής χρήσης οχημάτων. Έτσι, οι παραδοσιακοί κατασκευαστές αυτοκινήτων προβλέπεται να χάσουν τεράστιο μέρος από μια πίτα που μέχρι τώρα τρώνε μόνοι τους.

Για να μην συμβεί αυτό, ακόμα και παραδοσιακοί ανταγωνιστές όπως οι BMW και Mercedes συνδέονται «εις σάρκα μια» όσον αφορά τις μελλοντικές τους υπηρεσίες, ώστε να βρεθούν σε θέση ισχύος απέναντι σε εταιρείες όπως η Uber, η Lyft, η Google ή και απέναντι σε άλλους κατασκευαστές αυτοκινήτων, οι οποίοι επίσης ενώνονται σε συμμαχικά σχήματα.

Αυτό που μένει για να προχωρήσει η κοινή εταιρεία των δύο μεγάλων μαρκών αυτοκινήτων κύρους, είναι η έγκριση της ευρωπαϊκής αρχής ανταγωνισμού, καθώς μεταξύ τους έχουν ήδη συμφωνήσει στα πάντα και έχουν προχωρήσει όλες οι διαδικασίες.

Κάτω από την κοινή εταιρεία θα μπουν δεκάδες δραστηριότητες και εφαρμογές και συγκεκριμένα οι moovel, ReachNow, Car2Go, DriveNow, mytaxi, Chauffeur Privé, Clever Taxi και φυσικά η ελληνική Beat, η οποία έχει εξαγοραστεί από την Daimler.

Τέλος, όσον αφορά στις υπηρεσίες στάθμευσης και φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, θα περιλαμβάνονται επίσης οι ParkNow, Parkmobile Group/Parkmobile LLC, ChargeNow και Digital Charging Solutions.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider