Οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να «συνεχίσουν τη δουλειά» για να φέρουν την αγορά των κρυπτονομισμάτων εντός της «ρυθμιστικής περιμέτρου», δήλωσε ο Jon Cunliffe, αναπληρωτής διοικητής της BoE.
Σύμφωνα με το CNBC, μιλώντας στην έδρα της βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας στη Σιγκαπούρη την Τρίτη, ο Cunliffe αναφέρθηκε στον πρόσφατο «χειμώνα των κρυπτονομισμάτων», δηλαδή σε μια περίοδο μεγάλης πτώσης των τιμών στην αγορά.
Η οικονομία ενέχει εγγενείς κινδύνους και ενώ η τεχνολογία μπορεί να αλλάξει τον τρόπο διαχείρισης και διανομής των κινδύνων, δεν μπορεί να τους εξαλείψει, σχολίασε.
«Τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία χωρίς εγγενή αξία… αξίζουν μόνο όσα θα πληρώσει ο επόμενος αγοραστής. Ως εκ τούτου, είναι εγγενώς ασταθή, πολύ ευάλωτα στο συναίσθημα και επιρρεπή στην κατάρρευση», είπε ο Cunliffe.
Το bitcoin έχει υποχωρήσει περισσότερο από 70% από το ρεκόρ του τον Νοέμβριο και διαπραγματεύεται κάτω από τα 20.000 δολάρια την Τετάρτη, το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Δεκέμβριο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία του CoinDesk.
Καθώς οι επενδυτές «ξεφορτώνονταν» τα crypto εν μέσω ευρύτερου sell off σε assets υψηλού κινδύνου, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων έπεσε κάτω από το 1 τρισ. δολάρια, από 3 τρισ. δολάρια στο αποκορύφωμά της τον Νοέμβριο.
Τα κρυπτονομίσματα μπορεί να μην είναι «αρκετά ενσωματωμένα» στο υπόλοιπο χρηματοπιστωτικό σύστημα ώστε να αποτελούν «άμεσο συστημικό κίνδυνο», αλλά ο Cunliffe υποψιάζεται ότι τα όρια μεταξύ του κόσμου των κρυπτονομισμάτων και του παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού συστήματος «θα γίνονται όλο και πιο θολά».
«Το ενδιαφέρον ερώτημα για τις ρυθμιστικές αρχές δεν είναι τι θα συμβεί στην συνέχεια με την αξία των crypto-assets, αλλά τι πρέπει να κάνουμε για να διασφαλίσουμε ότι η ενδεχόμενη καινοτομία μπορεί να υπάρξει χωρίς να προκαλεί αυξανόμενους και δυνητικά συστημικούς κινδύνους».
«Ίδιος κίνδυνος, ίδιο αποτέλεσμα»
Οι ρυθμιστικές αρχές κρούουν όλο και περισσότερο τον κώδωνα του κινδύνου για τα κρυπτονομίσματα και ο Cunliffe είπε ότι η επέκταση του ρυθμιστικού πλαισίου για να συμπεριλαμβάνει τα κρυπτονομίσματα «πρέπει να βασίζεται στη σιδερένια αρχή του “ίδιου κινδύνου, ίδιου ρυθμιστικού αποτελέσματος”».
«Για παράδειγμα, εάν ένα stablecoin χρησιμοποιείται ως «περιουσιακό στοιχείο διακανονισμού» σε συναλλαγές, πρέπει να είναι εξίσου ασφαλές με τις άλλες μορφές χρημάτων», προσέθεσε.
Οι κάτοχοι stablecoin όπως το Terra USD που κατέρρευσε πρόσφατα αλλά και άλλων αλγοριθμικών stablecoins, πρέπει να έχουν σαφή νομική κατοχύρωση που θα τους επιτρέπει να εξαργυρώσουν το asset εντός της ημέρας και «στα ίσα, χωρίς απώλεια αξίας» σε χρήματα μιας κεντρικής ή εμπορικής τράπεζας, συμπλήρωσε ο Cunliffe.
«Περιττό να πούμε ότι μια τέτοια απαίτηση απέχει πολύ από τον κόσμο του Terra και του Luna», δήλωσε.
«Τα επίπεδα μετριασμού του κινδύνου που έχουμε κρίνει απαραίτητα είναι ενσωματωμένα μέσα στα ρυθμιστικά μας πρότυπα και πλαίσια. Όπου δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε κανονισμούς με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι επιτυγχάνουμε το ίδιο επίπεδο μετριασμού του κινδύνου».